Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mosqito
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 04.12.2012 15:08

barti75 napisał(a):Trochę inaczej wygląda sprawa z kartami kredytowymi (wypukłymi) w Europie generalnie bardziej opłaca się używać MasterCarda, ponieważ w przypadku Visy najpierw masz przewalutowanie z Kun na USD, potem z USD na Euro a potem na PLN bo z konta i tak pociągną Ci PLN(chyba że masz walutowe np w Euro), a w przypadku Mastercadra odpada Ci przewalutowanie z USD na Euro, tylko z Kun na Euro a potem na PLN-chyba za bardzo nie namieszałem, to tak na szybkiego.

No trochę namieszałeś :D Juz od dawna nie wszystkie kredytówki VISY są rozliczane w USD. Ja mam rozliczaną w EUR. Wszystko zależy od konkretnej karty w konkretnym banku. Któryś z kolegów pisał tu na forum że ma kredytówkę bodajże z Polbanku której walutą rozliczeniową jest PLN !!! I wtedy np transakcja w CRO jest bezpośrednio przeliczana z HRK na PLN. Tak więc czytać i pytać o konkretne produkty bankowe.

barti75 napisał(a):Każdy ma jakiś tam swój patent to co i ile i jakiej kasy bierze na urlop ja osobiście nie wymieniam ani złotówki w Niemczech lub w Austrii pobieram tyle Euro ile potrzebuje na apartament+50 euro więcej na jakieś drobne wydatki, reszta albo pobieranie pieniędzy z bankomatów a tam gdzie można płacę kartami.

Akurat w Niemczech na płatnościach kartą można się nieźle przejechać bo jest mnóstwo miejsc (np część sieciowych hipermarketów, część stacji benzynowych) które w ogóle nie akceptują kart. Wyjątek robią jedynie dla niemieckich EC i czasami uda się zapłacić Maestro. Więc mój sprawdzony organoleptycznie sposób na Niemcy to gotówka :D :D :D
Ostatnio edytowano 13.01.2014 00:09 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
barti75
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 04.12.2012 15:28

Mosqito napisał(a):No trochę namieszałeś :D Juz od dawna nie wszystkie kredytówki VISY są rozliczane w USD. Ja mam z ING rozliczaną w EUR. Wszystko zależy od konkretnej karty w konkretnym banku. Któryś z kolegów pisał tu na forum że ma kredytówkę bodajże z Polbanku której walutą rozliczeniową jest PLN !!! I wtedy np transakcja w CRO jest bezpośrednio przeliczana z HRK na PLN. Tak więc czytać i pytać o konkretne produkty bankowe.

kolega Burbon w swoim poście na który odpowiadałem nie zamieścił nazwy banku z jakiego ma kartę dlatego pisałem konkretnie o swoim banku i podałem jego nazwę, a u mnie jest tak jak opisałem dlatego w każdym swoim pości pisałem, aby udał się do banku bo wszystkiego z infolinii czy neta się nie dowie jak na miejscu.

Mosqito napisał(a):
Akurat w Niemczech na płatnościach kartą można się nieźle przejechać bo jest mnóstwo miejsc (np część sieciowych hipermarketów, część stacji benzynowych) które w ogóle nie akceptują kart. Wyjątek robią jedynie dla niemieckich EC i czasami uda się zapłacić Maestro. Więc mój sprawdzony organoleptycznie sposób na Niemcy to gotówka :D :D :D

Być może mam szczęście, bo jakoś nigdy nie miałem problemu, żeby zapłacić kartą zarówno za noclegi jak i paliwo czy zakupy w Niemczech, lub też pobrać pieniądze z bankomatu nie ważne czy była to debetowa Mastero czy stricte kredytowe karty.
Burbon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Burbon » 05.12.2012 21:17

Jeżeli płacimy kartą w Chorwacji i nie tylko tam, polecam kalkulator, który przeliczy nam ile ubędzie złotówek z konta.
Dla kart Visa:
http://www.visaeurope.com/en/cardholder ... rates.aspx
Dla kart MasterCard:
https://www.mastercard.com/global/curre ... index.html
Możemy ustawić dowolną datę z przeszłości po powrocie do kraju.
misiudg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiudg » 05.12.2012 21:25

to nie ma sensu Kun kupować ani euro bo widać że przelicznik jest bardzo atrakcyjny
Burbon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Burbon » 05.12.2012 23:16

"Dokonując płatności kartą lub wypłacając gotówkę w bankomacie zagranicą transakcja realizowana jest w walucie obowiązującej w kraju, w którym została ona wykonana. Na rachunku, do którego wydano kartę, jest ona jednak księgowana w walucie rachunku, czyli PLN.
Przeliczenie kwoty transakcji dokonanej w obcej walucie odbywa się w następujący sposób:
Transakcje zrealizowane w innej walucie niż euro są przeliczane na kurs waluty przeliczeniowej, czyli euro, według kursu Organizacji płatniczej (Visa Europe lub MasterCard - zależnie od typu używanej karty) obowiązującego w dniu rozliczenia transakcji." Niektóre banki doliczają 2% od transakcji. Warto sprawdzić w swoim banku.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone