Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 16.04.2012 20:46

kataryniarz napisał(a):Zapytałem dziś w ING i nie mają takich informacji od MasterCard.

Ja dzisiaj taką informację otrzymałem w Multibanku. nie do końca wszyscy się chcą tym chwalić, bo to element ich aktualnej oferty - "bankomaty na całym świecie bez prowizji".

EDIT: A z tabeli opłat wynika, że ING pobiera 3% prowizji od wypłat z bankomatów za granicą bez względu na to czy to Visa czy Mastercard. Czy tak?
Ostatnio edytowano 17.04.2012 20:03 przez PETERENZO, łącznie edytowano 1 raz
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 16.04.2012 20:52

mireks napisał(a):No i kantory są dłużej czynne.
A euro i tak ze sobą woże bo różne sytuację mogą przytrafić się po drodze,
a w sklepach w miarę możliwści płacę kartą.

Hejka. Nikogo na siłę nie namawiam - nie mam takiego celu.

Też korzystam z karty. Również przy wymianie gotówki "na już" korzystam z kantorów.

Chciałem tylko wskazać, że jak ktoś chce zabrać Euro i w tym celu ma i tak kupić je w kantorze w Polsce to równie dobrze może je tak samo zamienić w banku lub kantorze w CRO, a tam kursy są lepsze. I tyle.

Pozdrawiam.
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 19.04.2012 22:51

Bardzo fajne wyliczenie, ale ja dla wygody wole kartę mbanku, bankomatów jest znacznie więcej i są bardziej dostępne. A i kwoty można dostosować do swoich potrzeb.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.04.2012 08:25

U nas jest tak

EURO - zawsze mamy z Polski kilkadziesiąt i zwykle połowę przywozimy z powrotem. Nie kupujemy gdyz mam zwykle po jakiś delagacjach itd

KUNY - wypłacamy zwykle koło 500 w bankomatach w cro w miarę niewielkich potrzeb - zwykle 2 wypłaty podczas urlopu około 10-12 dni

KARTA MAESTRO - płacimy nią wszędzie, wszędzie gdzie tylko się da (większe i mniejsze sklepy, autostrady, campingi itd - wszędzie)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.04.2012 08:52

piotrulex napisał(a):

KARTA MAESTRO - płacimy nią wszędzie, wszędzie gdzie tylko się da (większe i mniejsze sklepy, autostrady, campingi itd - wszędzie)

Taaa. A potem obserwuję takich "oryginałów" w sklepach, co za 2 bułki i kubusia kartą płacą tylko dlatego, że nie chce mu się 5 zeta z portfela wyciągnąć... :roll: :lol:
ale jaki lans; kartą płaci... :wink:
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 20.04.2012 09:37

To nie lans, tylko wygoda :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.04.2012 09:51

Jak a wygoda???
5 zeta z konta ściągać??? :roll: 8O
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.04.2012 10:24

FUX napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Taaa. A potem obserwuję takich "oryginałów" w sklepach, co za 2 bułki i kubusia kartą płacą tylko dlatego, że nie chce mu się 5 zeta z portfela wyciągnąć... :roll: :lol:
ale jaki lans; kartą płaci... :wink:

Piszesz aby pisać czy o co chodzi przepraszam?

Jak się da to i za jedną bułkę zapłacę kartą i dla mnie to całkiem normalne. Jak dla sklepu to nie jest normalne to wystawia kartkę, ze kartą np. powyżej 20kn i płacę gotówką lub kupuje coś na zapas. Mi bank zwraca część wydanych pieniędzy gdy płace kartą więc nie dość, że wygodne, bez prowizji to jeszcze płacą mi za to?

Potrafisz wyjaśnić jakoś sensownie dlaczego nie płacić kartą???
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 20.04.2012 10:45

...wydłuża kolejki i mnie też irytuje bo najczęściej delikwent myli 2 razy pin lub karta nie działa.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.04.2012 11:47

kataryniarz napisał(a):...wydłuża kolejki i mnie też irytuje bo najczęściej delikwent myli 2 razy pin lub karta nie działa.

+1
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.04.2012 12:06

kataryniarz napisał(a):...wydłuża kolejki i mnie też irytuje bo najczęściej delikwent myli 2 razy pin lub karta nie działa.

Ja nie mylę PINu zwłaszcza ponad tysiąc km od domu płacąc na koniec za pobyt na campie i karta zawsze mi działa ;)

No wiesz, są pewnie i tacy którzy mylą pin 3 razy a później się kłócą, ze im kartę zabrano. W taki sposób to można pewnie i 100 powodów podać w których karta będzie gorsza niż gotowizna

Chcesz o tym porozmawiać? :wink:

Ciekawe czy o płaceniu kartą za autostradę też tak napiszesz? :lol: :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 20.04.2012 12:11 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.04.2012 12:08

FUX napisał(a):

+1

Nie, nie bądź taki, jak pomylił PIN 2 razy to +2 no i karta nie działa więc kolejne +1

Razem +3 :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.04.2012 12:19

Z tym+1 to przyłączyłem się do zdania przedmówcy.
We Włoszech spotkałem się z wyciągniętym kablem, aby tylko gotówka zapłacić....
:wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.04.2012 12:27

FUX napisał(a):Z tym+1 to przyłączyłem się do zdania przedmówcy.
We Włoszech spotkałem się z wyciągniętym kablem, aby tylko gotówka zapłacić....
:wink:

No wiem do czego się przyłączyłeś ale dlatego piszę, ze taki rozbudowany argument to na +3 zasługuje ;)

Sklep płaci prowizję za płatność kartą więc różnie to jest z podejściem do tego. Dobrze jest zachęcić klienta naklejkami z logo kart na witrynie a później nieco bardziej opłacalnie jest się z tego przy kasie wycofać

Zapraszam

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=920229#920229 8O
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 20.04.2012 13:09

piotrulex napisał(a):Ciekawe czy o płaceniu kartą za autostradę też tak napiszesz? :lol: :lol: :lol:

Na autostradzie nie woła pin-u :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone