Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najlepsze Konoby w Cro :)

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.08.2024 12:02

Może nie konoba ale restauracja. W Zagrzebiu. Kapitalne miejsce w bośniackim duchu. Nie jest w centrum, trzeba zrobić małą wycieczkę tramwajem. Sofra. Lepiej jechać w mieszanym towarzystwie, bo kobiety mogą mieć problem ze złożeniem zamówienia.
Ul. I. gardijske brigade Tigrovi 27, 10000, Zagreb.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 04.08.2024 13:01

Marlowe1994 napisał(a):Może nie konoba ale restauracja. W Zagrzebiu. Kapitalne miejsce w bośniackim duchu. Nie jest w centrum, trzeba zrobić małą wycieczkę tramwajem. Sofra. Lepiej jechać w mieszanym towarzystwie, bo kobiety mogą mieć problem ze złożeniem zamówienia.

Kurcze mam z tym problem, chciałabym zjeść w pewnym miejscu w Bihać w BiH, gdzie widziałam rolki na instagramie u gastrotrazilica - swoją drogą bardzo polecam profil, wiele restauracji na Bałkanach :hearts: i wyglądało super, natomiast przeczytałam kilka komentarzy, właśnie o uciszaniui upominaniu przez kelnera zamawiające kobiety- że ma to robić mąż, ojciec :glupek:
O ile mogę starać się zrozumieć ich tradycje, religię, tak nie godzę się na takie traktowanie w miejscu, które jest dostępne dla każdego, nastawione też na turystów.
Nie wiem, może sprawdzę jak mnie potraktują, a najwyżej z wielkim hukiem wyjdę :rotfl:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 04.08.2024 13:20

wiolek_lp napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):Może nie konoba ale restauracja. W Zagrzebiu. Kapitalne miejsce w bośniackim duchu. Nie jest w centrum, trzeba zrobić małą wycieczkę tramwajem. Sofra. Lepiej jechać w mieszanym towarzystwie, bo kobiety mogą mieć problem ze złożeniem zamówienia.

Kurcze mam z tym problem, chciałabym zjeść w pewnym miejscu w Bihać w BiH, gdzie widziałam rolki na instagramie u gastrotrazilica - swoją drogą bardzo polecam profil, wiele restauracji na Bałkanach :hearts: i wyglądało super, natomiast przeczytałam kilka komentarzy, właśnie o uciszaniui upominaniu przez kelnera zamawiające kobiety- że ma to robić mąż, ojciec :glupek:
O ile mogę starać się zrozumieć ich tradycje, religię, tak nie godzę się na takie traktowanie w miejscu, które jest dostępne dla każdego, nastawione też na turystów.
Nie wiem, może sprawdzę jak mnie potraktują, a najwyżej z wielkim hukiem wyjdę :rotfl:

Spoko, ortodoksów tam nie ma :) ale olewanie z lekka to co kobieta mówi, występuje :) Za każdym z trzech razy gdy tam byłem. Ale jedzenie przednie i miejsce fajne. I samo to, że trzeba tramwajem pojeździć też spoko. Można zobaczyć coś innego niż Gornji i Donji Grad. Ja najczęściej wsiadam pod repom.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.08.2024 15:22

wiolek_lp napisał(a):O ile mogę starać się zrozumieć ich tradycje, religię, tak nie godzę się na takie traktowanie w miejscu, które jest dostępne dla każdego, nastawione też na turystów.
Ale to jest właśnie ich tradycja, kultura, mężczyzna dba o takie rzeczy w miejscu publicznym i w ten sposób okazuje szacunek kobiecie* ( tak jest w ich kulturze, dla nas może to być trudne do zaakceptowania, ale tak jest). Nie wszystkie miejsca muszą się dostosowywać do oczekiwań turystów... Mnie akurat to cieszy, bo są autentyczne....

* Podobnie jak to, że mężczyzna idzie pierwszy, bo toruje miejsce swoim kobietom, zwłaszcza w tłumie.
** Podobnie jak w krajach muzułmańskich nie podaje się niczego lewą ręką.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 05.08.2024 16:56

Może to ich kultura i tradycja, ale tak jak napisałam ja traktowana w taki sposób nie czułabym się dobrze, i nie cieszyła bym się, że są autentyczni...
Szacunek można okazywać w inny sposób, nie zgadzam się na nierówne traktowanie kobiet.
Ale tak jak mówisz nie wszystko musi być pod turystów, więc zwyczajnie jeśli ja tak zostanę potraktowana, to znajdę inne miejsce ;) Dobrze że mój gospodarz z Saraj nie jest tak zatwardziały w tradycji, bo chyba po 1 razie zakończylibyśmy bywanie u niego, a tak to nie mogę doczekać się nie tylko miejsca ale i spotkania z nim :hearts:

Aaa i co do tego okazywania szacunku jeszcze, to zamawianie czegoś przez Pana rodu, bo okazuje w ten sposób szacunek kobiecie dbając o nią, a besztanie przez kelnera kobiety, dlaczego tego nie robi mężczyzna, nie ma mnie znaku = :roll:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.08.2024 18:23

piekara114 napisał(a):Ale to jest właśnie ich tradycja, kultura (...)
Ich.
Nie moja.
Na ich tradycje, obyczaje i obrzędy to ja sobie mogę popatrzeć. Małpować ich nie muszę.
Chodzisz w burce/hidżabie gdy jesteś na urlopie w jakimś muzułmańskim regionie?
A przecież to właśnie ich tradycja, kultura...
leswac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leswac » 05.08.2024 19:01

ja mogę wszystkim polecić KONOBY BRELA STOMARICA : Sirena i Plima przy plaży Podkrcavlje oraz La Bomba przy plaży Śćit a jak ktoś chce piwko lub drina to Waikiki Bar przy plaży Stomarica....... :verryhappy: :verryhappy: :verryhappy:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 05.08.2024 19:24

Mnie bardzo dobrze się jadło jeszcze w kilku miejscach w Zagrzebiu a jednym z nich które mogę polecić jest Magazinska klet-Pri staroj smokvi. Mnie bardzo smakowało. Także nie w centrum. Przy dworcu. Spod repa można tramwajem i z buta.
Strojarska cesta 32, 10000, Zagreb.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.08.2024 19:29

boboo napisał(a):Chodzisz w burce/hidżabie gdy jesteś na urlopie w jakimś muzułmańskim regionie?
A przecież to właśnie ich tradycja, kultura...
Turysta jest gościem w ich kraju i w pewnym zakresie mają prawo oczekiwać dostosowania się do ich zwyczajów. Nie wymagają nie wiem czego....
Burka/hidżab to cos więcej niż tylko tradycja i kultura...

boboo napisał(a):Na ich tradycje, obyczaje i obrzędy to ja sobie mogę popatrzeć. Małpować ich nie muszę.
Idąc tym zbyt głębokim dostosowywaniem się.... Mieszkasz w Niemczech, czemu małpujesz ich język? Możesz przecież używać tylko ojczystego....
Ostatnio edytowano 06.08.2024 08:00 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 05.08.2024 19:42

piekara114 napisał(a): Idąc tym zbyt głębokim dostęp dostosowywaniem się....
Mieszkasz w Polsce, dlaczego nie potrafisz po polsku?
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Najlepsze Konoby w Cro :) - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies