Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najlepsze Konoby w Cro :)

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
_Rafi_
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Rafi_ » 05.07.2012 21:59

Muszę to napisać,nie konoba ale pizzeria i najlepsza pizza chyba jaką w życiu jadłem .Pizzeria jest przy sklepie Studentac w Mimicach.Nie wygląda za ciekawie ,ale jadłem już w wielu miejscach pizze i tutaj jest rewelacyjna,byliśmy już tam 3 razy .Pizzerie prowadzi rodzinka i naprawdę produkty prawdziwe nie oszukane i częściowo własne wyroby .Pizze super wypasione na pysznym cieście ,sos gęsty z prawdziwych pomidorów ,szynka prawdziwa,ser pyszny,oliwa dodana swojska,za dodatkowe dodatki nie doliczają i rakija zawsze gratis. Naprawdę w Polsce często zamawiam pizze i w Cro teraz jedliśmy już w 3 miejscach i ta pizzeria w Mimicach kładzie wszystkich na kolana.To jest opinia mojej całej rodziny.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2012 10:55

No to na bieżąco... Wczoraj byliśmy i bardzo polecamy Grešna Gorica. Świetne jedzenie, wino, okolica i miejsca do biesiadowania.
http://www.gresna-gorica.com/
snurek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) snurek » 12.07.2012 19:01

Trafiłem tutaj szukając namiarów na dobre śniadanie, może wczesny obiad w drodze do Breli. A tutaj tanie bogactwo :lol:
Mimo to może ktoś pomoże i podeśle link.
Pozdrawiam
asikczek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikczek » 13.07.2012 19:37

witam a co polecacie w Tribunj i Primosten - Grebastica (tam się wybieramy już w przyszły piatek)
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 16.07.2012 14:43

Już jestem - jutro uzupełnię pierwszą stronę. A Wy piszcie dalej :!: :!: :!:
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 16.07.2012 18:31

Może i niezbyt zgodnie z zasadami (bo tam akurat nie jadłem), ale ktoś podał link i tak mi się znalazło:
http://www.gastro.hr/TOP-10-konoba-na-j ... -3304.aspx

Czyli 10 najlepszych konob na chorwackich wyspach. Może ktoś był i może potwierdzić. Lub zaprzeczyć?
m-ak
Odkrywca
Dla przyszłych cromaniaków

Nieprzeczytany postnapisał(a) m-ak » 16.07.2012 19:25

A co to jest prażene lignie i pizza z prsutem?
Czy w konobach są karty w języku polskim? 8O
Monika72
Odkrywca
Re: Dla przyszłych cromaniaków

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 16.07.2012 19:57

m-ak napisał(a):A co to jest prażene lignie i pizza z prsutem?
Czy w konobach są karty w języku polskim? 8O

Kalmary z "żaru" czyli grila, pieca i pizza z szynką...Przy okazji warto spróbować innych owoców morza (plodovi mora) nie tylko samych kalmarów. ;) Ja sobie zrobiłam słowniczek kulinarny i nie miałam problemów z kartą...:D
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 16.07.2012 20:16

W zeszłym roku jeździliśmy z Pagu na Pagu ;) w stronę miejscowości Bosana, na plażę Sv.Duh. Najpierw asfalt, potem przechodzi w szutrową. Po lewej stronie kawałek za wysypiskiem (trudno przeoczyć) jest "tajna" konoba bez nazwy, tzn. wszyscy miejscowi tam jedzą...Nazywają to "u rybaka".Nie ma szyldu,jest to raczej nieoficjalny wypas ;) Nieduży szary dom, niepozorny, za dnia na zewnątrz stoi kilka stolików i złożonych na nich krzeseł. Pod wieczór tajne miejsce ożywa, schodzi się sporo ludzi, krzesła staja na właściwym miejscu, a ów rybak wynosi ze swej chaty wyjątkowej pyszności złowione przez siebie owoce morza. Palce lizać! Nigdzie nie jedlismy tak dobrze! Nie umiem wskazać na mapie, ale okoliczni miejscowi wiedzą doskonale o kogo chodzi.Jak się minie górę śmieci, to warto kogoś zaczepić, zeby określił ile km do tych delicji u rybaka ;) Nie było drogo, a porcje nie do przejedzenia. Facet daje dużo czosnku ;) Uprzedzam, jak ktoś ma uraz...Są dwie opcje-duszone-pychota (te z czosnkiem i oliwą) i grilowe chrupiące-jeszcze wieksza pychota ;) Polecam z całą odpowiedzialnością :D
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 16.07.2012 20:19

A ja jeszcze dodam Konoba "Mig" w Gajcu,bardzo pyszne i tanie jedzenie,np,zestaw zupa,kotlet z frytkami i surowka z kapusty za 33 kuny....
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 16.07.2012 20:28

Adam Sz. napisał(a):Może i niezbyt zgodnie z zasadami (bo tam akurat nie jadłem), ale ktoś podał link i tak mi się znalazło:

Czyli 10 najlepszych konob na chorwackich wyspach. Może ktoś był i może potwierdzić. Lub zaprzeczyć?

Augusta Insula z tej listy w Zaklopaticy na Lastovie naprawdę daje radę. Warto tam zajrzeć. Myślę, że nie bez racji znalazła się na tej liście.
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 16.07.2012 21:19

krombocher napisał(a):
Adam Sz. napisał(a):Może i niezbyt zgodnie z zasadami (bo tam akurat nie jadłem), ale ktoś podał link i tak mi się znalazło:

Obiecuję, że odwiedzę te na Hvarze i na Mljecie i opiszę:P Ale to dopiero w sierpniu...
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 17.07.2012 07:30

Monika72 napisał(a): jest "tajna" konoba bez nazwy, tzn. wszyscy miejscowi tam jedzą...Nazywają to "u rybaka".Nie ma szyldu,jest to raczej nieoficjalny wypas ;) Nieduży szary dom...

Obrazek

Mogę tylko potwierdzić, że są tam pyszności. "Rybak", który jest kucharzem z Zagrzebia, prowadzi to ze swoim synem Marinem i pomaga mu czasami w kuchni żona. Za menu w danym dniu odpowiada również ojciec właściciela przybytku, ponieważ zależy co akurat wyciagnie z sieci.
Kalmary, rybki, ryby są zawsze. Jeżeli chcielibyście mule, krewetki lub ośmiornice to trzeba zamówić z jednodniowym wyprzedzeniem.

Pozdrav 8)
Monika72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monika72 » 17.07.2012 16:46

Marcin 10 -jak widać przytomny człowiek i uwiecznił :P My byliśmy tak zajęci wyżerką, że zrobiliśmy tylko zdjęcia potraw,całkowicie zapominając o reszcie ;)
benne
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) benne » 17.07.2012 17:48

Czy wiecie, w którym miejscu w Mimicach znajduje się konoba Carevi Dvori? Jadąc od strony Marusici?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Najlepsze Konoby w Cro :) - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies