FUX napisał(a):Jak a wygoda???
5 zeta z konta ściągać???
Można jeszcze odpracować te 5 zł, będzie całkiem bezproblemowo
Amikol napisał(a):...PIN mylą Ci którzy używają karty "tylko od święta" ewentualnie Ci co mają 10 kart a płatność kartą to po prostu wygoda...
kataryniarz napisał(a):piotrulex napisał(a):Ciekawe czy o płaceniu kartą za autostradę też tak napiszesz?
Na autostradzie nie woła pin-u
mpirek napisał(a):Moim zdaniem czym bardziej cywilizowany kraj tym płatności kartą są normalniejsze. (Patrz Szwecja która myśli o likwidacji gotówki).
Mnie wkurza w sklepie jak jakiś .... daje 100 za dwie bułki a baba biega po kasach rozmieniać i to schodzi znacznie dłużej od płatności kartą.
Poza tym jak u kolegów piszących wcześnie na autostradzie bez pinu i kolejki (zwłaszcza na powrocie przed Zagrzebem).
Bankomat w cro to też na bieżąco kuny, nie ma co brać na zapas...
pozd.
mireks napisał(a):kataryniarz napisał(a):piotrulex napisał(a):Ciekawe czy o płaceniu kartą za autostradę też tak napiszesz?
Na autostradzie nie woła pin-u
Ojj nie zawsze,bywało że chcieli pin.
A bywało że chcieli tylko gotówkę,wiadomo muszą dorobić do skromnej pensyjki,raz mnie oszukał na 17 kun,ale tylko raz.
PETERENZO napisał(a):mireks napisał(a):Czy najbardziej się opłaca,raczej nie,euro i dolary wychodzą korzystniej.
Wymieniałem w 2010r i złotówki i euro i dolary,minimalna korzyść była przy obcej walucie,chyba że się coś zmieniło,w tamtym roku nie byłem nie wiem,ale myślę że nie.
http://www.hnb.hr/tecajn/htecajn.htm
Dla tej tabeli zrobiłem prostą kalkulację, aby wskazać, że najlepiej zabrać złotówki i zamienić je w Chorwacji na Kuny, ale tylko w banku, a nie w kantorze. Banki w Chorwacji mają lepszy kurs niż kantory.
Wynika z niej jawnie, że nie opłaca się w ogóle kupować Kun w Polsce.
Jeżeli 100 PLN zabierzemy do CRO i wymienimy w banku to otrzymamy najwięcej KUN, bo ponad 178. Kupując w Polsce Euro i wymieniając w CRO (w banku) otrzymamy ponad 176 Kun. Natomiast zabierając kupione w Polsce Dolary otrzymamy za nie w CRO niecałe 176 Kun.
Różnice może są niewielkie dla 100 PLN, ale biorąc po uwagę wielokrotność tej wartości, którą przeznaczymy na urlop w Chorwacji to różnica już jest sensowna.
Obliczenia dotyczą dzisiejszego kursu sprzedaży Euro i Dolarów w kantorach w Polsce oraz aktualnej tabeli Narodowego Banku Chorwacji z dnia 13.04.2012.
PS.
Ja decyzję o zabraniu złotówek podjąłem dzięki podpowiedziom forumowiczów. Oczywiście przed wyjazdem ponownie wykonam kalkulację ponieważ może coś się jeszcze zmieni.