Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wiślanka DK nr 81 na odcinku Żory - Skoczów - stan drogi

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 05.02.2013 18:41

Moja trasa to Warszawa – Sukosan k/Zadaru z krótkim popasem nad jeziorem Balaton w miejscowości Zamardi.

W poprzednie lata jeździłem do Chorwacji lub na Węgry następującą trasą (dotyczy przejazdu przez Polskę): Warszawa, Częstochowa, Siewierz, Dąbrowa Górnicza, Tychy, Pszczyna, Bielsko-Biała, Żywiec, Zwardoń – lecz trasa ta, konkretnie odcinek Tychy - Zwardoń coraz bardziej mnie irytuje. Mam tu na myśli odwieczne korki na krajowej ”1” w Tychach oraz w Pszczynie przez ciągnącą się modernizacje. Strasznie ciągnie się też budowa ekspresówki ”S69” z Bielsko-Biała do Żywca – odcinek ten to dramat jeden wielki korek + dziury.

Z uwagi na powyższe oraz biorąc pod uwagę oddanie do użytku autostrady ”A1” na odcinku Pyrzowice – Świerklany wpadłem na koncepcje podróży na następującej trasie: Warszawa, Częstochowa, Siewierz, Pyrzowice(A1), Żory (tu zjeżdżam z A1), następnie wiślanką ”81” do Skoczowa, dalej ”S1” do Cieszyna, a potem obwodnicą czeskiego Cieszyna w kierunku słowackiego miasta Cadca, Zilina, Bratysława, Balaton.
I tu mam pytanie o stan drogi krajowej nr ”81” na odcinku Żory – Skoczów. Z całej wymienionej przeze mnie trasy nie znam tylko tego odcinka. Czego tam mogę się spodziewać? Jaki jest stan nawierzchni, czy są dziury? Czy są aktywne fotoradary? Będę przemierzał wymienioną trasę prawdopodobnie w nocy, więc stan nawierzchni jest dla mnie bardzo ważny – w nocy nie widać dziur.
Ostatnio edytowano 07.08.2013 20:48 przez sezamek1, łącznie edytowano 2 razy
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 05.02.2013 19:43

Jechałem tamtędy w ubiegłym roku - jeśli chodzi o nawierzchnię, to powinna być pierwszej jakości, bo był kapitalny remont dużego odcinka (powinien być juz skończony), a reszta była OK.

Wiele osób tu na forum poleca jednak skrót z Pawłowic drogą nr 938 bezpośrednio do Cieszyna - nie wiem, jak ty, ale ja zamierzam taką opcję w tym roku wypróbować.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 05.02.2013 22:01

Raul73 napisał(a):Wiele osób tu na forum poleca jednak skrót z Pawłowic drogą nr 938 bezpośrednio do Cieszyna - nie wiem, jak ty, ale ja zamierzam taką opcję w tym roku wypróbować.

Obecnie ta droga jest zamknięta
cro76
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cro76 » 05.02.2013 22:01

Obecnie droga 938 z Pawłowic do Cieszyna jest zamknięta,
na jesień, jak to u nas :wink: , rozpoczęto wymianę nawierzchni,
niestety nie znalazłem nawet planowanego terminu zakończenia.
Proponuję odświeżyć wątek przed samym wyjazdem.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 05.02.2013 22:05

sezamek1 napisał(a):następnie wiślanką ”81” do Skoczowa, dalej ”S1” do Cieszyna, a potem obwodnicą czeskiego Cieszyna w kierunku słowackiego miasta Cadca, Zilina, Bratysława, Balaton.
I tu mam pytanie o stan drogi krajowej nr ”81” na odcinku Żory – Skoczów. Z całej wymienionej przeze mnie trasy nie znam tylko tego odcinka. Czego tam mogę się spodziewać? Jaki jest stan nawierzchni, czy są dziury? Czy są aktywne fotoradary? Będę przemierzał wymienioną trasę prawdopodobnie w nocy, więc stan nawierzchni jest dla mnie bardzo ważny – w nocy nie widać dziur.

Stan drogi - dobry :!: Nowe nawierzchnie -Żory i odcinek przed Skoczowem
radary - oczywiście są, a jakże :D
boli trochę, że nie wszędzie są pasy do lewoskrętów ale jedzie się bardzo dobrze. Na ślimaku w Skoczowie trzeba być czujny i dobrze zjechać .
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 05.02.2013 22:06

cro76 napisał(a):Obecnie droga 938 z Pawłowic do Cieszyna jest zamknięta,

:wink:
tomaszc_r4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomaszc_r4 » 05.02.2013 22:11

sezamek1 napisał(a):I tu mam pytanie o stan drogi krajowej nr ”81” na odcinku Żory – Skoczów. Z całej wymienionej przeze mnie trasy nie znam tylko tego odcinka. Czego tam mogę się spodziewać? Jaki jest stan nawierzchni, czy są dziury? Czy są aktywne fotoradary? Będę przemierzał wymienioną trasę prawdopodobnie w nocy, więc stan nawierzchni jest dla mnie bardzo ważny – w nocy nie widać dziur.

Jechałem ten odcine w Sierpniu 2012 - nic szczególnego nie pamiętam - jechałem nocą bez problemów.

Raul73 napisał(a):Wiele osób tu na forum poleca jednak skrót z Pawłowic drogą nr 938 bezpośrednio do Cieszyna - nie wiem, jak ty, ale ja zamierzam taką opcję w tym roku wypróbować.

Jednojezdniowa, pomiędzy zabudowaniami. Ze względów bezpieczeństwa polecam - trochę dalej ale bezpieczniej - dwupasmówkę do Skoczowa potem S1 na Cieszyn.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 05.02.2013 22:26

Pewnie też bym wolał jechać 81 aż do Harbutowic ( za Skoczowem) i dalej S1...

Ale nie lepiej od Pyrzowic A1.. przemęczyć parę km w Świerklanach i potem dalej autostradą czeską...

Ja osobiście tym odcinkiem nie jechałem, ale niektórzy sobie chwalą.

Sorry ...
Umknął mi ten Balaton.
Pewnie lepiej przez Słowację.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.02.2013 23:09

Jesienią był remontowany fragment drogi w okolicach Wiślicy, tuż przed Skoczowem, ale nie powodowało to znacznych utrudnień. Ogólnie droga jak na polskie warunki jest bardzo dobra.
Jeśli jedziesz na Cadcę to rozważ jazdę za Skoczów do końca dwupasmówki, następnie skręt na światłach w prawo na Cisownicę i przejście graniczne w Lesznej Górnej. Trochę sobie skrócisz.
Ja jadę 81 w poniedziałek. Jeśli nie zapomnę to pod koniec przyszłego tygodnia napiszę w jakim jest aktualnie stanie.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 05.02.2013 23:25

Trochę dokładniej, to nie do końca dwupasmówki, tylko do świateł w Ustroniu (za światłami dwupasmówka leci jeszcze z 500m), na światłach w prawo na Cieszyn.
Jakieś 4 km i zjazd w lewo na (Cisownicę) Leszną Górną.
W Trzyńcu na Jablunkov i dalej na Ćadcę.

To fakt jest krócej i wbrew pozorom nie tak trudno. :)
Ja się już nauczyłem. :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 05.02.2013 23:47

Tak szczerze, to masę razy jeździłem i nadal jeżdżę często na Cieszyn tymi drogami w rozmaitych miesiącach. Raz tą dwupasmową a raz jednopasmową.
I prawdę powiedziawszy- czasami nie ma dla mnie znaczenia którą pojadę, zwłaszcza w stronę Cieszyna, bo z powrotem tu już np. w niedziele od popołudnia ma znaczenie- gdy w piękny dzień z Wisły i Ustronia walą tłumy.
Najchętniej jeżdżę tam albo rano albo wieczorem.
Stan tych dróg generalnie jak na Polskę jest dość dobry, natomiast pogarszał się po zimie stan tej jednopasmowej.
Ale nigdy na tyle, żeby trzeba było znacząco ograniczać prędkość.
Poza tym, ma ona tę zaletę, że jest wytyczona po dość prostej linii i nie prowadzi notorycznie w terenie zabudowanym nie ma więc wielu zakrętów i da się nią szybko pomykać (zawsze jadę tam z wakacji w CRO oraz z wycieczek w Małą Fatrę czy okolice). To już nie te czasy, gdy był tam duży tranzyt i w okolicy nie było autostrad i przejść granicznych, także jest teraz całkiem inaczej niż dawniej.
W granicach Cieszyna trzeba zawsze mieć baczenie na policję i radary, bo od ostatniego roku wzięli się tam solidniej za "ścigantów". A i znaczenie tej trasy zawsze było spore, ze względu na transport i dawne, jedno z najważniejszych przejść granicznych.
Ze względu na duże znaczenie tej dwupasmówki i spory ruch zawsze trzeba liczyć się z patrolami suszarkowymi, ale szczerze powiedziawszy, na Cieszyn zawsze jeździ się dość płynnie. Wystarczy po prostu stosować się do znaków.
Jedyne problemy pojawiają się gdy jest jakiś poważny wypadek.
Faktycznie najlepiej sprawdzić wieści przed wyjazdem co jest otwarte i czy nie ma zatorów.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 06.02.2013 01:25

cro76 napisał(a):Obecnie droga 938 z Pawłowic do Cieszyna jest zamknięta,

Przychylam się do wniosku - przydałyby się świeże informacje przed samymi wakacjami.
wos71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wos71 » 06.02.2013 14:25

A brał ktoś pod uwagę A1 do Bohumina,potem przez Karwinę do Czeskiego Cieszyna?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.02.2013 16:44

wos71 napisał(a):A brał ktoś pod uwagę A1 do Bohumina,potem przez Karwinę do Czeskiego Cieszyna?

W ubiegłym roku chyba kolega "miken77" chciał tak jechać, ale nie wiem czy jechał.
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 06.02.2013 20:42

Witam,

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.

Siedziałem dzisiaj trochę w necie i znalazłem ciekawe forum nt. przedmiotowej drogi krajowej nr 81 - wiślanki na odcinku Katowice - Żory - Skoczów. Dla zainteresowanych podaje poniżej linka

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=258461
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone