Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 24.06.2012 18:59

Ja mam w dupie :wink:, do tego stopnia, że jak pierwszy raz wylądowałem w Chorwacji i kupilem w Trogirze dwie słodkie bułki dla dzieci (stojąc z dzieciakami pod bu z tymi bułkami) które powinny kosztować 14 kun (cena z wystawy), to Pani sprzedająca bez paragonu prosi o 18 kun. Jawna bezczelna akcja tej Pani skończyła się tym, ze dałem jej te 18 kun ale wcześniej poprosiłem o paragon z kasy fiskalnej na te kwotę. Pani się gimnastykowała kwota nie drukowała (wychodziło mniej lub więcej) w końcu po trzecim paragonie który też nie pokazywał żądanej kwoty dałem jej te kuny mając nadzieję, że kasa fiskalna działa tak jak u nas tzn będzie musiała te trzy paragony rozliczyć w swojej skarbówce... może złośliwe ale ja nie zaczynałem.
To tyle na temat groszowych zabaw w Chorwacji...
Nie jestem z frakcji kartowej do końca, ponieważ się nie da :D dlatego staję pod ścianą i wyciągam kilka setek na bieżące wydatki na targu itp.
Na bramkach poczytawszy forum i z doświadczeń znajomych razem ze mną jadących do Chorwacji były to częste przypadki. Zreszta karta działa tam naprawdę szybko (brak koniecznsci wstukania pinu).
Pozdrawiam naprawdę pozytywnie nastawiony do Chorwacji turysta...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.06.2012 19:04

Czasami prosząc o to co chcemy, otrzymujemy nie to, co chcieliśmy.
Na przestrzeni kilkunastu wizyt w Cro, nigdy mnie nikt nie usiłował orżnąć.
Miałem delikatne różnice zdań z dwoma gospodarzami ale na zupełnie innej niwie.
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 24.06.2012 22:01

Nie mam nic do Chorwatów ale wybacz pokazując dwie bułki z wystawy z cena jak byk...
Generalnie nie o to chodzi...
Mam kolege który już chyba z 15 lat pomyka na chorwackie kampy (zaraził mnie Chorwacją i nie tylko mnie) i tez nigdy nic złego o Chorwatach nie powie (miał w całej karierze jedną przygodę na bramkach autostradowych), ale jak pisalem nie o to chodzi. Kraj jest piekny wakacje super i tylko to się liczy a te wpadki miejscowej ludności...u nas chyba nie jest lepiej (zwłaszcza gdy po drugiej stronie stoi cudzoziemiec).
Jadę do Cro kolejny raz i naprawdę namawiam każdego do zwiedzania tego kraju, ale jeśli widze małe minusiki to o tym piszę (mówię znajomym) w celu uniknięcia nieprzjemnych sytuacji.
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich Cromaniaków i do zobaczenia w Cro...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.06.2012 22:32

Prawdę mówiąc raz zdarzyło mi się być oszukaną w Cro, w markecie w Trogirze kasjerka nabiła kolorowankę dwa razy. Stało się, ale wychodzę z założenia, że nie będę piętnować za tą nieuczciwość Chorwatów bo nie tylko im się to zdarza. To się zdarza wszędzie, że o naszym kraju nie wspomnę. Szkoda na to nerwa :)
mpirek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpirek » 24.06.2012 22:36

Zgadzam się Aldonka, szkoda nerwów ale widze, że miałas przypadek w tej samej miejscowości :) , grunt to dobry wypoczynek pozdrowionka :)
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 24.06.2012 23:00

Ludziska; odpuście z tymi kartami, gotówkami, przelewami, pierdylionem wyimaginowanych problemów.
Może ktoś ma w dupie użeranie się o 0,50pln.
:roll:[/quote]

No i wreszcie ktoś coś konkretnego powiedział - Brawo !!!
Jedziemy na urlop czy za karę ?
Cały urlop tak chodzicie i sprawdzacie czy kuna po 0,56 czy może po 0,58
Dajcie na luz co to za głupoty i śmieszne sumy...

No pewnie zaraz się dowiemy jaka to wielka różnica przy takiej sumie itd.
Ale chyba ni o to chodzi, nikt nie lubi wydawać kasy bez sensu ale bez przesady.
Co któryś nie otrzymał ponoć reszty, następny płaci kartą i nie ma tego problemu jeszcze inny nie używa kart bo no właśnie bo...
Zostało mi 5 dni do wyjazdu i na razie nie zastanawiałem się jak zapłacę na bramkach, jak będę płacił na miejscu i jaką trasą pojadę.
A czy to wszystko jest aż tak ważne ......

8)
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 25.06.2012 15:38

mpirek napisał(a):Jasne, płacili gotówką i dlatego mieli problemy z "niedoszcowaniem" reszty w wysokosci ok 10 kun.
Ja zawsze od pierwszego razu płaciłem kartami, znajomi jakoś nie mogli się do plastiku przekonać. Teraz to nawet kase wypłacamy z bankomatu (mbank bez prowizji lub PEKAO SA jeszcze lepiej ale tylko z bankomatów zagrebacka banka).

Ja wiem stało się to powszechne,płacenie kartą i tego nie odwrócimy,ja wolę płacić gotówką{chodź nie raz korzystam z karty}a po co bank {żydki} muszą wiedzieć gdzie jestem.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 25.06.2012 16:39

mireks napisał(a):Ja wiem stało się to powszechne,płacenie kartą i tego nie odwrócimy,ja wolę płacić gotówką{chodź nie raz korzystam z karty}a po co bank {żydki} muszą wiedzieć gdzie jestem.
Jasne, a wszystkie satelity NSA ustawione są na śledzenie tak ważnej persony :!:
A komórkę masz - wyrzuć, namierzą :!:
Nawigacja - precz, przecież też wyśledzą :!:
Do kompletu jeszcze to: {żydki} - żenada :oops:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 26.06.2012 04:03

Chyba w banku pracujesz,napisz jeszcze że w polskim,to się pośmiejemy.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 26.06.2012 10:40

mireks napisał(a):a po co bank {żydki} muszą wiedzieć gdzie jestem.

Chyba za dużo filmów szpiegowskich się naoglądałeś :-)

Naprawdę myślisz, że banki mają Tajne Departamenty D/S Śledzenia Miejsca Pobytu? :-)

Poza ty , jak będą chcieli Cię znaleźć, to Cię znajdą. Chyba, że zostaniesz pustelnikiem / partyzantem / czy zakonnikiem :-)
fideliox7
Plażowicz
Witam.

Nieprzeczytany postnapisał(a) fideliox7 » 28.06.2012 18:46

Proszę wszystkich maruderów typu: "odpuście, płaćcie byle jak, nie oszczędzajcie bo jesteście na wczasach" żeby opuścili mój post bo nie obchodzą mnie Wasze teorie. Jestem na wczasach i nie mam zamiaru przepłacać i strugać bogacza bo mam na utrzymaniu cała rodzinę. Chcę też coś zobaczyć, gdzieś pojechać i nie mam ochoty wyrzucać pieniędzy jak mogę ich trochę oszczędzić nie czyniąc przy tym żadnych wyrzeczeń, Nie wszyscy są rozbestwionymi bachorami na utrzymaniu kasiastych rodziców, więc GET THE F..K OUT of this post. To nie post dla pryszczatych doradców tylko dla ludzi którzy chcą coś więcej się dowiedzieć bądź altruistycznie i RZETELNIE pomóc. Tutaj widzę wrzucane non stop jakieś śmieci i steki bredni.
FUX
Weteran
Re: Witam.

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.06.2012 19:56

fideliox7 napisał(a):......

A co chciałeś przekazać?
Z Cro piszesz, przy winku? :wink:
mamax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mamax » 28.06.2012 20:44

No to się nazywa rzeczowy post......!
Tylko jak się połapać o co ci chodzi, oprócz wylania kilku kwestii finansowych.
No niestety tak to jest że w życiu-jeden liczy się z każdą złotówką, a drugi liczy to na stówki.
:P
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.06.2012 20:48

Widzisz...
Może to nie jest tak do końca, jak ja piszę, lub Ty.
Zapewne należy zachować jakiś zdroworozsądkowy środek.
Jednakże populizmu nie trawię... :wink:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 28.06.2012 21:03

mamax napisał(a):
FUX napisał(a):Ludziska; odpuście z tymi kartami, gotówkami, przelewami, pierdylionem wyimaginowanych problemów.
Może ktoś ma w dupie użeranie się o 0,50pln.
:roll:

No i wreszcie ktoś coś konkretnego powiedział - Brawo !!!
Jedziemy na urlop czy za karę ?
Cały urlop tak chodzicie i sprawdzacie czy kuna po 0,56 czy może po 0,58
Dajcie na luz co to za głupoty i śmieszne sumy...

Ten kto ma to w d.... nie zagląda tu bo go to nie interesuje. Ciekawe tylko po co o tym piszecie w wątku, w który angażują się osoby, które jednak to interesuje. Po co takie wstawki?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Najnowsze przeliczenia walutowe PLN - EUR - KN - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone