barti75 napisał(a):Trochę inaczej wygląda sprawa z kartami kredytowymi (wypukłymi) w Europie generalnie bardziej opłaca się używać MasterCarda, ponieważ w przypadku Visy najpierw masz przewalutowanie z Kun na USD, potem z USD na Euro a potem na PLN bo z konta i tak pociągną Ci PLN(chyba że masz walutowe np w Euro), a w przypadku Mastercadra odpada Ci przewalutowanie z USD na Euro, tylko z Kun na Euro a potem na PLN-chyba za bardzo nie namieszałem, to tak na szybkiego.
No trochę namieszałeś Juz od dawna nie wszystkie kredytówki VISY są rozliczane w USD. Ja mam rozliczaną w EUR. Wszystko zależy od konkretnej karty w konkretnym banku. Któryś z kolegów pisał tu na forum że ma kredytówkę bodajże z Polbanku której walutą rozliczeniową jest PLN !!! I wtedy np transakcja w CRO jest bezpośrednio przeliczana z HRK na PLN. Tak więc czytać i pytać o konkretne produkty bankowe.
barti75 napisał(a):Każdy ma jakiś tam swój patent to co i ile i jakiej kasy bierze na urlop ja osobiście nie wymieniam ani złotówki w Niemczech lub w Austrii pobieram tyle Euro ile potrzebuje na apartament+50 euro więcej na jakieś drobne wydatki, reszta albo pobieranie pieniędzy z bankomatów a tam gdzie można płacę kartami.
Akurat w Niemczech na płatnościach kartą można się nieźle przejechać bo jest mnóstwo miejsc (np część sieciowych hipermarketów, część stacji benzynowych) które w ogóle nie akceptują kart. Wyjątek robią jedynie dla niemieckich EC i czasami uda się zapłacić Maestro. Więc mój sprawdzony organoleptycznie sposób na Niemcy to gotówka