Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 28.06.2012 21:12

FUX napisał(a):Czasami prosząc o to co chcemy, otrzymujemy nie to, co chcieliśmy.

Czytając powyższe zgodzę się z twierdzeniem:

FUX napisał(a):Jednakże populizmu nie trawię... :wink:

Ja właśnie takich pierdylionów nie mam w d.... dlatego lubię czytać o doświadczeniach innych właśnie po to, aby ustrzec się przed takimi sytuacjami. Nie chcesz nie musisz, ale nie pisz innym, że są niepoważni.

Uwierz dostaję to czego oczekuję - nie tak - to za co płacę. I nawet jeśli czasami wydaję za dużo to decyduję się na to świadomie. A doświadczenia innych w tym względzie - ja akurat - bardzo sobie cenię i z ciekawością czytam.
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 28.06.2012 22:14

Piszemy bo nas to dziwi...jak można dyskutować nad takimi błahymi sprawami.
Przecież nikt nie zbiednieje i nikt się nie wzbogaci na takich sumach.
Mogę zrozumieć dyskusję o wydatkach ale bez przesady o 0,02 to szkoda się kłócić. Chyba że się wydaje kilkanaście tysięcy kun. No to znowu brak podstaw dla dyskusji przy takich wydatkach.
Nikt nie struga bogacza ale jak już tak piszesz to trzeba wybrać się nad nasz Bałtyk, nie płakać i nie wymyślać. Nikt na siłę nie zmusza.
:wink:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 28.06.2012 22:23

mamax napisał(a):Piszemy bo nas to dziwi...jak można dyskutować nad takimi błahymi sprawami.
Przecież nikt nie zbiednieje i nikt się nie wzbogaci na takich sumach.
Mogę zrozumieć dyskusję o wydatkach ale bez przesady o 0,02 to szkoda się kłócić. Chyba że się wydaje kilkanaście tysięcy kun. No to znowu brak podstaw dla dyskusji przy takich wydatkach.
Nikt nie struga bogacza ale jak już tak piszesz to trzeba wybrać się nad nasz Bałtyk, nie płakać i nie wymyślać. Nikt na siłę nie zmusza.
:wink:

Dlatego pytam ponownie - skoro dla Ciebie to nie podstawa do dyskusji to po co się do niej dołączasz i ironizujesz z tych dla których temat jednak nie jest paradoksalny???

Cały czas używasz słów - brak podstaw do dyskusji - zaszczycisz nas i skorzystasz z własnej rady? Każdy ma prawo decydować o czym chce dyskutować - czyż nie???
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 28.06.2012 22:33

No to właśnie decyduje i dyskutuję tylko nie widzę podstaw... i wydaje mi się to dziwne żeby nie napisać śmieszne.
Nie ironizuje tylko się dziwię takim podejściem, może to dla mnie nie zrozumiałe ale tak jak pisałem zawsze pozostaje Bałtyk...
No i nie wszyscy muszą mieć takie same lub podobne zdanie-czyż nie ?
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 28.06.2012 22:43

mamax napisał(a):Nie ironizuje tylko się dziwię takim podejściem, może to dla mnie nie zrozumiałe ale tak jak pisałem zawsze pozostaje Bałtyk...

Czyli jak się interesuję i nie podchodzę do tematu jak Ty to zostaje mi Polska. Pisz tak dalej tym, którzy jadą tam po raz pierwszy. Oni tylko czekają na takie błyskotliwe wypowiedzi znawców CRO i krezusów, którzy mają w d.... kursy walut.... i problemy, z którymi mogą się zetknąć. Ty znawca na ich problemy przecież sik prosty. Pamiętajcie słowa CROMANIAKA - nie dla Was CRO :!:

PS.
A co Cię dziwi w takim podejściu? Napisz coś konkretnie w końcu.

PS.
Nie dyskutujesz, a oceniasz.
adcars
Autostopowicz
http://www.konverta.hr/

Nieprzeczytany postnapisał(a) adcars » 02.08.2012 07:45

Bardzo fajny Chorwacki kalkulator walut

http://www.konverta.hr/
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 02.08.2012 08:09

Na tydzień przed wyjazdem zainteresował mnie ten temat. Tym bardziej, że napisałem do swojego banku i odpisali mi tak:
Zgodnie z taryfą opłat i prowizji Kredyt Banku S.A . od każdej transakcji dokonanej w innej walucie niż PLN naliczana jest opłata za przewalutowanie w wysokości 3,5% po kursie organizacji przez, którą została wydana karta, czyli w Pana przypadku po kursie Organizacji MasterCard. Transakcje bezgotówkowe czyli np. płatności na stacjach benzynowych nie są obciążone dodatkową opłatą, poza oczywiście przewalutowaniem, natomiast od wypłaty gotówki z bankomatu pobierana jest prowizja w wysokości 3% min. 5 PLN.
Czyli w sumie ciągną mi 6,5%, moim zdaniem to dużo.
Dlatego pytanie: czy w Primosten jest jakiś bank? Jeśli nie to gdzie najbliższy: Sibenik, Trogir?
andrzejk1975
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzejk1975 » 02.08.2012 09:10

grzeslaw napisał(a):Na tydzień przed wyjazdem zainteresował mnie ten temat. Tym bardziej, że napisałem do swojego banku i odpisali mi tak:
Zgodnie z taryfą opłat i prowizji Kredyt Banku S.A . od każdej transakcji dokonanej w innej walucie niż PLN naliczana jest opłata za przewalutowanie w wysokości 3,5% po kursie organizacji przez, którą została wydana karta, czyli w Pana przypadku po kursie Organizacji MasterCard. Transakcje bezgotówkowe czyli np. płatności na stacjach benzynowych nie są obciążone dodatkową opłatą, poza oczywiście przewalutowaniem, natomiast od wypłaty gotówki z bankomatu pobierana jest prowizja w wysokości 3% min. 5 PLN.
Czyli w sumie ciągną mi 6,5%, moim zdaniem to dużo.
Dlatego pytanie: czy w Primosten jest jakiś bank? Jeśli nie to gdzie najbliższy: Sibenik, Trogir?

kolego i w Primostenie i Sibeniku i jeszcze więcej w Trogirze jest bankowatów w samym Trogirze jest w samym centrum na budynku magistratu : )
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.08.2012 12:07

Nie chcę zakładać nowego wątku bo oczywiście pokrewne już są i to w zatrważającej ilości ale nie chce również aby moje pytanie pozostało wśród miliona innych niezauważone zatem proszę o pomoc.

Wiem, że najlepiej wybierać kn ze ściany w Chorwacji.
A co z euro ?
Jadę w ciemno więc nie mogę zaplanować ile wziąć.
Czy można w Chorwacji wyjąć euro ze ściany lub z banków po przyzwoitym kursie ?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 05.08.2012 12:17

mamax napisał(a):
No i wreszcie ktoś coś konkretnego powiedział - Brawo !!!
Jedziemy na urlop czy za karę ?
Cały urlop tak chodzicie i sprawdzacie czy kuna po 0,56 czy może po 0,58
Dajcie na luz co to za głupoty i śmieszne sumy...

8)

To jest sprawa oczywista ale weź na szybko przelicz sobie te 2gr na kunie przy powiedzmy 6500kn, które ja np. przeznaczę na urlop.
To daje 130zł, a to u mnie 600km jazdy samochodem.
Mniej więcej tyle robię na wycieczki w samej Chorwacji.
Chciałbyś jeździć za darmo w Chorwacji czy wydać na to pieniądze.
Do tego pytanie, jeżeli takie zaplanowanie bez nerwowe potrafi osiągnąć taką małą oszczędność to sądzisz, że nie warto tego zrobić ?
Tomasz.mos
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.mos » 07.08.2012 09:20

Witam serdecznie,

Ja polecam stronę Chorwackiego Banku http://www.splitskabanka.hr/ , można sprawdzić kurs walut i dokonać symulacji wymiany z PLN lub EUR na Kuny.
W łatwy i szybki sposób można dowiedzieć się ile kun dostaniemi i jaki jest aktualny kurs w banku. :)

Pozdrawiam.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 07.08.2012 17:04

Tomasz.mos napisał(a):Witam serdecznie,

Ja polecam stronę Chorwackiego Banku http://www.splitskabanka.hr/ , można sprawdzić kurs walut i dokonać symulacji wymiany z PLN lub EUR na Kuny.
W łatwy i szybki sposób można dowiedzieć się ile kun dostaniemi i jaki jest aktualny kurs w banku. :)

Pozdrawiam.

Tylko przy kalkulacji odznaczcie "Efektiva", bo to rzeczywisty kurs wymiany gotówki, nie dewizowy. :wink:
Irekcity
Globtroter
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irekcity » 07.08.2012 21:30

mamax napisał(a):To daje 130zł, a to u mnie 600km jazdy samochodem.

Chłopie!! zdradź nam tą tajemnice jak ty to robisz?? 8O
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 08.08.2012 07:57

Ale co ?
Jak obliczam, że za 130zł robię 600km ?
Jakim samochodem ?
Jak zaoszczędzam 130zł ?

PS. Cytuj poprawnie.
kaeres
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 10.08.2012 07:28

kaeres napisał(a):A co z euro ?
Jadę w ciemno więc nie mogę zaplanować ile wziąć.
Czy można w Chorwacji wyjąć euro ze ściany lub z banków po przyzwoitym kursie ?

Ponawiam pytanie bo nie wiem ile będzie mnie kosztowała noc w Chorwacji.
Czy warto wziąć więcej EUR ze sobą i później zmienić na kuny w kantorze czy lepiej mniej i tam kupić EUR za kuny w kantorze ?
Bieganie i szukanie banków nie wchodzi w grę chyba, że jest jakiś w Vrbniku (w co wątpię).
Proszę o pilną pomoc.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone