Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najlepsze Konoby w Cro :)

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 05.06.2015 06:40

Vodice przepraszam mała pomylka.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 05.06.2015 12:52

Andrzej3777 napisał(a):Vodice przepraszam mała pomylka.

O knajpach w Vodicach znajdziesz gdzieś temat na forum,sam nawet coś tam pisałem lecz nie bardzo umiem to teraz znaleźć.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.06.2015 08:12

Z napisał(a):
Andrzej3777 napisał(a):Vodice przepraszam mała pomylka.

O knajpach w Vodicach znajdziesz gdzieś temat na forum,sam nawet coś tam pisałem lecz nie bardzo umiem to teraz znaleźć.

Ten?
vodice-srima-gdzie-tanio-i-dobrze-zjesc-t42004.html#p1222368
Andrzej3777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej3777 » 06.06.2015 09:11

Dziękuję
jolini
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolini » 25.06.2015 17:23

A co polecicie w Biogradzie?
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 25.06.2015 22:52

jolini napisał(a):A co polecicie w Biogradzie?

W Biogradzie korzystałam jedynie z knajpki na plaży (raczej tylko piwo i przekąski) i restauracji na campie Soline - ostatnia jeśli się idzie w stronę Pakoštane, dalej jest już następny camping (jedyna mająca słowo konoba w nazwie), ale nie mogę powiedzieć, żeby była tył urywająca, poprawna ale bez szału...

Za to nieustająco i gorąco polecam konobę Pakoštanac w Pakoštane oczywiście :D
- rzut przysłowiowym beretem od Biogradu...
To tyle je jeśli chodzi o Biograd i jego okolice :smo:

... a teraz Rovinj, a raczej jego, że sie tak wyrażę przedmieścia :mrgreen:
Jeśli kierując się na camp Polari dojedziecie do ostatniego zakrętu (w prawo) przed tym campem, to po lewej stronie drogi zobaczycie oświetloną reklamę i drogę (nieutwardzona taka) prowadzącą do naszego tegorocznego odkrycia czyli konoby Dub (dąb).
Naprawdę warta grzechu...
_MG_5948a.JPG

Warto spróbować:
- jagnięciny w sosie istryjskim (85 kuńskich)
- scampi na buzaru (mnóstwo z nimi zabawy ale pycha - 110 kn)
- jagnięcych, grillowanych koltletów (też ze 110kn)
- domowego makaronu z sosem z cukini i krewetek (60kn)
- smażonych kalmarowych krążków (ogrooomna porcja - 60kn)
- dorady z grilla (ok 100 kn)
- grillowanych kalmarów (60kn)
- pysznego owczego sera na przystawkę (jakieś 15kn chyba)
- kieliszeczka rakii/śliwowicy/miodówki na pożegnanie (gratis) :mrgreen:

... i z pewnością sami znajdziecie w karcie jeszcze mnóstwo innych pozycji dla, których warto się tam wybrać :mrgreen:
Czynne od 16 do 23. Jak jest ładna pogoda wystawione są również stoły na zewnątrz gdzie można rozkoszować się żarełkiem pod dębem, a jakże... :oczko_usmiech:
Dla dzieci jakaś huśtawka i zjeżdżalnia.

Pekę jagnięcą (130kn/porcja) trzeba zamawiać wcześniej i bodajże na co najmniej 8 osób
... aaa - duże piwo i małe soki 18 kn
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 26.06.2015 11:21

hej podpowiedzcie mi gdzie zjesc dobrego odojaka chodzi mi o tego prosiaka z rusztu interesuje mnie okolice makarskiej i makarska
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 28.06.2015 09:46

nikt nic nie wie gdzie zjesc dobre miesko ? a mozecie mi cos powiedziec o tych knajpkach blisko portu na deptaku ,czy warto w nich jesc a moze ktoras jest lepsza od pozostalych w zeszlym roku jedlismy w XXL bylo dosc smacznie ale moze jest cos lepszego ?
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 29.06.2015 23:44

[/quote]
blanka123 napisał(a):hej podpowiedzcie mi gdzie zjesc dobrego odojaka chodzi mi o tego prosiaka z rusztu interesuje mnie okolice makarskiej i makarska

blanka123 napisał(a):nikt nic nie wie gdzie zjesc dobre miesko ? a mozecie mi cos powiedziec o tych knajpkach blisko portu na deptaku ,czy warto w nich jesc a moze ktoras jest lepsza od pozostalych w zeszlym roku jedlismy w XXL bylo dosc smacznie ale moze jest cos lepszego ?

W Makarskiej na obiad chodzimy do Zmaj. Miła, rodzinna atmosfera.
Polecam kalmary, ryby, lasagne. I pyszny krem z pomidorów.
Na deser warto zajrzeć do Bury. Podają tam wyśmienitą panna cottrę i rozatę.
Na lody (zwłaszcza pistacjowe :) ) do Cavana Romana.
W kwestii mięska z rusztu w okolicy Makarskiej nie pomogę, ale też bym chętnie coś takiego zjadła :papa:
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 30.06.2015 06:34

to moze znajdzie sie dobra duszyczka co podpowie nam gdzie to miesko zjesc :) a gdzie szukac Zmaj ,Bury i Cavana Romana ? jakie orientacyjne ceny ?
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 30.06.2015 10:50

blanka123 napisał(a):to moze znajdzie sie dobra duszyczka co podpowie nam gdzie to miesko zjesc :) a gdzie szukac Zmaj ,Bury i Cavana Romana ? jakie orientacyjne ceny ?

Wszystkie trzy umiejscowione są wzdłuż wybrzeża. Spacerując bez problemu znajdziesz.
Co do cen, to po roku niespecjalnie pamiętam. Przed knajpkami na ogół wystawiane jest menu.
Zawsze można podejść, poczytać i zdecydować, czy nam odpowiada :papa:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 30.06.2015 13:34

Anai napisał(a):Warto spróbować:

Zauważyliście pewną prawidłowość co do ryb ?
Najzwyklejsze ryby od 2 lat są droższe od owoców morza.
blanka123
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blanka123 » 01.07.2015 18:13

moze i dobrze bo u nas znow owoce morza drozsze od ryb :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.07.2015 08:37

kaeres napisał(a):
Anai napisał(a):Warto spróbować:

Zauważyliście pewną prawidłowość co do ryb ?
Najzwyklejsze ryby od 2 lat są droższe od owoców morza.

Czy ja wiem? Ryby zawsze były drogie, zwł. te I klasy (orada, gof, zubatac, itd.), natomiast czy są droższe np. od śkampi to już nie wiem. Weź pod uwagę porcjowanie:: krewetki - jeżeli bierzesz porcję dla 1 osoby - dostajesz 6 sztuk, którymi raczej się nie najesz. Rybkę natomiast muszą ci podac na talerz całą, a dorodna orada przed wypatroszeniem waży prawie 1 kg (w knajpie cena przeważnie oscyluje wokół 300 Kn/kg). Tylko nieliczne ryby (np. tuńczyk) mogą być cięte wszerz na steki.

Kalmary, w stosunku do innych wodnych stworów, zawsze były niedrogie, więc tu się nic nie zmienia, tak samo jak muszle. Nieco tańsza od ryb I klasy jest wagowo hobotnica, która też oczywiście traci na wadze, np. podczas przygotowania peki.

Inna sprawa, że windowanie cen przez targi rybne i restauracje (w drobnym handlu bezpośrednim od rybaków rzadko kupisz duże ryby) w Chorwacji jest, niestety, normą (ale nie od 2 lat...) - 1 kg orady TAM powinien być tańszy niż 1 kg orady TU (czyli w PL, i to nawet przy założeniu, że w PL kupujemy hodowlane), a nie droższy, ale co poradzisz? Popyt przewyższa podaż, klient płaci...
Onlyhope
Odkrywca
Szybenik, Trogir, Split.. czyli gdzie dobrze zjeść?:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Onlyhope » 07.07.2015 18:42

Witajcie, szukałam posta na forum, ale nie znalazłam. Tworzę więc nowy z nadzieją, że stanie się on pomocny dla każdego kto będzie buszował po tych pięknych miastach. A po powrocie z mojego urlopu sama dodam tutaj moje zdjęcia i propozycje dobrych miejsc do zjedzenia obiadu, kolacji, deseru itp.

Jest wiele miejsc ukrytych w krętych uliczkach, które oferują niezapomniane wrażenia smakowe. Może wy właśnie takie odkryliście?

Do czego zmierzam. Otóż naoglądałam się pięknych miejsc, naczytałam się i porobiłam notatki co warto zobaczyć, ale gdzie zatrzymać się na dobre jedzenie ?

Szybenik, Trogir, Split - czy polecacie w tych miastach ciekawe lokale? Ulubione potrawy z menu, warte odwiedzenia miejsca, które oprócz dobrej strawy gwarantują wrażenia wizualne?

W te miejsca się wybieramy i po długim zwiedzaniu świetnie byłoby zajrzeć w polecane miejsca.

Jak tylko wrócimy z urlopu na 100% dodam tutaj moje własne lokale jakie udało nam się odkryć.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Najlepsze Konoby w Cro :) - strona 34
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone