Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

najkrótsza trasa do ŚRODKOWEJ DALMACJI

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gabi 2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gabi 2 » 04.02.2007 13:40

:D Witam bardzo sedecznie. Wybieram się w sierpniu do Chorwacji - Dalmacja Środkowa , konkretnie miejscowość Ruskamen w pobliżu Omis Z Tczewa jest to 1680 km(pomorskie) .wybieramy sie cała rodziną w tym3 dzieci chodzi mi o jak najkrotsza drogę w ten region ,czy możliwe jest przez Bośnie ?Wczesniej byłam w rejonie Rijeki przez Cieszyn ,Czechy, Austrie Słowenie.Czy nie krótsza bedzie droga teraz przez Wegry? czy zna ktoś z Panśtwa w przyzwoitej cenie noclegi nad Balatonem lub w Czechach w przpadku starej wersji trasy.Pozdrawiam serdecznie
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.02.2007 15:20

Witaj Gabi 2 , nie jestem fachowcem w jeździe po Polsce i nie wiem jak najszybciej przemknąć z Tczewa na południową granicę. Ilu ludzi tyle wersji. Z tego co widze na mapie to wg mnie najszybciej byłoby do Cieszyna (najgorsza część trasy :D ) i potem już wg uznania. Albo Czechy , Austria , Słowenia , Chorwacja , albo Czechy , Słowacja , Austria , Słowenia , Chorwacja. W Chorwacji do wyboru autocesta albo Stara Droga. Odwieczna dyskusja trwa! :D Aby jechać przez BiH trzeba śmignąć przez Słowację , czyli przekroczyć granicę bardziej na wschód (Zwardoń czy coś koło tego) a to byłoby chyba uciążliwe jeśli chodzi o jazdę przez Polskę. Sama jazda przez BiH super. Są na forum fachowcy od Węgier , może się odezwą. Nie wiem ile dasz radę przejechać na raz i gdzie masz zamiar nocować. Jeśli dasz radę i zdecydujesz przez Austrię to proponuję oczywiście OEKOTEL za Grazem. Pozdrav-Bocian
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 04.02.2007 20:46

Tczew -> Bielsko Biała - prosta sprawa.
Bielsko Biała tutaj ja bym jechał na Zwardoń. (ale Cieszyn -> Cadca też nie jest złym rozwiązaniem).
Potem przez Bratysławe. Potem bym ścinał na Eisenstad i Wiener Neustad -ale nigdy nie jechałem tą trasą.
Zawsze jechałem przez Czechy ale ta trasa jest szybsza. Do Bratysławy z Krakowa są jakies 3,5-4 h. A do Wiednia przez Czechy ok 4,5-5h. Tyle że trasą przez Czechy wjeżdża się do Wiednia z innej strony i nieco na tamtej trasie się traci czasu. W Wiedniu niestety światła i korki powodują że tez można stracić nawet ponad 1 h.

Potem Graz->Maribor-> Zagrzeb i potem autostradą w kierunku Splitu.

Myślę że taką trasą ok 12-13 h z Katowic/Krakowa, może mniej. Na Istrię 2 lata temu dojechałem bez szaleństwa na drodze, w ok 11h ale w Wiedniu staliśmy w korkach ok 1-1,5 h. Dodatkowo chyba trasa przez Włochy/Triest była naszym błędem.
MARCUS
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARCUS » 05.02.2007 20:52

:) Witaj Gabi. W ubiegłym roku byłem w Okrugu Gornym Na wyspie Ciovo. To jest rejon Splitu. Byłem też w Omiś - to berdzo ładne miasteczko. Wejście na ruinki jest bardzo malownicze, zdjęcia są piękne. Co do drogi - jeżeli sprawdzisz to droga z Tczewa do Splitu to 1648 km. W zeszłym roku, jak wspomniałem pokonałem ją z Poznania, ale trochę inna trasą a minowicie: Poznań, Leszno, Wrocław, Kłodzko, Boboszów - przejście graniczne, Brno, Wiedeń, Graż, Zagrzeb, Karlovac, Split. Minusy tej trasy - przez Słowenię jedzie sie troche wolniej, nas dopadła kolejka na przejściu granicznym. W Wiedniu bywa, że wpadamy w korki po 15.00 Ale są i plusy, sklepy taxe free na przejściach ze Słowenią, - autostrada Słońca bywa często zapchana. W tym czasie słuchałem radia kolejki przed tunelami były na 22 godziny. Jadąc proponowaną przeze mnie trasą jedziesz bardzo malowniczą drogą, w Słowenii praktycznie pustą, uważaj na Policję i szybkość - można negocjować, przejeżdżasz obok Jezior Plitwickich, jeżeli nie widziałaś warto zobaczyć - tam był kręcony np. Winetou i skarb w srebrnym jeziorze. Rozpisałem się. Pozdrówko
Marcus
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 05.02.2007 21:56

Dwa pytania. Czy w Ruskamen masz od soboty do soboty i drugie czy chodzi o najszybszy dojazd? Niestety, jeżeli od soboty, to musisz się liczy z korkami w Mikulowie, Mariborze i pod Kapelą. A najszybszy dojazd to granica czeska, Wiedeń, Graz-Maribor-Zagreb i dalej autostrady. Co prawda nic nie zobaczysz, ale na pewno z przeszkodami dojedziesz. Pozdrawiam.
Wiła wianki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wiła wianki » 06.02.2007 00:02

A ja jeżdżę tak. I zawsze polecam każdemu dla kogo urlop zaczyna się już w momencie przekręcenia kluczyka w stacyjce. Ale do rzeczy.
Polska-Słowacja granica - Chyżne i dalej Bańska Bystrzyca.
Słowacja-Węgry granica Sahy i dalej Budapeszt, trasa nr 6 Dunaujvaros, Szekszard, Mohacs.
Węgry-Chorwacja granica Udvar i dalej Osijek i...
wariant 1
Borovo, Vinkovici, Żupanja (granica BiH), Tuzla, Olovo, Sarajevo, Mostar, Opuzen...dalej wedla uznania.
wariant 2
Dakovo, Modrica, Doboj, Maglaj, Kaknj, Sarajevo, Mostar...dalej wedle uznania.

Osobiście wolę jechać tak jak w warjancie 1. Droga tam jest bardziej malownicza ale trudniejsza. Ale jak to mówią nasi wschodni sąsiedzi "no risk no fun" :D
Jeśli chodzi o odcinek węgierski to budują tam autostradę (płatną-winiety).
Jeżeli dobrze pamiętam to jadąc trasą nr 6 (wzdłuż nowobudowanej autostrady) nic nie płacimy. Droga jest dobra.

W tym roku zamierzam jechać jednak trochę inaczej. Chyba KIR tędy jechał. Mianowicie.
Zacznę od polskiej granicy. Chyżne, Bańska Bystrzyca, Sahy, Budapeszt, Dunaujvaros, szekszard, Pecs, Barcs (granica CRO) Virovitica, Daruvar, Bosnanska Gradiska (granica BiH) Banja Luka, Jajce, Bugojno, Livno, Arzano (granica CRO) Brela.
Tą trasą jeszcze przez BiH nie jechałem. Więc najwyższy czas. Jeżeli ktoś jechał to proszę o uwagi co warto tam (na tej trasie) zobaczyć.

Na całej trasie tak w 1 jaki 2 wariancie nie natrafiłem na drogi (nawierzchnia) tak fatalnej jakości jak w Polsce.
W tym roku planuję nocleg i baseny na Słowacji w Basenowej k/ Liptowskiego Mikulasza

W razie pytań do usług
:arrow:
Ostatnio edytowano 06.02.2007 00:47 przez Wiła wianki, łącznie edytowano 1 raz
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 06.02.2007 00:13

Gabi, kiedyś tutaj pisałem o mojej trasie przez Węgry do BiH. Inni też tam pisali więc znowu masz w czym wybierać!
pzdr :D

Wiła wianki napisał(a):Banja Luka, Jajce, Bugojno, Livno, Arzano (granica CRO) Brela.

Do tej trasy z kolei bym polecił wariant Banja Luka-Mrkonjic Grad-Glamoc-Livno-Arzano... droga niby "gorszej kategorii" ale z dobrym asfaltem, dużo mniej tirów i ruchu tranzytowego, wg mnie może być szybciej (jechałem).
Ale ilu kierowców tyle zdań :D
pzdr dla wszystkich!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.02.2007 02:13

Jechałem przez BiH , ale na południe Cro i dlatego przez Metkovic , Ploce itd. Jeśli chodzi o początek drogi przez BiH to ta przez Banja Luke wg mnie jest bardziej atrakcyjna widokowo niż ta przez Sarajevo. Dolina Vrbasu jest malownicza. Nocleg w Słowacji nie za blisko? Chcesz drugiego dnia sieknąć resztę Słowacji , Węgry , Cro , BiH , Cro? Jeździmy z W-wy , ładnych parę kilometrów mniej , my nocowaliśmy w Osijeku albo w Viroviticy. Pozdrav-Bocian
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 06.02.2007 08:29

Hadson napisał(a):. Potem bym ścinał na Eisenstad i Wiener Neustad -ale nigdy nie jechałem tą trasą.

IMHO nieopłacalne po otwarciu południowej obwodnicy Wiednia. Różnica 6km na korzyść Eisenstadt/WienerNeustadt w porównaniu do obwodnicy, a droga w znakomitej większości 'krajowa'.
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 06.02.2007 13:04

el_guapo napisał(a):
Hadson napisał(a):. Potem bym ścinał na Eisenstad i Wiener Neustad -ale nigdy nie jechałem tą trasą.

IMHO nieopłacalne po otwarciu południowej obwodnicy Wiednia. Różnica 6km na korzyść Eisenstadt/WienerNeustadt w porównaniu do obwodnicy, a droga w znakomitej większości 'krajowa'.

Nie chodzi o km. A chodzi mi bardziej o korki w Wiedniu. Z tego co pamiętam wschodni ring Wiednia jest całkiem całkiem. Ale ten od czech niestety jest 1-1,5 h jak ręką odjął.

Myślę że w tym roku napewno pojadę tą trasą przez Eisenstadt. I przejade przez Słowację, prawdopodobnie przez Zwardoń. Ale to jeszcze musiałbym skonsultować z kolegą który tam bardzo często jeździl.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 06.02.2007 13:26

Hadson napisał(a):Nie chodzi o km. A chodzi mi bardziej o korki w Wiedniu. Z tego co pamiętam wschodni ring Wiednia jest całkiem całkiem. Ale ten od czech niestety jest 1-1,5 h jak ręką odjął.

Piszesz o trasie z kierunku Bratysławy, jasne jest zatem że nikt nie będzie się pchał do Wiednia od Mikulova.

Południowo-wschodnia obwodnica jest OK i tak jak pisałem trasa tym szlakiem jest bodajże 6km dłuższa od lokalnych dróżek Kitsee, Eisenstadt i Wiener - owszem, te drogi są jakąś alternatywą w przypadku gdy chce się 'łyknąć' folkloru austriackiego.

Wpadając do Wiednia z kierunku Mikulova należy (ale nie koniecznie) liczyć się z tłokiem, wszystko zależy jednak od daty, dnia tygodnia i wreszcie godziny. W 2004 roku wjechaliśmy tą trasą do Wiednia o 17:00 w piątek, 03.09 i przebrnięcie przez Wiedeń zajęło nam "AŻ" 40 min. - nie ma zatem reguły.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.02.2007 13:57

Jeżdżę przez Bratysławę i potem obwodnicą-autostradą południową i nigdy nie stałem w korkach. Jadąc do Cro to jest około godziny 13 w piątek a wracając około 11 w sobotę. Jechałem też na kierunku Eisenstadt/WienerNeustadt , droga spoko tylko co kilometr miejscowości z ograniczeniem do 50km/h. Jak ktoś chce pooglądać widoki , które nie są w Austrii w tym rejonie za piękne...
Hadson
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hadson » 06.02.2007 14:45

No to dzięki za odp.
Ja zawsze jechałem przez czechy i wkurzałem się na Wieden, że czas trace. A trasa od Mikulova do Wiednia jest wredna i lubią tam stać.
Czasami faktycznie można przejechać w 40 min ale, czasami dłużej. :-/
Gabi 2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gabi 2 » 08.02.2007 17:41

Bardzo , bardzo dziekuję za Wasze rady ,zapewne wezmę je pod uwagę.
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace noclegu w trakcie podróży w Czechach np. lub na Węgrzech.
pozdrawiam serdecznie
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.02.2007 18:18

Obrazek

Obrazek

.... gdzieś w środkowych Węgrzech 2 h jazdy od granicy ze Słowacją.

trasa

forum/viewtopic.php?t=14196&highlight=zachodnie trochę tu

forum/viewtopic.php?t=14196&highlight=zachodnie i tu

i jeszcze np tu forum/viewtopic.php?t=12586&highlight=zachodnie
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone