Linden napisał(a):Droga przez Węgry jest "tańsza" o winiety na Słowenii. Zastanawiam się tylko gdzie na Węgrzech nocować. powiedzmy ze 10-11 h po wyjechaniu z Gdańska.
paolooo napisał(a):AHA....POLECAM BIBINJE K/ZADARU (5 km) cisza spokój. Ale jak pojedziecie w kilka rodzin nie znajdziecie kwatery blisko siebie. Ja znalazłem super dla jednej rodziny (35 euro) 100m od plaży do 3 minuty piechotą. Moge wiecej na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Adam55 napisał(a):To ja się dopytam.
Jechać z Katowic na Cieszyn i dalej na Słowację czy też lepiej Bielsko- Biała, Żywiec, przejście graniczne Zwardoń i już na Słowacji.
Kolega radzi jechać przez Zwardoń a co wy radzicie? Oczywiście wyjeżdzam z Gdańska przez Słowację, Węgry, Chorwację do Bośni, do Miedziugorje na jeden dzień, potem Orasac. Całą trasę opisałem w tym wątku najlepsza-trasa-z-gdanska-do-cro-pierwszy-wyjazd-t17108-30.html Co radzicie?
pejczer napisał(a):tolek1 napisał(a):Czy ktoś, kiedyś próbował ominąć Łódź jadąc A1? Rzeczywiście fajnie już się jedzie na południe, ale przedostanie się przez Łódź, wszystko burzy. Wiem ,że mogę sprawdzić sobie na nawigacji, lub np. google, jednak czy ktoś tego dokonał w rzeczywistości i jakie ma wrażenia?
...po oddaniu do użytku "Trasy Górna" czyli przedłużenia do południowych granic Łodzi alei Włókniarzy (krajowa 1) wjeżdżający do Łodzi od strony Zgierza (z A2 zjazdem "Zgierz" ewentualnie "Emilia") utrudnień w postaci korków mogą spodziewać się już raczej tylko w godź 7-9 i 15-17. Trasa ta wpada w ul. Rzgowską przed granicą Łodzi (dwupasmówka) i dalej na południe jest już OK - wg uznania np. Częstochowa - Siewierz i na A1 do samej granicy z CZ, Ostrava, Ołomuniec, Brno, Wiedeń.....Aktualnie więc jazda przez Łódź nie jest już takim problemem poza godzinami szczytu, a w łikendy to już na pewno...
Można oczywiście wjechać do Łodzi z A2 zjazdem Stryków, który jest bliżej skrzyżowania autostrad A1-A2, ale zazwyczaj problemem jest już pokonanie samego ronda za tym zjazdem (w wakacje mega zakorkowane, oprócz godzin późno wieczornych i nocnych) i dalej 14-stką przez miasto - do wyboru z wcześniejszym wskoczeniem w ww. ul. Rzgowską (ale praktycznie w centrum miasta) bądź jazdą do końca tą drogą z docelowym wjazdem na S8 (kierunek Wrocław).
Ryszard_K napisał(a):Jeżeli jedziesz DO Chorwacji, to mogę Ci zdradzić moją trasę, którą jeżdże od 10 lat.
Gd. - Łódź - Częstochowa - Cieszyn - Zilina - Bratislava - (droga 86) Mossonmagyarovar - Szombathely - Letenye
Zagreb - Karlovac i dalej w dół autostradą.
W tym roku uważaj na płatne odcinki na Węgrzech. W razie czego - pytaj. Za 4 dni jedziemy do Primosten
monika.zielak napisał(a):Ryszard_K napisał(a):Jeżeli jedziesz DO Chorwacji, to mogę Ci zdradzić moją trasę, którą jeżdże od 10 lat.
Gd. - Łódź - Częstochowa - Cieszyn - Zilina - Bratislava - (droga 86) Mossonmagyarovar - Szombathely - Letenye
Zagreb - Karlovac i dalej w dół autostradą.
W tym roku uważaj na płatne odcinki na Węgrzech. W razie czego - pytaj. Za 4 dni jedziemy do Primosten
W jakim przeciętnym czasie pokonuje Pan tą trasę ?
Adam55 napisał(a):Kolega wczoraj wrócił z CRO. Do jechał przez Czechy /na autostradzie porażka-dużo remontów, zwężeń itp./ wracał już przez Żylina-Zwardoń i stwierdził, że zdecydowanie woli tą trasę, więc ja za dwa tygodnie też nią jadę, po raz piąty.
darkeldo napisał(a):Co powiecie na taką trase:
Gdańsk - Boboszów - Brno- Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Baska voda?
Z pominięciem opłat w Słowenii oraz Czechach.
macvw napisał(a):Adam55 napisał(a):Kolega wczoraj wrócił z CRO. Do jechał przez Czechy /na autostradzie porażka-dużo remontów, zwężeń itp./ wracał już przez Żylina-Zwardoń i stwierdził, że zdecydowanie woli tą trasę, więc ja za dwa tygodnie też nią jadę, po raz piąty.
Też pojadę przez Zwardoń skoro dwie osoby tak radzą. Ja planuję wyjazd 3 sierpnia
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi