napisał(a) Slavko1974 » 16.06.2017 21:11
pbskarpy napisał(a):Cześć.
Odkopuję trochę temat, ale rozmowa się tu klei, a lepszego nie znalazłem.
W drugiej połowie sierpnia jadę samochodem do Medveji z Gdańska (1414 km). W 2014 roku robiłem podobną trasę przez Łódź, Ostravę, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor do Celje w Słowenii. Tam spędziliśmy kilka dni u znajomych. Potem pojawiła się opcja dojazdu do Medveji na kilka dni.
Z małymi problemami na trasie (trzy razy zgubiliśmy drogę) do Celje dojechaliśmy o 22:00, a z Gdańska wyjechaliśmy o 7:00. Prędkość na autostradach 110/120 km/h.
Pytania:
1. W tym roku na pokładzie samochodu będzie 2letnia córka więc chyba chcemy nocować gdzieś na trasie. Ale... Czy jeśli wyjedziemy o np. 4:00 to jest sens skoro nawet po 16/17 godzinach będziemy u celu?
2. Czy ten Mikulov jest cały czas dobrą opcją na nocleg na tej trasie?
3. Po ilu godzinach rozsądnej jazdy (jeżdżę zawsze przepisowo) mogę być w tym Mikulowie?
4. A może mi ktoś napisze ile trzeba tak mniej więcej dodać do czasu z google, aby było zgodnie z rzeczywistością i normalną ilością przystanków?
Dziękuję,
Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć, trochę za mało danych podałeś. Jeśli można doradzić, to
1. Czy będziesz jedynym kierowcą? Jeśli nie to nocleg na trasie raczej jest bez sensu. Według google cała trasa to ok 14 godzin, więc na miejsce teoretycznie dojedziesz ok. 18ej. Oczywiście to czysta teoria przy jeździe w dzień, więc dołóż 3-4 godziny. Co i tak daje dojazd około 22ej. Po co więc nocleg? Poza tym nie podałeś, czy jedziesz w weekend. Jeśli tak to prawdopodobne są korki przy mijaniu Wiednia i Mariboru. Inna sprawa jak Twoje dziecko znosi podróż, szczególnie w dzień. Będziesz jechał na południe a więc przy słonecznym dniu cały czas pod słońce. To też potrafi zmęczyć.
2. Jeśli chcesz koniecznie nocleg to jest dobra opcja, ze względu na cenę. Ale na drugi dzień zostanie Ci jeszcze 600 km do celu - przy spokojnej jeździe z postojami jak piszesz, to też jakieś 7 godzin jazdy. Tylko czy warto, skoro dojedziesz do Mikulova koło 14 -ej, góra 15ej?
3. Ile będziesz jechał po polskich autostradach? Przepisowo to 140 km/h, ale jeśli będziesz jechał 110 -120 km/h to trochę czas dojazdu się wydłuży. Google wskazuje ok. 8 godzin. Jeśli będziesz jechał wspomniane 110 - 120 km/h to uwzględniając tą prędkość i postoje obstawiam, że ok. 10 - 11 godzin.
4. Powtórzę to z punktu 1 - do czasu google dołóż 3-4 godziny na całą trasę. Ja dokładam 2-3 godziny ale jeżdżę w nocy.