Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najdłuższy tunel w Cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.04.2010 09:22

HAncur napisał(a):
Też posiadam mapę i z niej korzystam, jak również głowy. Potrafię też zapytać się o drogę (nawet braci Węgrów). GPS jest jako dodatek i nie świadczy o ograniczeniu mentalnym jego użytkowników. Życzę dobrych atlasów.

Ależ broń Boże nie miałem na myśli jakiegokolwiek ograniczenia kogokolwiek. Myślę też, że GPS w określonych sytuacjach może byc b.przydatny. Ja nie mam i nie chcę miec. Kilka razy nieźle się ubawiłem będąc świadkiem jako pasażer jak to urządzonko zwariowało i próbowało z sobie tylko wrodzoną cierpliwością zawrócic auto choc wiadomo było,że trzeba jechac prosto. A razy kilka jak kazało użyc auta jako amfibii w pokonywaniu rzeki. Ale to pewno rzadkie wypadki.Pozdrawiam.
HAncur
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) HAncur » 16.04.2010 09:51

Wiem, że takie rzeczy się zdarzają, że GPS nie widzi autostrady lub wręcz przeciwnie - widzi na środku jeziora. Nas też z uporem maniaka, w Chorwacji prowadził w pole kukurydzy, ale nie daliśmy się:)
też pozdrawiam. :)
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 16.04.2010 09:59

vazyl napisał(a):Organoleptycznie sprawdzone 11.09.09 i w drodze powrotnej 22.09.09.
Czynne są obie nitki 8)

ja rok wcześniej stałem tam 4 godziny .....
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.04.2010 12:20

pawelli napisał(a):ja rok wcześniej stałem tam 4 godziny .....

Ja w ostatnią niedzielę czerwca zeszłego roku też postałem troche przed tunelem Sv.Rok. Chorwaci zdjeli cały ruch z autostrady na ostatnim zjeździe przed powyższym ponieważ zaczęła wiac ichniejsza Bora. Faktycznie wiało. O ile można zrozumiec troskę o bezpieczeństwo to kasowanie opłaty w tej sytuacji było delikatnie mówiąc wkurzające. Płacisz za to, że jesteś kilka godzin później niż gdybyś od początku jechał np. starą drogą przez Plitvice.
Co do wiatru to zasięgałem wiedzy od syna mej gospodyni który akurat pracuje w tym tunelu. Problemem nie jest wiatr w tunelu tylko po jego drugiej stronie (tj. wybrzeża). Podobno w podmuchach przy Borze może dochodzic do 120 km/h. A tu juz nie przelewki.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2010 12:25

romuald22 napisał(a):Faktycznie wiało...

Dlatego są ekrany i kiedy mocno wieje wyświetlają ograniczenia prędkości żeby zdążyć zareagować. A wiać potrafi...
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.04.2010 12:37

Newralgiczny punkt to Maslenički most... w tym miejscu porywy bury potrafią przekraczać i 200km/h...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.04.2010 12:52

romuald22 napisał(a):...kasowanie opłaty w tej sytuacji było delikatnie mówiąc wkurzające. Płacisz za to, że jesteś kilka godzin później niż gdybyś od początku jechał np. starą drogą przez Plitvice.

Słyszałeś by w jakimkolwiek kraju znoszono opłatę bo stałeś w korku bo ja nie. Stałem we Francji, Włoszech, Austrii, Polsce, Czechach, Słowacji i nikt mi nie zaproponował zwolnienia z opłat :) A to że starą drogą lepiej w sezonie to zupełnie inna bajka :wink:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 16.04.2010 17:07

Rysio napisał(a):
Słyszałeś by w jakimkolwiek kraju znoszono opłatę bo stałeś w korku bo ja nie. Stałem we Francji, Włoszech, Austrii, Polsce, Czechach, Słowacji i nikt mi nie zaproponował zwolnienia z opłat :) A to że starą drogą lepiej w sezonie to zupełnie inna bajka :wink:

Oczywiście, że nie słyszałem. Ale w takiej sytuacji nastepuje połączenie irytacji z poczuciem daremnie wydanych pieniędzy na luksus który zamienił się ciernistą drogę.
O ile w Austrii, Słowacji czy Czechach kupujesz wcześniej winietę to jakby ryzykujesz płacąc z góry za to co cię czeka. Nie wyszło - ryzykowałeś. Ale przecież gdy płacimy PO wykonaniu usługi to zawsze patrzymy na jej jakośc. Jeżeli przyjmiemy, że przejazd autostradą to forma płatnej usługi - umożliwienie szybkiego przemieszczenia się - to czy w krajach gdzie płaci się po zjeżdzie z autostrady nie mogłoby byc możliwe chocby obniżenie opłaty za niewykonanie lub złą usługę (bez względu na to co było tego przyczyną)??? Ale wiem, że to czcze życzenia.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.04.2010 18:07

Wodę możesz dostać co najwyżej...
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 18.04.2010 15:52

Poniżej otwarty tunel w obie strony
Obrazek
Ostatnio edytowano 10.07.2010 16:16 przez Marek40, łącznie edytowano 1 raz
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 26.04.2010 14:05

romuald22 napisał(a):
pawelli napisał(a):ja rok wcześniej stałem tam 4 godziny .....

Ja w ostatnią niedzielę czerwca zeszłego roku też postałem troche przed tunelem Sv.Rok. Chorwaci zdjeli cały ruch z autostrady na ostatnim zjeździe przed powyższym ponieważ zaczęła wiac ichniejsza Bora. Faktycznie wiało. O ile można zrozumiec troskę o bezpieczeństwo to kasowanie opłaty w tej sytuacji było delikatnie mówiąc wkurzające. Płacisz za to, że jesteś kilka godzin później niż gdybyś od początku jechał np. starą drogą przez Plitvice.
Co do wiatru to zasięgałem wiedzy od syna mej gospodyni który akurat pracuje w tym tunelu. Problemem nie jest wiatr w tunelu tylko po jego drugiej stronie (tj. wybrzeża). Podobno w podmuchach przy Borze może dochodzic do 120 km/h. A tu juz nie przelewki.

Potwierdzam dokładnie tak było stałem tam tylko 3 godziny, później był objazd i jak wyjechałem ponownie na autostradę to wiatr chciał samochód zepchnąć z drogi.
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 26.04.2010 14:57

HAncur napisał(a):Moje dzieci też miały stracha, ale potem "liczyły" minuty przejazdu i śmiały się, że nasza "marzenka" (GPS) zgubiła zasięg.

To cienka ta Twoja Marzenka. Moja "pani Kasia" co prawda milczy, ale pokazuje gdzie jestem, nawet bez sygnału z satelit. Działa to w ten sposób, że w niektórych modelech GPS (ja mam Navigona) wjeżdżając do tunelu urządzonko zapamiętuję twoją prędkość i symuluje przejazd. Po wyjeździe łapie sygnał i nanosi korektę. Ot takie to proste.
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 26.04.2010 15:24

Pepe12345 napisał(a):
HAncur napisał(a):Moje dzieci też miały stracha, ale potem "liczyły" minuty przejazdu i śmiały się, że nasza "marzenka" (GPS) zgubiła zasięg.

To cienka ta Twoja Marzenka. Moja "pani Kasia" co prawda milczy, ale pokazuje gdzie jestem, nawet bez sygnału z satelit. Działa to w ten sposób, że w niektórych modelech GPS (ja mam Navigona) wjeżdżając do tunelu urządzonko zapamiętuję twoją prędkość i symuluje przejazd. Po wyjeździe łapie sygnał i nanosi korektę. Ot takie to proste.

W TomTom też tak jest wjeżdżasz do tunelu i dalej nawigujesz.
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 26.04.2010 15:45

Ja na 3 wyjazdy do CRO na szczęście jeszcze nie stałem przed tunelem dłużej niż 10 min. Ale widziałem za to po przeciwnej stronie ładny korek i bardzo ale to bardzo współczułem stojącym. W słońcu było jakieś 35 stopni.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 27.04.2010 09:24

Średnia przyjemność....
Samochody się gotowały, ludzie się załatwiali przy drodze, itd.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Najdłuższy tunel w Cro - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone