Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wiślanka DK nr 81 na odcinku Żory - Skoczów - stan drogi

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.02.2013 17:19

sezamek1 napisał(a):I tu mam pytanie o stan drogi krajowej nr ”81” na odcinku Żory – Skoczów. Z całej wymienionej przeze mnie trasy nie znam tylko tego odcinka. Czego tam mogę się spodziewać? Jaki jest stan nawierzchni, czy są dziury? Czy są aktywne fotoradary? Będę przemierzał wymienioną trasę prawdopodobnie w nocy, więc stan nawierzchni jest dla mnie bardzo ważny – w nocy nie widać dziur.

Właśnie przejechałem cały odcinek Mikołów-Ustroń w obie strony. Droga jest w doskonałym stanie. Remont w okolicach Wiślicy jest zakończony- równa, nowa nawierzchnia. Fotoradarów (albo atrap) jakby ubyło. Zauważyłem chyba tylko dwa. Małe spowolnienie w okolicach Żor przez światła. Częste ograniczenia do 70 km/h ale jedzie się płynnie.
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 14.02.2013 18:41

greenrs napisał(a):Właśnie przejechałem cały odcinek Mikołów-Ustroń w obie strony. Droga jest w doskonałym stanie. Remont w okolicach Wiślicy jest zakończony- równa, nowa nawierzchnia. Fotoradarów (albo atrap) jakby ubyło. Zauważyłem chyba tylko dwa. Małe spowolnienie w okolicach Żor przez światła. Częste ograniczenia do 70 km/h ale jedzie się płynnie.

Witam,

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Kolego, możesz określić położenie fotoradarów stałych na odcinku wiślanki z Żor do Skoczowa?
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 14.02.2013 18:50

Nie pamiętam dokładnego położenia, ale jadąc od Katowic, jeden był na pewno przed Żorami a drugi za.
daszma2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daszma2 » 14.02.2013 19:28

Potwierdzam dwupasmówka Skoczów-Żory jest wolna od remontów. Natomiast do tej pory zamknięta jest droga 981 jadąc od strony Żor z Pawłowic do Cieszyna, do kiedy taki stan rzeczy ma się utrzymać to nie wiem, faktem jest że jest zamknięta już od ponad dwóch miesięcy.

Jeżeli chodzi o objazd fragmentu A1 czyli Świerklany-Mszana to objazd jest w porządku.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.02.2013 23:55

Fotoradar (ale nie wiem czy prawdziwy) jest na skrzyżowaniu w Pawłowicach na "wiślance", oraz tuż przed Ustroniem a także bodajże w rejonie Ochab przed skrzyżowaniem, natomiast o wiele większe prawdopodobieństwo spotkania "żywego" radaru w formie suszarki w rękach jednego z tych co to "wszystko wiedzą najlepiej" jest w rejonie ekranów dźwiękoszczelnych tuż za Żorami, ok 1-1,5 km za światłami przy Auchanie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 15.02.2013 08:53

Przed Ustroniem i w Ochabach nie zauważyłem. Może już zlikwidowali. Bardziej zwracam uwagę na niebieskie znaki niż same urządzenia. Chyba był jeszcze w Skoczowie. Natomiast przed Żorami w okolicach Orzesza zauważyłem żółty a więc na pewno działający!
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 15.02.2013 12:32

krispinus napisał(a):Trochę dokładniej, to nie do końca dwupasmówki, tylko do świateł w Ustroniu (za światłami dwupasmówka leci jeszcze z 500m), na światłach w prawo na Cieszyn.
Jakieś 4 km i zjazd w lewo na (Cisownicę) Leszną Górną.

Polecam to rozwiązanie, szczególnie tym którzy nie trawią 'obwodnicy' Trzyńca ze sznurkiem tirów.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 15.02.2013 17:53

daszma2 napisał(a): Natomiast do tej pory zamknięta jest droga 981 jadąc od strony Żor z Pawłowic do Cieszyna, do kiedy taki stan rzeczy ma się utrzymać to nie wiem, faktem jest że jest zamknięta już od ponad dwóch miesięcy.

Raczej DW 938 :smo:
Majom czas do kwietnia bo ich zima zaskoczyła :mrgreen: --> http://gazetacodzienna.pl/artykul/gospo ... wstrzymane
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 15.02.2013 19:02

Na odcinku od Skoczowa do Ustronia jest kilka ( cztery do sześciu) stałych miejsc gdzie możecie się natknąć na suszarki.
Ten fragment wiślanki jest naprawdę niebezpieczny.
Są dni, w szczycie weekendowym, że są dwa a nawet trzy wypadki dziennie.

Nie bawiąc się w stróża prawa i zbytnio się nie mądrząc dam Wam przyjacielską radę..
Jedźcie tam przepisowo, bo to jeden z tych odcinków dróg, na którym ograniczenia naprawdę mają sens.
Na odcinku między stacją LIV w Harbutowicach, a stacją przy światłach w Ustroniu w ostatnich latach zginęło kilkanaście osób- większość z nich znałem....

Załamanych turystów, którzy zamiast w Wiśle czy Ustroniu, kończyli swoje wycieczki na wiślance w Nierodzimiu czy Hermanicach też widziałem sporo.

Trasę od węzła z S1 do świateł w Ustroniu możecie szybko pokonać razem z policjantami z nieoznakowanego samochodu ( takich też na wiślance jeździ sporo, więc nie tylko fotoradary kochani) i obejrzeć ściganego debila na motorze ...

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... 3238,d.Yms

Ten miał sporo szczęścia...
Może nie jest ten film zbytnio czytelny, ale zwróćcie uwagę na podporządkowane - jak nie w lesie to za zakrętem, za krzakami bądź pod górkę.
Mniej doświadczeni kierowcy naprawdę stwarzają spore zagrożenie "przeskakując" dwupasmówkę.

Pod rozwagę.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.02.2013 22:11

el_guapo napisał(a):
Polecam to rozwiązanie, szczególnie tym którzy nie trawią 'obwodnicy' Trzyńca ze sznurkiem tirów.

Ale ten sznurek TIR-ów w tamtym miejscu to żaden problem - tak zap***ją, że normalny w miarę przepisowo jeżdżący kierowca nie ma szans za nimi nadążyć :mrgreen: :mrgreen:

Żeby nie było - nie tylko Polacy! Pepiki i Słowacy też.
daszma2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) daszma2 » 18.02.2013 09:26

bzyq74 napisał(a):Raczej DW 938 :smo:

No tak mała pomyłka :smo:
sezamek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) sezamek1 » 03.03.2013 20:52

Witam,

Szanowni Państwo cromaniacy - jeszcze jedno pytanie.
Czy na odcinku Wiślanki od Żor do Skoczowa, a następnie S1 ze Skoczowa do Cieszyna są jakieś całodobowe stacje benzynowe, z paliwem godnym zaufania? Podejrzewam, że na A1 od Pyrzowic do Żor żadnej stacji benzynowej nie uświadczę, więc pozostaje mi ww. odcinek - zawsze przed granicą PL/SK lub PL/CZ dolewam do pełna (startuję z Warszawy). Wymieniony odcinek, będę przemierzał ok. 1.00 w nocy.
Proszę o lokalizacje stacji typu Orlen, Shell, BP.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 03.03.2013 20:58

http://stacje.wygoda.com.pl/

S1 to ul.Graniczna.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 03.03.2013 21:36

Jak nie chcesz przepłacać to Shell na wylocie z Żor ->mapa lub Lukoil przed Skoczowem ->mapa
Następne stacje do granicy np podany wyżej Orlen cena idzie w górę 15-20 gr za litr.
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 03.03.2013 21:45

Orlenowskie stacje wygoda na s1 w cieszynie mają najdroższe paliwo w okręgu. Kolego sezamek. W samych żorach masz stacji do wyboru do koloru. Choćby znajdujący się przy dk81 Statoil, lukoil. Jadąc w stronę skoczowa w miejscowości Warszowice jest shell. Dalej w miejscowości zbytków - orlen. W skoczowie kolejny orlen. To są stacje 24h.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

wiślanka DK nr 81 na odcinku Żory - Skoczów - stan drogi - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone