badboytcz napisał(a):Dzięki el_grego
Powiedz mi jak ze spalaniem takiego busa ? Z jaką prędkością podróżowaliście i ile czasu to wam zajęło. Jaką kaucję za auto musieliście wpłacić ?
Mi też bardzo odpowiada taka opcja na podróż, lecz obawiam się trochę tych kaucji i jakichkolwiek problemów że ktoś coś nam z autem zrobi...(zarysuje,uderzy) co wtedy.
Co do busów też chciałem max 8 osób zapakować jeśli wgl tyle uzbieram.
My wypożyczyliśmy Traffica z silnikiem 1,9 wg dow.rej 100 KM, ale wydawało nam sie ze ma sporo więcej kucyków może dzięki dobrej 6 biegowej skrzyni biegów.
Na autostradach normalne prędkości 120-140, w porywach do 160 km/h, spalanie liczone po dystrybutorze wahało się od 8,5 do 11 litrów. Nasz dojazd to było 1700 km które dzięki zmienianiu się za kółkiem zrobiliśmy w około 19h.
Kaucja to rzecz która w różnych wypożyczalniach różnie wygląda, my płaciliśmy coś około 1500 PLN.
Jeśli ktoś by Ci uderzył w auto lub zarysował to postępujesz tak jak w przypadku swojego prywatnego, spisujesz oświadczenie, bierzesz dane polisy sprawcy (za granicą obowiązkowo wzywasz policję dla spokojności) i przekazujesz te dokumenty po powrocie wypożyczalni i Oni kontynuują sprawę. Jeśli to Ty byś uszkodził samochód to odpowiadasz zazwyczaj do wysokości kaucji (po prostu ją tracisz lub jej część) lub jeśli szkoda jest większa to wypożyczalnia korzysta ze swojego AC, wiec Ciebie to nie boli.
Ważne aby przy odbiorze auta udokumentować uszkodzenia jakie są w aucie (spisać lub obfotografować w obecności pracownika - tak na wszelki wypadek). Warto też sprawdzić czy na stanie jest gaśnica, trójkąt, koło zapasowe, ewentualne inne wyposażenie, jeśli wybieracie się też np do Bośni lub do Dubrownika lądem to poprosić o wydanie Zielonej Karty dla auta. Przy oddaniu auto oczywiście musi być czyste wew i zew oraz zatankowane.