Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2012 07:33

Kuny od 734-745 (bank na Korculi) za 100 juro.
Bank pewnie policzy Ci wg. kursu sprzedaży u siebie, a więc drogo.
Mnie skasowali po 4,19, gdy średni był po 4,08.
Tak ca. doliczają sobie 0,10 pln za fatygę....
Dla mnie korzystniejsze jest zabranie juro.
PETERENZO
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 10.08.2012 10:36

kaeres napisał(a):Czy można w Chorwacji wyjąć euro ze ściany lub z banków po przyzwoitym kursie ?

Ze ściany nie weźmiesz Euro, a kupowanie ich na miejscu czy to za złotówki (po uprzedniej zamianie na kuny) czy za już posiadane kuny nie ma sensu - drogo!

kaeres napisał(a):Czy warto wziąć więcej EUR ze sobą i później zmienić na kuny w kantorze czy lepiej mniej i tam kupić EUR za kuny w kantorze ?

Lepiej wziąć więcej Euro. Najgorzej wyjdziesz na tym jak zamienisz Kuny na Euro. Resztę gotówki lepiej zabrać w złotówkach i zamieniać w banku na Kuny - wychodzi najkorzystniej. :wink:

kaeres napisał(a):Bieganie i szukanie banków nie wchodzi w grę chyba, że jest jakiś w Vrbniku (w co wątpię).
Proszę o pilną pomoc.

Nie trzeba biegać i szukać i się denerwować. Znalazłem w 2 minuty taki:
Erste banka, Trg Svetog Ivana 8, 51516, Vrbnik, Hrvatska
A tutaj link do kalkulatora walutowego tego banku

Bez stresu. Udanych wakacji życzę :-D
Pozdrav
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 10.08.2012 12:42

Kolego PETERENZO sam sobie zaprzeczyłeś podając ten kalkulator walutowy.
Wychodzi niezbicie, że korzystniej jest w Chorwacji wymieniać euro na kuny niż złotówki na kuny. Zresztą jest tak od lat. Fakt, różnice śmieszne - ale jednak.
Od razu wyjaśnię, że podstawiłem do kalkulatora 100 euro, a potem 410 PLN, czyli średni dzisiejszy kurs kantorowy.
Patrzymy oczywiście na "bank kupuje" :)
oleczka089
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oleczka089 » 10.08.2012 12:58

Podepnę się jeszce pod ten wątek bo czas mnie nagli :)

Za dwa dni wyjazd ,a my nadal nie wiemy jaką formę gotowki zabrać ;/ złotówki?euro?kuny? czy może euro na kwaterę a reszte na koncie i wypłacić na miejscu ?

Co jest najkorzystniejsze ?
Mamy konto w WBK <30 , katy VISA electron .
Moze mi ktoś powiedzieć jak wygląda sprawa z wypłatą kun z bankomatu na miejscu ?
( byłam w banku i Pani poinformowała mnie ,ze jest jedna opłata stała za wypłatę 5zł - prowizja i to tyle , kilka dni pozniej wybrała się moja siostra i inna Pani poinformowała ją ,ze jest 1,5euro prowizji + 2,8% przewalutowania ... dodam ,ze obie mamy takie same konta ,a informacja sprzeczna )

Na pewno bierzemy ze sobą euro na kwatere ,ale co dalej ... wszystko zamienić na euro ? wydaje mi się,ze to nie najlepszy pomysł bo będzie 2xprzewalutowanie ;/

Proszę o pomoc :) chodzi mi o świeże i rzetelne odpowiedzi :)
Pozdrawiam Ola
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 10.08.2012 12:58

witia napisał(a):Kolego PETERENZO sam sobie zaprzeczyłeś podając ten kalkulator walutowy

Niczemu nie zaprzeczyłem - podałem kalkulator, aby kolega mógł sprawdzić sobie kursy i obliczyć co mu pasuje (nie kalkulowałem).

witia napisał(a):Wychodzi niezbicie, że korzystniej jest w Chorwacji wymieniać euro na kuny niż złotówki na kuny. Zresztą jest tak od lat. Fakt, różnice śmieszne - ale jednak.

Fakt - niezbity to dowód, że od 7 miesięcy, przez które sprawdzałem przed sezonem kursy, po raz pierwszy tendencja się odwróciła. Wynika to również z tego, że w ostatnich dniach (tygodniach) złotówka się poważnie umocniła w stosunku do Euro. Przy obecnych kursach - o ile się utrzymają w Polsce i w Chorwacji - najbardziej opłaca się zabrać Euro (nie złotówki).

witia napisał(a):Patrzymy oczywiście na "bank kupuje" :)

Tak - na pozycję - "efektiva".
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2012 17:49

oleczka089 napisał(a):Podepnę się jeszce pod ten wątek bo czas mnie nagli :)

Za dwa dni wyjazd ,a my nadal nie wiemy jaką formę gotowki zabrać ;/ złotówki?euro?kuny? czy może euro na kwaterę a reszte na koncie i wypłacić na miejscu ?

Co jest najkorzystniejsze ?
Mamy konto w WBK <30 , katy VISA electron .
Moze mi ktoś powiedzieć jak wygląda sprawa z wypłatą kun z bankomatu na miejscu ?
( byłam w banku i Pani poinformowała mnie ,ze jest jedna opłata stała za wypłatę 5zł - prowizja i to tyle , kilka dni pozniej wybrała się moja siostra i inna Pani poinformowała ją ,ze jest 1,5euro prowizji + 2,8% przewalutowania ... dodam ,ze obie mamy takie same konta ,a informacja sprzeczna )

Na pewno bierzemy ze sobą euro na kwatere ,ale co dalej ... wszystko zamienić na euro ? wydaje mi się,ze to nie najlepszy pomysł bo będzie 2xprzewalutowanie ;/

Proszę o pomoc :) chodzi mi o świeże i rzetelne odpowiedzi :)
Pozdrawiam Ola

Euro, jeżeli wubek liczy wg kursu sprzedaży.
W Rawiczu w tym banku to nigdy nic panny nie wiedziały. Wejdź sobie na ichnią stronę i sprawdź tabelę kursów lub zadzwoń na infolinię; może tam będą kumaci.
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 13.08.2012 07:38

Zakupiłem ojro w sobotę po 4,09 zł. Mam zamiar wymienić ojro na kuny w Cro - w banku w Cakovcu (będę miał po drodze akurat Zagrebacka Banka, nawet nie zjadę z trasy. Według dzisiejszego kursu w ZaBa, 1 KN będzie mnie kosztować niecałe 0,55 zł.
Tomasz.mos
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.mos » 20.08.2012 14:10

Witam serdecznie,

My też bierzemy Euro ze sobą i na miejscu wymienimy ile bedzie trzeba.
Sam jestem zwolenikiem płatności karta, ale gdybym miał wypłacac z bankomatu to istnieje zawsze niewielkie ryzyko e bankomat nam katy nie odda.
Nie chciałbym zostać bez pieniędzy na wakacjach.
Euro zakupiłem po 4,03 wiec nawet jak mi zostanie to za miesiąc dwa odsprzedam z zyskiem :)

Życzę wszystkim wspaniałe zabawy :hut:

Pozdrawiam
Slawko96
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slawko96 » 20.08.2012 14:39

zna ktoś jakąś stronę typu kalkulator walut który będzie przeliczał aktualną zamianę walut ???
Tomasz.mos
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.mos » 21.08.2012 15:35

witam

jeżeli chcesz sprawdzić ile Kun dostaniesz wymieniając walutę w Chorwacji

to jak już podawałem linka polecam tę stronę http://www.splitskabanka.hr/

Tylko przy kalkulacji odznaczcie "Efektiva"

Pozdrawiam
Black
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Black » 23.08.2012 20:41

witka, po przyjeździe 13.08.2012 w Omisiu kurs 1E=7.3 kuna w kantorze w Studenacu, zaś 500metrów dalej w Zagrebacka Banku bez żadnych kolejek 1E=7.405 kuna, dzisiaj w tym samym banku korzystałem z bankomatu wziąłem 600HKR- PKOSA policzył mi kurs 1HKR=0.5456PLN, a w kraju HKR kupowałem po 0.63PLN- potem widziałem, że kantor w Studenacu nadal trzymał cenę 1E=7.3 HKR.
Pozdrav
Tomasz.mos
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.mos » 24.08.2012 08:03

WItam serdecznie,

My tez jedziemy do Omiszu 30.08.12
Dzięki za swieże info o kursie wymiany, my chcemy zabrać ze soba Euro na cały wyjazd i wyienić na miejscu na kuny.
Mam nadzieję że przez te kilka dni kurs będzie jeszcze trochę korzystniejszy.

a czy ktoś z was wie czy na lotnisku w Splicie jest kantor bo tam bedziemy lądować.

Pozdrawiam
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 24.08.2012 09:03

Tomasz.mos napisał(a):a czy ktoś z was wie czy na lotnisku w Splicie jest kantor bo tam bedziemy lądować.

Daj sobie spokój z kantorami jeżeli liczysz na dobry kurs.

Wskocz do pierwszego lepszego banku - tam wymieniaj.
Tomasz.mos
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.mos » 24.08.2012 10:45

OK dzięki;)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.08.2012 10:57

A na lotniskach w szczególności...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone