Parę dni temu obiecaliśmy maluchom że popłyniemy do Juraty i tu mieliśmy mały dylemat co zrobić z naszą nie małą psiną. W domu żal ją było zostawiać na cały dzień więc zaczęłam od szukania inf. jak wygląda na Półwyspie przebywanie z psem na plaży.
Z tramwajem wodnym nie było problemu pies może płynąć. Musi mieć tylko wykupiony normalny bilet i jeśli jest to "ciut"

Wertowałam internet no i ku mojej radości znalazłam inf. że w niektóych miejscowościach władze zrobiły ukłon w stronę właścicieli czworonogów i wytyczyli miejsca gdzie bez problemu można wejść na plażę z psem.
Oto co znalazłam :
Niektóre miejsca przyjazne dla psów nad polskim morzem:
- Półwysep Helski, głównie między Jastarnią a Władysławowem, Jurata (54° 41' 05'', N 18° 42' 54'' E)
- Białogóra (54° 48' 56'', N 17° 57' 24'' E) i Lubatowo (54° 47' 51'', N 17° 51' 43'' E), między Dębkami a Łebą (woj. pomorskie)
- Dziwnów (54° 01' 40 '', N 14° 45' 49 '' E), woj. zachodniopomorskie
- Dziwnówek (54° 02' 04'', N 14° 48' 22'' E), woj. zachodniopomorskie
- Łukęcin, (54° 2', N 14° 53' E), woj. zachodniopomorskie
- Pobierowo, (54° 03' 26'', N 14° 55' 41'' E), woj. zachodniopomorskie
- Rewal (54° 04' 57'', N 15° 01' 07'' E), woj. zachodniopomorskie
- Dźwirzyna (54° 09' 25'', N 15° 23' 45'' E), woj. zachodniopomorskie
- Wyspa Sobieszowska (54°20'11″, N 18°52'29″E), dzielnica Gdańska
- Rowy - sektor dla psów znajduje się na plaży za ostatnim zejściem. Teren nie jest już strzeżony przez ratowników. Zejścia są dokładnie oznakowane, a na tablicach pojawiły się informacje dotyczące pobytu zwierząt na plaży. Dodatkowo pojawiły się specjalne kosze na psie odpadki. Przy każdym znajdują się foliowe woreczki i rękawiczki
Pamiętajmy, że generalnie od 1 maja do 30 września obowiązuje zakaz wprowadzania zwierząt na plaże (poza wytyczonymi miejscami)
Jeśli wybieramy się z psem nad morze, sprawdz, czy będziesz mógł z nim wejść na plażę. Najlepiej zadzwonić do Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w większych miejscowościach lub do urzędów gminy w mniejszych.
Zasady dotyczące przebywania z psami na plażach regulują zwykle uchwały rad miejskich lub gminnych.
Na przykład na plaże w granicach administracyjnych Gdańska nie wejdziemy z psem w okresie od 1 maja do 30 września. I to zarówno na te strzeżone, jak i niestrzeżone. Informują nas o tym m.in. znaki na chodnikach w okolicach plaż: w czerwonej obwódce zobaczymy przekreśloną sylwetkę psa. Jeśli nie zastosujemy się do tych przepisów, możemy zostać pouczeni lub ukarani przez Straż Miejską.
Władze Kołobrzegu są liberalniejsze i tam zakaz obowiązuje od 15 czerwca do 15 września i tylko na kąpielisku strzeżonym. Po pozostałych niestrzeżonych i dużo dłuższych odcinkach plaży możemy z naszymi czworonogami swobodnie spacerować. Z kolei Świnoujście, w którym też obowiązuje zakaz wejścia na plaże z psem, planuje wydzielenie części plaży dla właścicieli i ich psów. Na Helu zaś część plaż jest wydzierżawionych i na nie wstęp z psami jest wzbroniony, na innych zaś zakaz nie obowiązuje
Jeszcze większą wolnością psy cieszą się na plażach Helu – mogą biegać do woli, zakazano im tylko wstępu na kąpieliska.
W Sopocie bezwzględny zakaz wprowadzania zwierząt na plażę będzie obowiązywał do końca października. Władze kurortu i straż miejska zapowiadają twarde egzekwowanie prawa. – Nie ma mowy o taryfie ulgowej.
Wracając do naszej wyprawy na plażę w Juracie z psem to przebywać można wchodząc wejściem 55 i 33 są one troche oddalone od głównej strzeżonej plaży ale jest to chyba dodatkowy plus, bo swobodnie możemy bez leżenia i wąchania czyiś nóg albo otrzepywania się z piasku który właśnie wysypał z wiaderka jakiś maluch spędzić super czas.
Nie pisze tytaj o sprawach związanych z utrzymaniem czystości po czworonogach, bo dla mnie jest to sprawa oczywista. Staramy się zawsze wcześniej przed wejściem na plażę z psem pójść tam gdzie bez skrępowania i jakiś uwag można sprawę posprzątania załatwić.
Nie zapominamy o zabraniu wody dla niego i jakiegos parasola. Radość jaką ma psina z plażowania z nami jest bezcenna

Jedna plaża, a tak różne miejsca

zdjęcia 1

zdjęcia 2