Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Witaj, wiki365. Wejdź na stronę via.michelin. Wpisz skąd-dokąd i wszystko jasne. Masz do wyboru kilka opcji tras. Na pewno któras perzypadnie Ci do gustu. Jest między innymi trasa szybka, ale niekoniecznie najtańsza i nie taka oczywista. Sprawdź kilka opcji, porównaj czasy i wyciągnij z tego wnioski. Pozdrawiam.
ja z Wałbrzycha zawsze jeżdzę Olomouc -Brno- Mikulov- Graz-Maribor- Lubljana - Koper -Pula. Kilka dni temu własnie wróciłem z Puli. Droga ok ale w sezonie niestety trzeba się liczyc z korkami w Słowenii
Najlepiej i najszybciej: Cieszyn - Zilina - Bratysława - Wiedeń - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper - Pula. Z Gliwic do Rovinja (czyli podobnie jak z Katowic do Puli) wyszło mi ok 1000 km, niecałe 13 godzin.