Po kolejnych kilkunastu godzinach wczytywaniu się w nasze forum stwierdzam, że takich plaż jak na Rabie to nie ma nigdzie indziej nawet w 1/4. Po prostu kolega, który był w Chorwacji 9 razy w różnych miejscach, przy tym dużo jeżdżąc stwierdził, że Rab jest najładniejszy. Może wrzucę tu kilka fotek jak wyglądają plaże Rabu. Są to płytkie i gorące zatoki z idealnym piaseczkiem wychodzącym po 200 - 300 metrów w głąb morza. otoczenie bajkowe: lasy, trawy, "grzyby ziemno krzaczaste", ścieżki i tunele wśród gęstej roślinności i ludzie średnio co 10 - 20 - 40 metrów. Natura w połączeniu z położonymi kilometr dalej restauracjami i kościołami. Pisze to na podstawie setek zdjęć jakie miałem przyjemność tu zobaczyć.
Maleńką namiastką tego klimatu mogą być wyspy Murter, Ugljan, Pasman czy miejscowość Nin. Celowo nie wspomniałem o wyspach daliekiego południa, bo wiązało się to bedzie z noclegiem po drodze, czego chciałem uniknąć.
Chcąc zobaczyć inne miejsca Chorwacji niż znany mi Rab, niestety trzeba będzie zrezygnować z tego, co w mojej ocenie jest wyjątkowo piękne, jeżeli nie najpiękniejsze w Chorwacji.