napisał(a) barti75 » 04.12.2012 14:33
Mówisz subkonto patent może i dobry, ale chyba najbardziej dla tych co zarabiają w obcych walutach ( i to tych 4 wymienionych) wtedy unikasz przewalutowań np. wybierając pieniądze w kraju gdzie obowiązuje np. Euro( ale w momencie kiedy będziesz chciał euro czy USD przelać z subkonta na swoje złotówkowe konto, to już przewalutowania nie unikniesz i tak samo przewalutowanie będziesz miał jak zapłacisz w Chorwacji w Kunach. Ponieważ z podanego przez Ciebie linka można wyczytać, że do wyboru są tam tylko 4 waluty i nie ma tam Kuny więc w momencie użycia karty do banku trafia informacja o płatności w Kunach i następuje przewalutowanie Kun na Euro, jak do tego doliczysz koszt zakupu Euro w Polsce(żeby zasilić to konto) obojętnie czy on-line czy w kantorze nie wiem czy gra warta świeczki-ale możesz spróbować zawsze możesz później na forum podzielić się wiedzą jak to wychodzi, mi się nie chce w to po prostu bawić.
Dlatego napisałem abyś się udał do banku w celu uzyskania informacji jakie są u Ciebie koszty korzystania kartami(debetowymi i kredytowymi) za granicami RP( przy koncie złotówkowym i przy subkoncie walutowym np. w Euro) i wtedy będziesz pewny co bardziej Ci się opłaca. ,
Pisząc o Visie i MasterCardzie miałem na myśli tylko i wyłącznie karty kredytowe nie debetowe( bo to sprawdziłem sam w Chorwacji , że lepiej opłaca się używać MasterCarda niż Visy. Poza tym według mnie to na czymś bank musi zarabiać, a jak czytam opłaty i prowizje za to całe subkonto w Aliorze i wszystko jest tam na 0,00zł lub bezpłatne to jakoś w takie cuda nie wierzę, aby bank "charytatywnie" to wszystko robił, więc trzeba się po prostu dokładnie wypytać co i jak żeby po powrocie z urlopu nie było rozczarowania.