MariuszGT napisał(a):Można wiedziec jaka jezdzisz trasa? :?:
bart555 napisał(a):A propos jazdy w nocy to sie ostatnio naciąłem, właśnie wracając z Chorwacji.. Cała podróż w tą i z powrotem 5.500,- km bez żadnych problemów... 60 km od domu pod Kościerzyną spotkanie z jeleniem. Ułamki sekund i miałbym go na przedniej szybie. Pomimo długiej podróży udało mi sie jakoś z tego wykręcić, skończyło sie na lekko wgniecionym błotniku. Kiedy wyszedłem z samochodu jelenia już nie było... pewnie oszołomiony czmychnął w las... Ja - jeszcze ngdy tak nie zdenerwowany za kółkiem- ostatnie kilometry pokonałem w żółwim tempie...
Lechoo napisał(a):aragz ja ze Słupska jadę przez Kościerzynę do A1 i dalej tak jak podałeś Trasa jest ok, przez Polskę jedzie się dużo lepiej niż jeszcze 2 czy 3 lata temu. Nocleg mam w Mönichkirchen w Austrii i jestem tam po 11-12h jazdy (wliczone przerwy).
Łukasz&Gosia napisał(a):W tym roku jedziemy pierwszy raz z żoną do Chorwacji. Plan mamy taki że startujemy 13 czerwca o 2 w nocy z Rumi\k. Gdyni. Myślę że ok 6-7 godzin powinna nam zając droga przez Polskę. Nocleg planujemy w okolicach Plitvickich Jezior czyli do przejechania ok 1300 km. Mamy ten komfort że oboje prowadzimy wiec myślę że bez problemu powinniśmy dać radę wieczorem być na miejscu. Następnego dnia zwiedzanie parku i popołudniu do Mimic.
aragz napisał(a):dzięki za info - masz tam jakąś sprawdzona już miejscówkę na nocleg? lepiej zarezerwować sobie wcześniej?
Slavko1974 napisał(a):Łukasz&Gosia napisał(a):W tym roku jedziemy pierwszy raz z żoną do Chorwacji. Plan mamy taki że startujemy 13 czerwca o 2 w nocy z Rumi\k. Gdyni. Myślę że ok 6-7 godzin powinna nam zając droga przez Polskę. Nocleg planujemy w okolicach Plitvickich Jezior czyli do przejechania ok 1300 km. Mamy ten komfort że oboje prowadzimy wiec myślę że bez problemu powinniśmy dać radę wieczorem być na miejscu. Następnego dnia zwiedzanie parku i popołudniu do Mimic.
Nie wiem jakie masz doświadczenie jazdy na długich trasach, ale musisz pamiętać o kilku rzeczach.
Po 1. Google mi wskazało, że z Rumi do Plitvic jest ok 1430 km, więc do obliczeń dołóż dobrą godzinę. Co prawda nie napisałeś, którą trasą jedziesz, ale domyślam się, że Czechy, Austria, Słowenia.
Po 2. Wyjeżdżacie nad ranem , więc podróż całodzienna, a to oznacza, że przez całą podróż słońce będzie świecić na szybę. Przyjmując, że dzień będzie słoneczny, to macie kilkanaście godzin lampy.
Po 3. 13 czerwca to sobota. Jeśli planujecie przejazd przez Słowenię autostradą to istnieje niebezpieczeństwo, że traficie na korek na obwodnicy Mariboru. Jeśli natomiast planujecie objechać autostradę objazdem M-L-P to też musicie doliczyć stracone minuty, bo objazd nie dość, że dłuższy to nie pozwala na szybką jazdę.
Ps. Ja startuję 3 dni po Was
tolek1 napisał(a):Czy ktoś, kiedyś próbował ominąć Łódź jadąc A1? Rzeczywiście fajnie już się jedzie na południe, ale przedostanie się przez Łódź, wszystko burzy. Wiem ,że mogę sprawdzić sobie na nawigacji, lub np. google, jednak czy ktoś tego dokonał w rzeczywistości i jakie ma wrażenia?
agta napisał(a):My próbowaliśmy już różnych tras z Trójmiasta. Dla nas najlepsza pozostanie A1- Słowacja- Węgry (86). Szybko, sprawnie, nigdy nie staliśmy w korku. Nocujemy zawsze w okolicach Bratysławy (zawsze zwiedzanie lub wypoczynek na basenach). Podróżujemy z dziećmi i wszyscy są bardzo zadowoleni i wypoczęci a to chyba najważniejsze
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi