badboytcz napisał(a):Bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi i sugestie, każda przeanalizuje i będę tu dalej pytał i pisał o swoich wątpliwościach. Co do tego busa to jeszcze też nic nie wiadomo, chciałbym złożyć taką ekipę na busa i śmigać. Ale co z tego wyjdzie nie wiem, może zostanę zmuszony pojechać autokarem,busem do Chorwacji bo nie znajdą się osoby.
A powiedzcie mi coś na temat busów 9 osobowych. Może był gdzieś temat i ktoś ma link na podrzucenie szczerze to jeszcze nie szukałem. Jak wychodzi taka trasa mająca 1700 km w obsadzie 8-9 osobowej takimi busami. Jakimi jechaliście, jakie auto możecie polecić ? Szybkość, wygoda, spalanie.
na szybko licząc opcje wyjazdu wychodzi mi coś takiego:
1. Zakładamy że zrobimy z 5000 km podczas 2 tyg trasa+jakieś zwiedzanie, założyłem spalanie 10l/100km... ? pełen bus ludzi i towaru. Realne ? jak wasze doświadczenia z takich wypadów. Wiem że można spalić i 8l jadąc 100km/h ale też nie chcemy jechać 24h. No więc wychodzi nam 400l benzyny uśredniając cene do 5 zł mamy 2 tyś
2. Winiety, opłaty drogowe,parkingi bez większego zagłębiania się rzucam 400 zl
3. Wynajęcie busa, załózmy ze te 160 zł x 14 2240 zł
Sumujemy i mamy ~ 4600 zł podzielmy to na powiedzmy 8 osób tak by zostało trochę wiecej komfortu w aucie i wychodzi nam niecałe 600 zł na osobę.
Proszę o wasze komentarze, porpawki, przeliczenia, sugestie, rady a nawet krzyki ;P
Cześć
badboytczW tym roku z uwagi na problemy z autem naszych znajomych - za dużo bagaży, za mały bagażnik
- pojechaliśmy do CRO 9-osobowym busem z wypożyczalni w 2 rodziny (w sumie 8 osób w tym 4 dzieci). Zrobiliśmy ok 4,5tys km (wyjazd z okolic Bydgoszczy) w 13 dni. Udało nam się znaleźć busika w cenie 120 PLN/dobę z wliczonym ubezpieczeniem assistance. Po powrocie stwierdziliśmy że w miarę możliwości kolejne wyjazdy już tylko wspólnie busami
.
Po przeanalizowaniu opłat za winiety (SK i HU), opłat autostradowych (HR), kosztów paliwa i parkingów strona kosztowa wyszła nam minimalnie lepiej od podróży 2 autami osobowymi (jedno na LPG, drugie ON). Muszę zaznaczyć że winieta HU oraz koszt autostrady w HR dla busa są wyższe niż dla osobówki.
Za duże wartości dodane - niepoliczalne - trzeba uznać:
1. przepastną przestrzeń bagażową (Renault Traffic)
2. 4 kierowców w 1 aucie
3. dzieci miały swoje towarzystwo - to zminimalizowało pytania typu "daleko jeszcze" lub "kiedy będziemy" tudzież stwierdzenia "nudzi mi się"
4. oszczędności na dodatkowym ubezpieczeniu i serwisowaniu swoich prywatnych aut - stały w garażach pod domkiem
5. spokojna głowa o awarie - właściciel wypożyczalni na moje pytanie "co się stanie jak nam się zepsuje bus za granicą?" odpowiedział - "to nie Wam się zepsuje tylko mi" - jest pełne assistance i gwarantują auto zastępcze albo podróż do domu w wybranym przez nas terminie.
6. komfort podróży zbliżony do osobówki średniej klasy
Należy też zaznaczyć że busem teoretycznie 9 osobowym, lepiej podróżować w max 8 osób (środkowe miejsce z przodu ma zdecydowanie za mało miejsca na nogi aby wygodnie podróżować takie długie trasy (przynajmniej w Renault Traffic)