Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Harnaś
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Harnaś » 05.09.2012 09:02

Do Chorwacji wybieram się 13.09 i chciałbym się konkretnie dowiedzieć czy wymieniać na euro czy może brać pln lub może kartę i czy potrzeba konto walutowe?
Zastanawiam się co bardziej opłacalne a czytając wątki tutaj jednoznacznie tego nie można stwierdzić :)
Mam kartę visa z ING
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 05.09.2012 09:16

no to zadzwiń do ING i po sprawie
ale visa to raczej będzie prowizja za przewalutowanie
sieka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sieka » 05.09.2012 09:37

Harnaś napisał(a):Do Chorwacji wybieram się 13.09 i chciałbym się konkretnie dowiedzieć czy wymieniać na euro czy może brać pln lub może kartę i czy potrzeba konto walutowe?
Zastanawiam się co bardziej opłacalne a czytając wątki tutaj jednoznacznie tego nie można stwierdzić :)
Mam kartę visa z ING

Zawsze w Pl wymieniamy złotówki na euro i dopiero w ChR euro na kuny
Poszukaj na forum, bo są wyliczenia dokładne ale i tak większość pisze, że właśnie ten sposób jest najbardziej opłacalny
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 05.09.2012 10:40

każda wersja ma swoich zwolenników , ja od kilku lat biorę euro żeby zapłacić za apartament + trochę więcej tak na wszelki wypadek ,trochę złotówek ale zawsze wracają i karty płatnicze ( każda z innego banku) zawsze korzystam z visy mBanku , w tym roku kuna z bankomatu "wyszła " mi 0,577 i 0,573 - w różnych bankomatach z opłatą za przewalutowanie (2%) więc to dla mnie najlepsza wersja ,chyba że karta jest z banku w którym jest opłata za transakcję i przewalutowanie to jest trochę drożej ale w sumie nie są to jakieś astronomiczne różnice żeby zawracać sobie tym głowę
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 05.09.2012 18:29

Amikol
A nie prościej wymienić w mBanku kartę na MasterCard i będzie bez prowizji ?
Mam tez konto w mBanku i w Polsce Visa a za granicą MasterCard.
Do Cro tak jak podałeś euro na kwatery trochę na podręczne wydatki, reszta kartą.
:D
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 07.09.2012 08:01

może masz rację ale z mBanku korzystam tylko w celu zrobienia opłat- 0 zł za przelew i "do Chorwacji" a "codziennie" korzystam z karty "mojego" banku bo tam mam konto , można "pokombinować " tak jak radzisz ale............
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 07.09.2012 08:30

No ale konta nie trzeba zmieniać wystarczy zamienić kartę na MasterCard i już.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 07.09.2012 08:39

pewnie masz rację ............może to zrobię ......za rok...... tylko gdzie jechać ? Rogoźnica , Podgora , Szimuni - Pag , Fażana - Istria już było , może wyspy?
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 07.09.2012 10:54

Na wyspie na stałe nie byłem więc ciężko doradzić obstawiał bym Hvar :lol:
Burbon
Turysta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Burbon » 04.12.2012 09:32

kataryniarz napisał(a):
piotrulex napisał(a):Ciekawe czy o płaceniu kartą za autostradę też tak napiszesz? :lol: :lol: :lol:

Na autostradzie nie woła pin-u :D

No właśnie, jak wygląda kwestia płatności kartą PayPass na bramkach w Chorwacji? :?:
Lepiej kartą w USD czy Euro? Mam obie do wyboru. Ewentualnie Maestro w PLN. :?:
barti75
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 04.12.2012 11:29

Burbon napisał(a):
No właśnie, jak wygląda kwestia płatności kartą PayPass na bramkach w Chorwacji? :?:
Lepiej kartą w USD czy Euro? Mam obie do wyboru. Ewentualnie Maestro w PLN. :?:

PayPass(lub jak to się u nas mówi "zbliżeniówka") ma ograniczenie płatności do 50zł jak kwota jest większa i tak żadają potwierdzenia jej pinem. Poza tym na bramkach w Chorwacji nie płacisz PayPassem( przynajmniej ja nie płaciłem, bo nie widziałem czytnika zbliżeniowego na bramce) są 2 opcje, albo wkładasz do urządzenia i zaraz karta Ci wyjeżdża i szlaban się otwiera po wyjęciu karty(pin nie jest potrzebny), albo po prostu dajesz ją Pani/Panu co siedzi w budce(pin też nie potrzebny).
Co do kart zacznijmy od zwyklej debetowej (wklęsłej czyli napisy nie wypukłe)np. Maestro to w "moim banku" dawne Pekao SA "z żubrem" teraz to tylko Bank Pekao SA i czerwona jedynka zamiast żubra jest częścią grupy Unicredit więc jak pobierałem w Zagrebacka Banka (też część tej grupy) to prowizji mi nie liczono, w innych bankomatach nie były to jakieś kosmiczne kwoty, przeważnie za kunę wychodizło przy wybieraniu z bankomatu od 0,55 do 0-58. Trochę inaczej wygląda sprawa z kartami kredytowymi (wypukłymi) w Europie generalnie bardziej opłaca się używać MasterCarda, ponieważ w przypadku Visy najpierw masz przewalutowanie z Kun na USD, potem z USD na Euro a potem na PLN bo z konta i tak pociągną Ci PLN(chyba że masz walutowe np w Euro), a w przypadku Mastercadra odpada Ci przewalutowanie z USD na Euro, tylko z Kun na Euro a potem na PLN-chyba za bardzo nie namieszałem, to tak na szybkiego.
Każdy ma jakiś tam swój patent to co i ile i jakiej kasy bierze na urlop ja osobiście nie wymieniam ani złotówki w Niemczech lub w Austrii pobieram tyle Euro ile potrzebuje na apartament+50 euro więcej na jakieś drobne wydatki, reszta albo pobieranie pieniędzy z bankomatów a tam gdzie można płacę kartami.
Burbon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Burbon » 04.12.2012 11:42

Dzięki za info. Generalnie interesuje mnie czy przy płatnościach kartą [wypukła debit Alior Sync] lepiej mieć w USD czy Euro. Doładowanie konta oczywiście odpowiednią walutą przez kantor internetowy przed wyjazdem lub w trakcie jak mamy tam dostęp do Internetu.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 04.12.2012 12:23

Burbon napisał(a):Dzięki za info. Generalnie interesuje mnie czy przy płatnościach kartą [wypukła debit Alior Sync] lepiej mieć w USD czy Euro. Doładowanie konta oczywiście odpowiednią walutą przez kantor internetowy przed wyjazdem lub w trakcie jak mamy tam dostęp do Internetu.

Skoro masz konto w Alior Banku (na terenie RP, i nie jest to konto walutowe)i kartę z tego banku to nie ma bata żebyś na tym koncie miał inną walutę niż PLN bo jeszcze "złotówka"jest w naszym kraju oficjalnym środkiem płatniczym, na mój skromny rozum to nie widzę tego, że mając konto w złotówkach wpłacam sobie na nie np. 500$ i na jednym koncie mam 2 waluty PLN i wpłacone 500USD, według mnie to te 500$ przy wpłacie zamieniają na PLN po jakimś tam kursie, a na koncie masz i tak w złotówach.
Więc możesz mi powiedzieć jaki ma sens zasilanie konta kwotą np. 500$ lub 500Euro skoro i tak zostanie Ci to przewalutowane i zaksięgowane jako złotówki, chyba że czegoś tu nie kumam?? 8-O.
Rozumiem, że tego konta używasz do przelewów internetowych(z racji opłat za przelewy, a kartę dostałeś jak otworzyłeś rachunek), więc zamiast tak zawracać sobie głowę (USD, czy Euro)przelej na to konto sobie ileś tam złotówek i korzystaj z tej karty na urlopie, ale najpierw poszedłbym do Aliora i się dowiedział jakie oni mają opłaty np. za pobieranie pieniędzy z bankomatów za granicami czy płatności kartami bo co bank to inne sztuczki. W tym roku koledze nie pamiętam z jakiego banku miał konto ale do każdych pobranych kun w Chorwacji doliczano po 10zł do transakcji obojętnie od tego jaką kwotę pobierał, opłaty tej nie było przy płatnościach kartą.
Burbon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Burbon » 04.12.2012 13:09

Oczywiście mając konto w PLN możemy sobie otworzyć dodatkowe subkonta w wybranej walucie http://www.sync.pl/produkt/Konto+Walutowe
i wtedy unikamy przewalutowania z EURO lub USD na złotówki
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 04.12.2012 14:33

Mówisz subkonto patent może i dobry, ale chyba najbardziej dla tych co zarabiają w obcych walutach ( i to tych 4 wymienionych) wtedy unikasz przewalutowań np. wybierając pieniądze w kraju gdzie obowiązuje np. Euro( ale w momencie kiedy będziesz chciał euro czy USD przelać z subkonta na swoje złotówkowe konto, to już przewalutowania nie unikniesz i tak samo przewalutowanie będziesz miał jak zapłacisz w Chorwacji w Kunach. Ponieważ z podanego przez Ciebie linka można wyczytać, że do wyboru są tam tylko 4 waluty i nie ma tam Kuny więc w momencie użycia karty do banku trafia informacja o płatności w Kunach i następuje przewalutowanie Kun na Euro, jak do tego doliczysz koszt zakupu Euro w Polsce(żeby zasilić to konto) obojętnie czy on-line czy w kantorze nie wiem czy gra warta świeczki-ale możesz spróbować zawsze możesz później na forum podzielić się wiedzą jak to wychodzi, mi się nie chce w to po prostu bawić.
Dlatego napisałem abyś się udał do banku w celu uzyskania informacji jakie są u Ciebie koszty korzystania kartami(debetowymi i kredytowymi) za granicami RP( przy koncie złotówkowym i przy subkoncie walutowym np. w Euro) i wtedy będziesz pewny co bardziej Ci się opłaca. ,
Pisząc o Visie i MasterCardzie miałem na myśli tylko i wyłącznie karty kredytowe nie debetowe( bo to sprawdziłem sam w Chorwacji , że lepiej opłaca się używać MasterCarda niż Visy. Poza tym według mnie to na czymś bank musi zarabiać, a jak czytam opłaty i prowizje za to całe subkonto w Aliorze i wszystko jest tam na 0,00zł lub bezpłatne to jakoś w takie cuda nie wierzę, aby bank "charytatywnie" to wszystko robił, więc trzeba się po prostu dokładnie wypytać co i jak żeby po powrocie z urlopu nie było rozczarowania.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone