Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nabrać się na Brač... (Bol, czerwiec 2015)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
grzesiek-swidnica
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesiek-swidnica » 20.07.2015 21:24

martin1975 napisał(a):Grzesiek-świdnica,o co chodzi z tym "brawo" ? :roll:

Domyśl się :mrgreen:
martin1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin1975 » 20.07.2015 22:15

Nie wiem czy chodzi ci,że do Krakowa przez Wiedeń to troche nie po drodze,ale to tylko część naszej wyprawy mądralo.28 lipca wyruszamy z Londynu na wakacje,Wenecja kilka dni,tydzien na Chorwacji(Bol),kilka dni w Wiedniu,kilka w Krakowie i na swoją wioche w PL.Tak to wygląda,dlatego szukamy dobrego noclegu ze sniadaniami w Wiedniu(jakby ktoś coś).Tak na marginesie,kiedys w mojej wiosce nad Zalewem Szczecińskim był ośrodek kolonijny Fabryki Wagonów Świdnica.Później za poznanymi dziewczynami jeździliśmy do Świdnicy :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.07.2015 07:58

minimartini napisał(a):Bez zbędnych słów. Trochę magii.

W ogóle mi się te nocne zdjęcia nie podobają, w ogóle... a pierwsze to już totalnie ;)

:hearts: :hearts:
martin1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin1975 » 21.07.2015 09:35

Minimartini,pierwsze jak najbardziej na swoim miejscu,ja juz 1ego sierpnia też zrobie takie zdjęcie :lol: :papa:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 21.07.2015 11:55

mszkudlarek36 napisał(a):Cudowne zdjęcia :)

Dziękuję :)

ruzica napisał(a):W Splicie byłam 11 lat temu. Były to tak zamierzchłe czasy, że nawet nie miałam wtedy aparatu- nie mam stamtąd ani jednego zdjęcia,a przez upływ czasu zdążyłam zapomnieć, że tam tak ładnie :D

Twoje zdjęcia sprawiają,iż poczułam, że muszę tam wrócić :!: :) pozdrav :papa:

Dla nas Split był zawsze jedynie miejscem przepraw promowych :wink:
Bardzo chcielibyśmy wrócić tam w przyszłym roku - choć na kilka godzin :wink:
Pozdrawiam serdecznie

su-petar napisał(a):Pięknie wygląda Twój Bol wieczorową porą. 8O
Jednodniowa wycieczka do Splitu to nasz stały punkt pobytu na Braciu. W zeszłym roku trafiliśmy na dni Dioklecjana. Wróciliśmy na Brać ostatnim promem (gdyby nie to, że byliśmy z dzieckiem, pewnie wrócilibyśmy pierwszym).
W tym roku niestety dni Dioklecjana przypadają na ostatni weekend sierpnia i, z powodu drogi powrotnej do domku, nie będę mógł sobie pozwolić na zarwanie nocy. Wracając do domu, gdy mijamy Split, moja żona zawsze zapodaje Karana "Adio Splite moj" :lol:

Powiem szczerze, że mamy niecne plany, by kiedyś tak ułożyć wyjazd, by właśnie z Dni Dioklecjana skorzystać :lol: Szkoda, że Wam się w tym roku nie uda...
Dziękuję za miłe słowa.

Pozdrawiam serdecznie

Kryniu napisał(a):Zdjęcia super i wakacje również. Zazdroszczę. My do Cro jedziemy dopiero 31 lipca

To już ZARAZ! :wink:
Dziękuję ;)
Pozdrawiam

TomKinS napisał(a):Czytam, ale przede wszystkim oglądam zdjęcia, bez komentarzy. Wszystko bardzo ładne, ale zdjęcia z Bolu nocą są wielkiej urody. Gratulacje.

Dziękuję ślicznie :wink: Bol wieczorem, nocą... Jest niezwykle klimatyczny. Te łodzie kołyszące się, gra świateł. Magia.
Pozdrawiam

Igłą pinii napisał(a):Sącząc małe martini czytam i oglądam z największą przyjemnością Twoją relację Minimartini ;)

A co do Splitu - kocham to miasto. Było ono pierwszym na początku mojej trwającej już kilkanaście lat chorwackiej przygody. Ten pierwszy, nieprzemijający zachwyt zawdzięczam temu, że przyjechaliśmy tam o 5 rano, gdy na ulicach nie było jeszcze tłumów. Spacer uliczkami Pałacu, piękno Rivy, dostojne promy w porcie...ach! No i targ rybny - fantastyczne miejsce z najbardziej przedziwnymi skarbami morza :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

Ohh... No właśnie - TEN TARG RYBNY :) nasze marzenie... Uwielbiam zapach świeżych owoców morza...
Czyli nie tylko my takie ranne ptaszki na zwiedzanie :wink: Dzięki temu pokochałam Hvar - o którym wszędzie pisano: "zatłoczony, snobistyczny..." - my poznaliśmy go i z jednej i z drugiej - tej lepszej strony. Rozmarzyłam się... Dubrovnik chcemy kiedyś "poprawić" - pojechać w okolice na 2-3 dni - nacieszyć się nim o wschodzie słońca i przy blasku księżyca. Tak, by mieć tak piękne wspomnienia, jak ze Splitu.
Pozdrawiam Cię cieplutko

Martyna

martin1975 napisał(a):Z Hrvatskiej bedziemy wracać do PL,do Krakowa przez Wiedeń,macie plis jakies namiary na dobry nocleg w Wiedniu,ze śniadaniem byłoby super.Pozdrav :papa:

Hej!
Niestety my nie mamy :( Może Ktoś inny pomoże? :)
Pozdrawiam serdecznie

21monika napisał(a):Po powrocie z Jantaru jestem strasznie zapracowana i bez czasowa :( .
nawet nie mam czasu fotek wkleić :x
Dziś siadam na chwilkę patrzę 8O oczy przecieram 8O i co widzę mój wyczekany Split.

Dzięki Martynko mam nadzieję, że za rok również się w nim zakocham.

:papa:

Dziękuję Ci ślicznie! :)
P.S. W Jantarze nas jeszcze nie było :wink: Oj chciałoby się jeszcze wyskoczyć nad Bałtyk choć na chwilę, ale właśnie... Ten czas...
Pozdrawiam cieplutko

Roxi napisał(a):
minimartini napisał(a):Bez zbędnych słów. Trochę magii.

W ogóle mi się te nocne zdjęcia nie podobają, w ogóle... a pierwsze to już totalnie ;)

:hearts: :hearts:

:hearts: Dzięki Roxi!
Mnie to już właściwie też się nie podobają, wiesz? Za oknem takie piękne zachmurzone niebo... Deszyk popada, wiaterek powieje, liście już spadają - prawie jesień... Czego więcej chcieć :roll: :lol:

martin1975 napisał(a):Minimartini,pierwsze jak najbardziej na swoim miejscu,ja juz 1ego sierpnia też zrobie takie zdjęcie :lol: :papa:

Dzięki! :wink:
martin1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin1975 » 23.07.2015 07:39

:papa: hej,cos przycichło na forum,czyżby wszyscy juz na wakacjavh(w Cro) :P ,nawet Świdnica ucichła coś :mrgreen: :papa:
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 23.07.2015 09:30

Fajna relacja, do tego bardzo ładnie "oprawiona" zdjęciowo. Czy mógłbym Cię Droga Minimartini prosić o nieco dłuższy akapit na temat sprzętu jakiego używasz? Wiem, że było parę wzmianek, ale czuję niedosyt :)

I jeszcze takie pytanie (mam nadzieję, że się nie obrazisz), czy do obróbki zdjęć używasz Lightrooma czy w większości są to "surowe" foty?
ryan77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ryan77 » 23.07.2015 10:14

Witam. minimartini czy możesz jednak podesłać mapkę z zaznaczoną lokalizacją zatoczki RT Rok? Nie mogę jej znaleźć na google maps :( z góry dzięki.
martin1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin1975 » 23.07.2015 13:31

Wlasnie minimartini,prosimy o dokladne polożenie zatoczki,juz niedlugo bedziemy szukać :lol: :papa:
talijana
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) talijana » 27.07.2015 22:34

No... Pięknie. Po prostu :) Milej się czeka na urlop :D
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 28.07.2015 02:53

grzesiek-swidnica napisał(a):
martin1975 napisał(a):Grzesiek-świdnica,o co chodzi z tym "brawo" ? :roll:

Domyśl się :mrgreen:

O Boże, spadłam z krzesła.. 8O :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 28.07.2015 03:01

martin1975 napisał(a):Minimartini,pierwsze jak najbardziej na swoim miejscu,ja juz 1ego sierpnia też zrobie takie zdjęcie :lol: :papa:

A tu już się pod tym krzesłem przeturlałam...
:lol: :mrgreen:
Sorry, przez to wszystko zapomniałabym pogratulować autorce talentu - do relacjonowania, fotografowania ,oraz ogólnie - wrażliwości na piękno. 8)
piotr_pp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr_pp » 31.07.2015 13:43

Gdzie znajduje się ta plaża/zatoka Uvala Vela Planica? :) Próbowałem znaleźć na mapie i nigdzie jej nie widzę
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 31.07.2015 20:06

ryan77 napisał(a):Witam. minimartini czy możesz jednak podesłać mapkę z zaznaczoną lokalizacją zatoczki RT Rok? Nie mogę jej znaleźć na google maps :( z góry dzięki.

To pierwsza zatoczka ,,ponad" Sumartinem, czyli na Pn-Wsch. od Sumartinu. Dojazd wzdłuż nabrzeża, a na jego końcu ostro w lewo pod górę, k/kościółka, a potem w prawo ( jest mały drogowskaz) i prosto w dół , aż po parking przy cmentarzu. Na plaży w cieniu, za dużo miejsc nie ma, ale jeśli komuś nie przeszkadzają tzw skałki, to można tam bez problemu biwakować. Jest za to prysznic ze słodka wodą!! Kiedy byłem tydzień temu, odpoczywało ok. 8 rodzin... i to chyba optymalnie dla tej plaży :|
Pozwoliłem sobie załączyć fragment mapki. Dojazd czerwoną drogą do Sumartin i dalej tą węższą zaznaczoną na niebiesko:
Załączniki:
005.jpg
kajkuniu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kajkuniu » 01.08.2015 19:55

Po Twojej relacji zapadła decyzja co zrobimy w przyszłym roku...teraz Cro jeszcze przed nami, ale już rozplanowana.Dzięki za tą ucztę dla oczu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży