Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najlepsze Konoby w Cro :)

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KURYK
Globtroter

Postnapisał(a) KURYK » 24.08.2012 13:41

KARAKO w Orebicu,przy promenadzie w kierunku Trstenickiej plaży.
Najlepsza zupa rybna,bodajże Bujabis i Gredaga?(są 3 rodzaje) jaką kiedykolwiek jadłem w życiu, a co do zup jestem bardzo wybredny.Było nas 8 dorosłych i po pierwszym stołowaniu się w tej konobie za drugim razem zamówiliśmy wszyscy i każdy był zachwycony. Poza tym wszystko b.smaczne i extra miejsce przy samym Jadranie.
Szczerze polecam i smacznego!!!
demi-duox
Cromaniak

Postnapisał(a) demi-duox » 27.08.2012 15:06

Podróżując z Trogiru do Szybenika (lub odwrotnie) najkrótszą drogą, czyli 58, mijamy miejscowość Boraja. W Boraji, zaraz przy drodze jest konoba Tomislav, pieczętująca się jeżdźcem na koniu. U tegoż Tomislava można trafić fantastyczną jagnięcinę z rożna.
Obrazek.

ps. Może założycielce wątku albo jeszcze komuś chciałoby się pogrupować geograficznie te zakłady zbiorowego żywienia, tak jak JacekS zrobił z kempingami :?:
wermar
Croentuzjasta

Postnapisał(a) wermar » 27.08.2012 15:14

mieszkamy ze 200 m od Carevi Dvori takze obiecuje relacje stamtad bo sie wybieramy na zakonczenie pobytu na makrele i sardynki wzglednie jakas dorade
waldi-ia
Croentuzjasta

Postnapisał(a) waldi-ia » 30.08.2012 21:04

Restauracja REA w miejscowości Św. Filip i Jakov serwuje świetną pizzę z tuńczykiem , oraz przepyszny zestaw mięs grillowanych ( różne rodzaje , do wyboru i koloru ) z pieczonymi ziemniaczkami w plasterkach na talerzu który zajmuje pół stołu ( w menu ten zestaw jest przewidziany dla 2 osób ) .
Aby się najeść ( 3 osoby dorosłe + 1 dziecko 13 lat ) braliśmy 1 pizzę z tuńczykiem i 1 zestaw dla 2 osób , zupełnie wystarczało , a rachunek oscylował w okolicy 165 kun .
Gorąco polecam . :D
foczek
Turysta

Postnapisał(a) foczek » 01.09.2012 09:39

I po wakacjach w Cro.
Z kilku wizyty w Konobach polecam Ankorę na PAg-u. Porcje mega duże i smaczniaste, a Ribna Plata poezja:)
janusz s
Globtroter

Postnapisał(a) janusz s » 01.09.2012 11:07

Z kilku wizyty w Konobach polecam Ankorę na PAg-u. Porcje mega duże i smaczniaste, a Ribna Plata poezja:) W jakiej miejscowosci ta konoba?
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 01.09.2012 16:00

A ja polecam Caffe Bar Hawaii na plaży, przy campingu "Pod Maslinom" w Orašacu
- po pizzy tam zjedzonej żadna już mi nie smakuje...
Pizza spora od 42 do 46 kuńskich, piwo 22 kun, sok lemoniada - 18

...i lodziarnię w Dubrovniku zaraz przy wejściu na stare miasto - zdaje się część kawiarnio-restauracji Dubravka - lody wprawdzie dość drogie 10 kuńskich za gałkę, ale jak bierzesz dwie, to już tylko 16 ;)
a poza tym po pierwsze, to Dubrovnik, po drugie wielkie porcje, po trzecie pyszne... zwłaszcza lody o smaku gorzkiej czekolady :D

... i budę z małżami, i ostrygami - pierwsza na wlocie do Stonu :)
Nie jestem wprawdzie jakimś znawcą ostryg, ale te mi bardzo smakowały, jak na pierwszy raz... ;)

Nie zachwyciła mnie natomiast restauracja Komin w Dubrovniku (przez kogoś na forum chwalona)...
...jedzenie poprawne, ceny nieprzyzwoite - za znacznie mniejsze pieniądze, zdarzało mi się w Cro jeść znacznie lepiej...
Riblja plata - 248 kun
Obrazek
Plata Komin (mięsna) - 218
Obrazek
surówka - 26, Piwo 0,5. - 30, lemoniada - 22, mineralna 1l - 24, maleńki sok 0,2l - 18

Poza tym polecam nieustannie Bistro Grill Mul w Bašce na Krku - - trochę niepozorna z wyglądu,
ale obsługa przemiła, jedzenie pyszne, a ceny przyzwoite - druga z rzędu idąc od campingu Bunculuka.
W knajpce organizowane są różne akcjije typu:
riblja plata (ogromna) + dzbanek wina + surówki = 180 kun*
do tego starter czyli gavuni + 2 rodzaje sosów (pyszny serowy) + pieczywo GRATIS!!
do tego kieliszek rakii lub likieru na pożegnanie również GRATIS!!
*ceny z zeszłego roku

oraz Bistro Freddy i restaurację Strnj w Živogošće Blato

W Słowenii, jeśli zdarzy się Wam jechać przez LAŠČE polecam przydrożny zajazd GOSTILNA ROJC - świetne jedzenie, ceny znośne (ok. 20 ojro za taaaki obiad, że 2 osoby ledwie się po nim do samochodu zmieściły :D) i świetna obsługa z zajebiaszczym podejściem do klienta...
Adres
Gostilna ROJC
LAŠČE 14
8361 DVOR
Ostatnio edytowano 07.02.2013 14:43 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
Joan65
Cromaniak

Postnapisał(a) Joan65 » 03.09.2012 08:13

Anai napisał(a):...i lodziarnię w Dubrovniku zaraz przy wejściu na stare miasto - zdaje się część kawiarnio-restauracji Dubravka - lody wprawdzie dość drogie 10 kuńskich za gałkę, ale jak bierzesz dwie, to już tylko 16 ;)
a poza tym po pierwsze, to Dubrovnik, po drugie wielkie porcje, po trzecie pyszne... zwłaszcza lody o smaku gorzkiej czekolady :D

... i budę z małżami, i ostrygami - pierwsza na wlocie do Stonu :)
Nie jestem wprawdzie jakimś znawcą ostryg, ale te mi bardzo smakowały, jak na pierwszy raz... ;)

Lody w tej lodziarni pierwszej na Stradunie są rzeczywiscie PYSZNE i OGROMNE - po 1 gałce byłam najedzona jak bąk - Miętowe z kawałkami czekolady - mniam,mniam

Tą 'budę" w Stonie też polecam...

Pozdrawiam cieplutko
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 05.09.2012 10:29

Trochę sobie przypomniałem z dawnych lat (2007-2008):

Brela Soline Hrast
Miło, sympatycznie, duże porcje rybne, mięsne.
Smacznie i świeżo.
Dobre gratisy alkoholowe.

Baska Voda Papagaj czy coś takiego (trochę w głębi)
Rybna plata dla 4 osób - 3 ryby duże, trochę małych, kalmary i jeszcze zostało.
Pyszności

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale byłem po sezonie.

Przepraszam autorkę, mam nadzieję, że się obrazi jak dam link do informacji o jedzeniu wyłącznie na PAGU.
Założyłem oddzielny temat, bo paska kuchnia interesuje mnie żywotnie.
Jak ktoś ma coś do napisania ... zapraszam.
Karzeł
Autostopowicz

Postnapisał(a) Karzeł » 05.09.2012 13:17

Witam,
Chciałbym polecić: Konoba Pakostanac w Pakostane. Bardzo dobre jedzenie, miła obsługa, gratisy alkoholowe :D.
DSC02614.JPG

DSC02617.JPG
Kalmary z grilla

DSC02616.JPG
Tuńczyk z grilla

DSC02615.JPG
Rekin z grilla

Natomiast stanowczo odradzam TORO w tym samym Pakostane. Stosunek jakości do ceny i ilości jadła jest skandaliczny. Poza tym doliczono nam do rachunku koszyczek chleba za 10 kun nie informując nas o tym, że jest dodatkowo płatny, no i wino – tak rozwodnionego jeszcze nie piłem :evil: .
DSC02621.JPG
Toro
DSC02622.JPG

Pozdrawiam.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 05.09.2012 13:20

Karzeł napisał(a):Witam,
Chciałbym polecić: Konoba Pakostanac w Pakostane. Bardzo dobre jedzenie, miła obsługa, gratisy alkoholowe :D.
.

Wróciłeś, czy jeszcze jesteś na miejscu?
ja natka
Cromaniak

Postnapisał(a) ja natka » 05.09.2012 17:56

Poza tym doliczono nam do rachunku koszyczek chleba za 10 kun nie informując nas o tym

W karcie też nie było informacji ? To, że w knajpach płaci się za chleb nie jest nowością, ale powinna być informacja w menu i wtedy kelnerzy nie muszą informować o tym, że chleb jest płatny. A tak naprawdę nigdzie nie ma takiego zwyczaju żeby informować o tym. Tak po prostu jest przyjęte. 8)
Karzeł
Autostopowicz

Postnapisał(a) Karzeł » 05.09.2012 19:00

FUX napisał(a):
Wróciłeś, czy jeszcze jesteś na miejscu?

Jestem jeszcze do piątku wieczorem.

ja natka napisał(a):W karcie też nie było informacji ? To, że w knajpach płaci się za chleb nie jest nowością, ale powinna być informacja w menu i wtedy kelnerzy nie muszą informować o tym, że chleb jest płatny. A tak naprawdę nigdzie nie ma takiego zwyczaju żeby informować o tym. Tak po prostu jest przyjęte.

Informacji w karcie nie było, jak widać w poprzednim moim poście na zdjęciu. Natomiast w karcie jest pozycja: Domaca pogoca (kruch) - 10.00 kn.
Zazwyczaj nie lubię płacić za coś czego nie zamawiałem. Ponadto uważam, że kelner (kelnerka) w podobnej sytuacji powinni przynajmniej zapytać czy chcę chleb, czy wodę itp.
Wim, wiem, co kraj to obyczaj, ale z podobną sytuacją w Chorwacji spotkałem się po raz pierwszy.
Ostatnio edytowano 05.09.2012 19:14 przez Karzeł, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 05.09.2012 19:05

Karzeł napisał(a):Jestem jeszcze do piątku wieczorem.

To Wam dużo czasu nie zostało....
Szkoda.

No to na biegu na ryneczek na serdele z grilla za grosze w stosunku do cen w konobach.
Dla równowagi na jagnię lub świnię lub jedno i drugie.
W starym porcie na pizze do Latreny.
Lody u najstarszych lodziarzy w mieście koło sklepiku ze złotem.
Jeżeli jeszcze nie byliście na Kornatach to z Antem stateczkiem Bosko lub katamaranem Danka.
Sprzedaje otyły facet koło atrakcji dla dzieciaków przy nowym porcie jachtowym.
Bok!
kroman
Globtroter
Re:

Postnapisał(a) kroman » 05.09.2012 22:00

Krzysztof i Lidia napisał(a):Konoba RANČ w Tučepi. Bardzo klimatyczne miejsce z przepysznym jedzonkiem i winem. Jak tam trafić :?: Konoba znajduje się po drodze do Gornego Tučepi. Idąc Jadranką w kierunku Pogory ostatnia asfaltowa droga w lewo.

Na tym zdjęciu droga akurat widoczna w prawo :lol: a w krzaczkach widoczna tabliczka z pionowym czerwonym napisem

Obrazek

Ruszamy dość ostro pod górę :twisted: zostawiając za sobą taki widok

Obrazek

przed sobą taki

Obrazek]

dostrzegamy po prawej stronie tabliczkę z nazwą i... "krzaki" :roll:

Obrazek

Niby nic nadzwyczajnego, ale jak przekroczymy furtkę.... czy coś podobnego do furtki

Obrazek

i jedzonko

Obrazek

Będąc w okolicach warto tam spędzić tam wieczór. Wieczór bo konoba czynna od 18 :) Jakaś muzyczka przygrywa. Bardzo dobre wino, ponoć rodzinny wyrób. Niestety bywa tak, że brakuje miejsc, więc lepiej wcześniej zarezerwować stolik. Na to, że ktoś zaraz zwolni miejsce jak w McDonaldzie nie ma co liczyć :twisted: Jeszcze jedna uwaga, porównując ceny z tymi z promenady jest... drożej :roll: ale mešano meso z ostatniej fotki to porcja dla... 2 osób :twisted:

I jeszcze cosik znalezione w necie

Potwierdzam. SUPER MIEJSCE.
Byłem tam z rodziną przedwczoraj i dzisiaj. Przedwczoraj jagnięcina i stek wołowy w pipeprzu poprzedzony krewetkami z grilla . A to wszystko przeplatane winem. Prawdziwa uczta dla podniebienia i ducha. Cena? Warta tych doznań.miejsce niepowtarzalne. Stoliki wkomponowane w gaj oliwny, nastrojowa muzyka .pierwsza klasa.
Dzisiaj. Równie klimatycznie, lecz mam wrażenia że za Lubina przepłaciłem. Rybka podana z pysznymi ziemniaczkami okraszonymi oliwą za 200 kn, to chyba przepłacone. Lignje na žaru dla żony równie wspaniałe i w akceptowalnej cenie. POLECAM.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Najlepsze Konoby w Cro :) - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies