Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najlepsze Konoby w Cro :)

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 13.06.2012 08:33

Jak Bocian zna najlepsze, to należy go tutaj zaprosić.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 13.06.2012 09:14

ewciaku, tak jak wspomniałem w swojej relacji wezmę Twoją prośbę pod uwagę, tylko będą straszne problemy z nazwą miejsc.. Staram się coś polecić.. Na dowód tego podrzucam link do forumowych zagadek.. ;D

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=956505#956505

Pomyślałem sobie, że może w ten sposób dowiem się nazwy.. ;)

Ogólnie zakładam, że lista ma obejmować co ciekawsze miejsca, dlatego chcę polecić takie, które zachwyciły albo jedzeniem, albo klimatem, a najlepiej tym i tym, a nie wszystkie, w których jadłem (jak na przykład droga konoba przy promenadzie w Zadarze na samym półwyspie i z widokiem na piekny zachód słońca, ale za to z baaardzo średnim żarciem..). :)
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 13.06.2012 10:57

razpol - niezły jesteś. Ta knajpka w Nowalii bardzo nastrojowa. Super, gdyby ktoś zorientował się co to za miejsca.
Na swoim wątku wkleiłeś jedzonko, czy to właśnie z jednej z tych knajpek czy z innego miejsca, też godnego polecenia ????
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2012 11:01

Abramsik napisał(a):Nie ma co gadać Bocian zna najlepsze :D

Wybacz ewciaku ale robię to tu pierwszy i ostatni raz. Odjeb się obsramsik.
Co do konob to każdy gdzie jadł i mu smakowało, będzie podawał, że ta jest najlepsza. Jesli chodzi o mnie to popieram Dalmatinską Kuce w Borku, Peljeski Dvori w Orebiću, Panorama nad Orebićem. Oczywiście także konoba u Antunovica w Kunie Peljeskiej, jest o niej trochę na forum. Do tego konoba Munitić w Golubinica-Donja Banda. Kapitalna knajpa jest na Hvarze w miejscowości Vrisnik, konoba o tej samej nazwie. Tu jadłem najlepszy żółty ser pływający w oliwie ze świeżym rozmarynem, zerwanym przy nas. Wspominana tu już chyba konoba Dubković Dvor w Pitve. Jest jeszcze taka podobno bardzo "lokalna" konoba o nazwie Kokot, w Dol, także na Hvarze ale tam nie zdążyłem być. To info od Kasi z naszego forum. Zapewne na ocenę wpływa nie tylko smak jedzenia ale i odczucia związane z obsługą. W Dubković Dvor, otworzono dla nas konobe o 1,5h wcześniej, bo chcieliśmy coś zjeść a w Peljeski Dvori , szef sali nas poznaje i zawsze przychodzi się przywitać i chwile rozmawiamy.
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 13.06.2012 17:50

Noo to w końcu mogę coś polecić... :)

Na początek w takim razie konoba "Stara kužina" w Ninie.

Dokładny adres: Ulica Šubića Bribirskih, 23232 Nin (na wyspie).

Bardzo domowy, rodzinny nastrój, miejsca wewnątrz i na ogrodzie (dosłownie).. Godne polecenia szczególnie rodzinom z dziećmi - na miejscu hodowla żółwi, która sprawia, że dzieciaków przez jakiś czas nie ma, sporo zieleni i miejsca. Podczas, gdy dorośli raczą się całkiem dobrym jedzeniem, dzieciaki bawią się ze sobą w bezpiecznym miejscu i/lub obserwują żółwie.. :)

Obrazek

Obrazek

Miejscówka wspomnianych żółwi, przy których gromadziły się starsze i młodsze dzieciaki..

Obrazek

..no i jakis rybny platerek gwoli formalności..

Obrazek

I jeszcze link, gdzie można znaleźć kilka zdjęć:

http://crobook.hr/konoba-stara-kuzina-nin/
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 13.06.2012 18:20

ewciaku napisał(a):Na swoim wątku wkleiłeś jedzonko, czy to właśnie z jednej z tych knajpek czy z innego miejsca, też godnego polecenia ????

Tamte były akurat z Baski na wyspie Krk:

Obrazek

Obrazek

To był taki trochę fast food z owocami morza przy samym brzegu, ale o dziwo z baaardzo smacznym menu, nawet w porównaniu do innych, lepszych knajp... Właściwie non stop kolejka, czekając na swoje porcje czasem się widziało cały proces przygotowania posiłku - począwszy od wyjęcia 'robali', przygotowanie, aż po smażenie.. :)

Napis na 'budzie' głosił "FAST FISH - GEBRATENER FISCH - PRZENE RIBE".

Jak się to faktycznie nazywało - oczywiście nie wiem.. :/

Luksusów tam nie było - wszystko plastik - ale smakowało świetnie.. :)
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 14.06.2012 06:51

razpol- czasem na plastiku można zjeść pyszne rzeczy. Nie szkodzi, że fast food, ważne, że można smacznie zjeść i przy okazji popatrzeć jak przygotowują posiłki.
Jak Ci coś jeszcze wpadnie do głowy, to zapraszam :)
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 14.06.2012 07:52

Bocian napisał(a):
Abramsik napisał(a):Nie ma co gadać Bocian zna najlepsze :D

Wybacz ewciaku ale robię to tu pierwszy i ostatni raz. Odjeb się obsramsik.
Co do konob to każdy gdzie jadł i mu smakowało, będzie podawał, że ta jest najlepsza. Jesli chodzi o mnie to popieram Dalmatinską Kuce w Borku, Peljeski Dvori w Orebiću, Panorama nad Orebićem. Oczywiście także konoba u Antunovica w Kunie Peljeskiej, jest o niej trochę na forum. Do tego konoba Munitić w Golubinica-Donja Banda. Kapitalna knajpa jest na Hvarze w miejscowości Vrisnik, konoba o tej samej nazwie. Tu jadłem najlepszy żółty ser pływający w oliwie ze świeżym rozmarynem, zerwanym przy nas. Wspominana tu już chyba konoba Dubković Dvor w Pitve. Jest jeszcze taka podobno bardzo "lokalna" konoba o nazwie Kokot, w Dol, także na Hvarze ale tam nie zdążyłem być. To info od Kasi z naszego forum. Zapewne na ocenę wpływa nie tylko smak jedzenia ale i odczucia związane z obsługą. W Dubković Dvor, otworzono dla nas konobe o 1,5h wcześniej, bo chcieliśmy coś zjeść a w Peljeski Dvori , szef sali nas poznaje i zawsze przychodzi się przywitać i chwile rozmawiamy.

Potwierdzam Dalmatinska Kucia w Borku - hobotnica na żaru, krewety...

A tak nawiasem mówiąc olej Bocian te docinki...cytując klasyka "Chamstwu i drobnomieszczaństwu należy sie przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom".
..."A może wpuszczać tylko w krawatach...klient w krawacie mniej awanturujący"

Pozdrawiam cieplutko i myślę już o ...Borku
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.06.2012 08:04

Temat docinek już załatwiony, było minęło...
Czy żeby polecone knajpy były dopisane do listy należy wkleić zdjęcia?
Pozdrav.
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 14.06.2012 08:23

To ja jeszcze dodam dwie konoby w miejscowości Trpanj na Peljesacu. Adresu nie podaję - Trapnj to maleńka miejscowość i obie konoby znajdują się obok siebie (po przeciwnych stronach głównej ulicy). Podają tam wyśmienite ryby i owoce morza. Wszystko bardzo świerze. Nie raz widziałem "szefa kuchni", jak rano wracał z przystani z rybkami z nocnego połowu.
Ostatnio edytowano 14.06.2012 12:24 przez christo1250, łącznie edytowano 1 raz
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 14.06.2012 08:26

christo1250 napisał(a):To ja jeszcze dodam dwie konoby w miejscowości Trpanj na Pljesacu. Adresu nie podaję - Trapnj to maleńka miejscowość i obie konoby znajdują się obok siebie (po przeciwnych stronach głównej ulicy). Podają tam wyśmienite ryby i owoce morza. Wszystko bardzo świerze. Nie raz widziałem "szefa kuchni", jak rano wracał z przystani z rybkami z nocnego połowu.

Z pewnością tam wpadnę...w sierpniu
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 14.06.2012 08:33

Joan65 napisał(a):Z pewnością tam wpadnę...w sierpniu

Pozdrów Trpanj ode nmie :) Nie byłem tam od 5 lat ale nadal mam duży sentyment.
Przypomniała mi się jeszcze konoba (a właściwie restauracja) Kod Mije, o której pisałem TU w wątku o Lokva Rogoznica. Restaurację polecił nam gospodarz i miał rację. Świetne ostrygi i kalmary z grill'a. Knajpka znajduje się przy trasie z Lokvy w stronę Omis'a (ok. 1 km za kempingiem Sirena. Polecam
janusz_sul
Odkrywca
conoba

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz_sul » 14.06.2012 09:31

Brela Gorna Konoba Roko :P potańcówki wieczorne miło wspominam.
Conoba Tadići w drodze na Rafting od strony Breli :P Piekne widoki na przełom Cetiny.
Nie wspominam o pozytywnych :lol: wartosciach kulinarnych tych miejsc.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.06.2012 09:43

christo1250 napisał(a):To ja jeszcze dodam dwie konoby w miejscowości Trpanj na Pljesacu. Adresu nie podaję - Trapnj to maleńka miejscowość i obie konoby znajdują się obok siebie (po przeciwnych stronach głównej ulicy). Podają tam wyśmienite ryby i owoce morza. Wszystko bardzo świerze. Nie raz widziałem "szefa kuchni", jak rano wracał z przystani z rybkami z nocnego połowu.

Gwoli ścisłości i nie przez złośliwość, żeby jakiś ambitny nie ujął honorem...
Na Peljescu. I wydaje mi się, że mówienie o Trpanj w kontekście Peljesca, że to maleńka miejscowość to przesada :) To chyba jedna z większych po Orebić i Ston...
Pozdrav.
ewciaku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewciaku » 14.06.2012 09:56

Bocian - spoko już Cię wciągam na listę :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Najlepsze Konoby w Cro :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies