Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nabrać się na Brač... (Bol, czerwiec 2015)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 06.08.2015 20:53

maslinka napisał(a):

Bo dla mnie w raju nie może być 40 osób ;) I jeszcze zaparkowanych na brzegu samochodów. Poza tym wszystko jest jak u Minimartini.

Ale ten szczegół robi różnicę 8)

Byłem na początku lipca i też tak wyglądało :oczko_usmiech: :mrgreen:
su-petar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) su-petar » 06.08.2015 21:13

Cieszę się, że znów "nadajesz" :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2015 21:24

maslinka napisał(a):
Lednice napisał(a):
maslinka napisał(a):8O

W czerwcu Ticja Luka rzeczywiście wygląda jak raj. Pod koniec lipca już niekoniecznie ;)

A dlaczego tak jest :?: :roll:

Bo dla mnie w raju nie może być 40 osób ;) I jeszcze zaparkowanych na brzegu samochodów. Poza tym wszystko jest jak u Minimartini.

To nie szczegół :D 8)

W tym roku widziałem ładniejsze miejsca niż Ticja Luka i ludzi w lipcu nie było :lol:

Ale też autem nikt tam nie dojechał, bo cała wyspa była "bezautowa" :wink: :D

Raz na dzień przypływał statek z zaopatrzeniem dla jedynej na wyspie knajpki, kilka razy w tygodniu statek wycieczkowy
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.08.2015 21:35

Lednice napisał(a):W tym roku widziałem ładniejsze miejsca niż Ticja Luka i ludzi w lipcu nie było :lol:

Ale też autem nikt tam nie dojechał, bo cała wyspa była "bezautowa" :wink: :D

Wiem o czym mówisz :) Też widzieliśmy - kajak daje dużo możliwości :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2015 21:40

Myśmy akurat byli małym stateczkiem. Po przypłynięciu na miejsce ludzie się rozeszli, a było tyle uroczych miejsc, że każdy miał swój raj :D

A kajakiem to już całkiem bajka :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.08.2015 23:28

maslinka napisał(a):
W czerwcu Ticja Luka rzeczywiście wygląda jak raj. Pod koniec lipca już niekoniecznie ;)

Ten raj znika nawet wcześniej, niż pod koniec lipca. :wink:

Spędziłam nad zatoką Tičja Luka dwa tygodnie od 06.07. i takiego raju jak w czerwcu nie było wcale, niestety. Choć muszę przyznać, że ranki w pierwszym tygodniu były dość komfortowe, paręnaście osób może. Oczywiście stopniowo plażowiczów przybywało, szczególnie popołudniami i wieczorami, gdy schodzili się też miejscowi. A najgorzej było w niedzielne popołudnia, brrr... Jeśli więc ktoś się tam wybiera szukając spokoju, zdecydowanie łatwiej znaleźć go w godzinach przed- i około południowych.

Dlatego wcale się nie dziwię wrażeniom maslinki... Zdecydowanie nie jest to dzika i odludna zatoczka w sezonie. Co nie zmienia faktu, że czasami nawet w lipcu bywa tam całkiem przyjemnie... 8)

Poza tym - skoro już tak odczarowujemy tę zatokę - tamtejsze kamienie jednak super komfortowe nie są - jak to w kamieniołomie. :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2015 23:38

Turystyka masowa powoduje pewne skutki :roll:
Auta, parkingi, tłum na plaży, itp. 8)
Tam gdzie się da dotrzeć szybko i wygodnie, tam już nie jest pusto 8)

( w sezonie ) :wink:

PS: ale i tak na szczęście zostało mnóstwo miejsc, małych wysp, zatok na dużych wyspach,
gdzie nawet na piechotę się nie da dojść,
da się tylko dopłynąć :wink:
I te miejsca są
z a r ą b i s t e :!: :D :!: :) :!: :lol:

I co ciekawe: o tych miejscach często milczą przewodniki książkowe i internetowe. Widać ich autorzy też tam nigdy nie dotarli :wink:
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 07.08.2015 09:00

My niedawno wróciliśmy z wyspy Brać i też odwiedziliśmy tą zatoczkę.
W porównaniu z plażą Zlatni Rat gdzie leżał ręcznik koło ręcznika to Ticja Luka nawet pod koniec lipca dla nas była jak oaza spokoju :)
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 07.08.2015 11:25

Lednice, i ja wiem, o czym mówisz :hearts:
jednym z najpiękniejszych miejsc, w jakim kiedykolwiek byłam...

Na szczęście w tym roku, również odwiedzaliśmy miejsca dziewicze na wyspie - niezniszczone przez turystykę. Z dala od apartamentów...
Takie szanse dała łódź :wink:

Choć w czerwcu na nadmiar ludzi narzekać nie można - muszę jednak obiektywnie stwierdzić, że np. w stosunku do Korčuli, Brač był zatłoczony :wink: :lol:

Ticja Luka - na pewno warto zobaczyć - ciekawe miejsce, fotogeniczne :wink: , niemniej fakt - kamienie - jak to po kamieniołomie - niezbyt miłe do siedzenia ;) Ale my kochamy kamory w każdej postaci :wink:

Masakrą dla mnie było plażowanie w Lovrecinie (piach, o konsystencji błota) - choć wybraliśmy się tam w jednym konkretnym celu - i tak było mi potem żal tych kilku godzin, które mogłam spędzić na ulubionych kamorach ;)

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie

Martyna
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 07.08.2015 11:49

dids76 napisał(a):
maslinka napisał(a):

Byłem na początku lipca i też tak wyglądało :oczko_usmiech: :mrgreen:

Ja na przełomie lipiec/sierpień i też nie zauważyłem różnicy :mrgreen:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 07.08.2015 13:02

Filmiki:

:mrgreen:
koli88
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) koli88 » 07.08.2015 18:44

czy są szanse że jak pojadę w następnym tygodniu w te miejsca gdzie Ty będzie rownie pięknie i dziewiczo czy znikome?
zbychn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychn » 07.08.2015 21:00

:papa: Trochę przegapiłem, ale już nadrobiłem :D Jestem pod wrażeniem i chyba Twoje zdjęcia spowodowały, że włączę w swoje tegoroczne plany wycieczkowe Split :D :papa:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 08.08.2015 08:46

koli88 napisał(a):czy są szanse że jak pojadę w następnym tygodniu w te miejsca gdzie Ty będzie rownie pięknie i dziewiczo czy znikome?

Pięknie - na pewno - czy bez tłumów? Ciężko powiedzieć :wink: Obawiam się, że w tych miejscach, które do tej pory pokazałam może nie być to możliwe...
Ale... Jak na każdej wyspie i tu są miejsca, które i w sezonie kuszą swą urodą i... brakiem turystów - kilka z nich pokażę.

zbychn napisał(a)::papa: Trochę przegapiłem, ale już nadrobiłem :D Jestem pod wrażeniem i chyba Twoje zdjęcia spowodowały, że włączę w swoje tegoroczne plany wycieczkowe Split :D :papa:

Bardzo mi miło. Jeśli mogę coś doradzić - zwłaszcza w ścisłym sezonie - proszę się postarać o możliwość pospacerowania uliczkami w bardzo wczesnych godzinach porannych :wink:
Pozdrawiam
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 08.08.2015 08:55

minimartini napisał(a):Ticja Luka - na pewno warto zobaczyć - ciekawe miejsce, fotogeniczne :wink: , niemniej fakt - kamienie - jak to po kamieniołomie - niezbyt miłe do siedzenia ;) Ale my kochamy kamory w każdej postaci :wink:

Chyba dla księżniczki na ziarnku...kamienia. :wink:
A tak poważnie, to miałem zupełne inne odczucia, a siedziałem tam dwa tygodnie.
No, ale może d...się przyzwyczaiła i stąd to moje odmienne zdanie. :wink:

No i w drugiej połowie sierpnia totalne pustki (poza niedzielą, bo wtedy faktycznie miejscowi robili różnicę). :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży