Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nabrać się na Brač... (Bol, czerwiec 2015)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
martin1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin1975 » 14.07.2015 11:10

No wlasnie ,cos tu pusto....ale to nic,jeszcze dwa tygodnie i witaj Bol!!!!!! :hut: :papa:
martin1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) martin1975 » 14.07.2015 15:48

Czy na Bolu można skosztować(kupić) dobre regionalne winko? Jakieś polecacie? :papa:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 14.07.2015 20:45

Jestem, jestem, moi Mili :wink:
Szykuję na jutrzejszy wieczór naprawdę solidną porcję zdjęć ze Splitu :mrgreen:
Pozdrawiam Was Wszystkich serdecznie

Obrazek
Kocham Split!

martin1975 napisał(a):Czy na Bolu można skosztować(kupić) dobre regionalne winko? Jakieś polecacie? :papa:

Jest winiarnia - na nabrzeżu - viniarska zadruga - widać ją na kilku zdjęciach, które wstawiłam z Bolu :) Można wybrać się na degustację i zakupić winka - polecam :wink:
Emiliaa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emiliaa » 14.07.2015 21:38

Witaj Minimartini ! :) czekam z niecierpliwością na relację ze Splitu, którą pewnie będę się kierować przy tegorocznym i tym samym pierwszym zwiedzaniu Splitu ;) Twoje relacje wręcz odrywają od rzeczywistości i w kilka chwil można przenieść się nad lazurowy Jadran! Między innymi dzięki Twoim zdjęciom, w tym roku celem jest Korčula, tak pięknie ją pokazałaś, że nie miałam już żadnych wątpliwości z wyborem miejsca :)
Pozdrawiam!
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 15.07.2015 12:09

Emiliaa napisał(a):Witaj Minimartini ! :) czekam z niecierpliwością na relację ze Splitu, którą pewnie będę się kierować przy tegorocznym i tym samym pierwszym zwiedzaniu Splitu ;) Twoje relacje wręcz odrywają od rzeczywistości i w kilka chwil można przenieść się nad lazurowy Jadran! Między innymi dzięki Twoim zdjęciom, w tym roku celem jest Korčula, tak pięknie ją pokazałaś, że nie miałam już żadnych wątpliwości z wyborem miejsca :)
Pozdrawiam!

Dziękuję pięknie za tak miłe słowa :)
My też pierwszy raz zwiedzaliśmy Split - zrobił na nas ogromne wrażenie...
Pozdrawiam serdecznie

Martyna
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 15.07.2015 12:31

My już po kolejnej wizycie na Brač. Teraz czas na nadrobienie zaległości "relacyjnych" :oczko_usmiech: :mrgreen:
Yanush
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yanush » 15.07.2015 12:38

dids76 napisał(a):My już po kolejnej wizycie na Brač. Teraz czas na nadrobienie zaległości "relacyjnych" :oczko_usmiech: :mrgreen:

Czekamy, Mariusz, czekamy... :papa:
jenifer84
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jenifer84 » 15.07.2015 13:56

Czekam na zdjęcia z ukochanego Splitu :)
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 15.07.2015 16:07

S P L I T (cz. I)
7.06.2015

Split nie był na mojej liście miejsc: „zobaczyć, jak najszybciej”.
Przyznam szczerze, że po jednodniowej wizycie w Dubrowniku, kilka lat temu, obawiałam się, że nawet nie zdążymy poczuć klimatu miasta – bynajmniej nie mając na myśli tylko zadeptania przez tłumy turystów :lol:
No, ale skoro będziemy tak blisko – warto zaryzykować. Argument za: zobaczyć miejsca, w których kręcono sceny Gry o Tron. Tak, tak… Dobrze czytacie :wink:
Oczywiście teraz mam już wiele innych, lepszych argumentów, by kolejny raz odwiedzić Split – aktualnie miasto na mojej liście – „ponownie zobaczyć – jak najszybciej”.

Stacjonujemy w Bolu, z którego każdego dnia do Splitu pływa katamaran (55 kn/os.). Decydujemy się na niedzielę – biorąc pod uwagę godziny naszej nieobecności (psiaki) – wypływamy o 7.30, powrót – 16.30.

Obrazek
Dubravka już płynie.

Obrazek

Jesteśmy na miejscu. Kierujemy swe kroki w kierunku pałacu cesarza Dioklecjana.
:idea: Pałac Dioklecjana był ogromny – 215 m długości od morza w głąb lądu i 181 m szerokości – co daje powierzchnię ok. 39 tys. m2!
Pałac został wzniesiony z kamienia z wyspy Brač oraz włoskich i greckich marmurów. Wewnątrz pałacu poprowadzono dwie prostopadłe ulice, zakończone bramami: Złotą, Srebrną, Żelazną i Brązową – ich nazwy są związane z materiałem, z którego zostały wykonane lub którym je zdobiono.
Woda do pałacu dostarczana była z Salony – 9 km akwedukt – jadąc do Splitu możemy zobaczyć jego fragmenty.

Obrazek

Od pierwszych chwil robi na nas ogromne wrażenie.

Obrazek

Obrazek

Perystyl - jeszcze tak przyjemnie pusto :wink:

:idea: Ciekawostka: obecnie często odbywają się tu rozmaite imprezy, np. koncerty – za co mieszkańcy budynków położonych blisko placu otrzymują od miasta rekompensaty pieniężne, za narażanie ich na hałas.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj cesarz pokazywał się, stojąc na specjalnym balkonie, który wychodził z jego prywatnych apartamentów – dzisiaj możemy stanąć tam my:

Obrazek
Co i ja czynię :wink:

W przewodnikach wskazują, że miasto jest wygodne do zwiedzania – faktycznie, znaczna część ciekawych miejsc znajduje się w obrębie dawnego pałacu.
Cieszymy się każdą minutą w Splicie – krążymy uliczkami, zatrzymujemy się na placykach – mając świadomość, że kiedyś były to korytarze i komnaty pałacu Dioklecjana. Dzisiaj wtopiły się w miasto, stały się jego częścią. Podobają mi się te kontrasty – urocze kawiarenki, sklepiki… Stare mury.

Obrazek
Westybul

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Złota Brama:

Obrazek

Obrazek

Rzeźba Grgura Ninskiego – oczywiście macamy złoty, wypolerowany paluch :oczko_usmiech: – co ma nam gwarantować szczęście i powrót do Splitu.

Obrazek

Obrazek

Restauracyjki jeszcze puste, tak urokliwe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakupujemy bilety (5 kn) i udajemy się do krypty oraz do katedry i na wieżę (chyba 20 kn) – nie kupujemy biletu zbiorowego (45 kn) – obejmującego też skarbiec i baptysterium, dlatego, że na wieżę chcemy wejść rano, gdy nie ma jeszcze dzikich tłumów, a w tym czasie inne te miejsca są jeszcze zamknięte dla turystów.

Obrazek

Obrazek

Wchodzimy, na dzwonnicę. Pomimo, że jest wczesny ranek ludzi już sporo. Ruch wahadłowy :wink:
Czasami dłuższe postoje - zwłaszcza, gdy biją dzwony :!: Przechodzi się koło nich.

Obrazek

Obrazek

Statki na dachu :lol: :wink:

Obrazek

No i wejście:

Obrazek

Nie mam lęku wysokości, ale to wejście... Było dla mnie koszmarem - ludzie przechodzący obok. Schody metalowe - gdy spojrzało się w dół :evil: Miałam nogi jak z waty :lol:
Na szczęście na górze czeka nagroda:

Obrazek

I to co kocham - czerwone dachy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
za chwilę :wink:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 15.07.2015 16:20

S P L I T (cz. II)
7.06.2015

Schodzimy do dolnych komnat (górnych praktycznie już nie ma) – schodami wiodącymi z perystylu – obecnie parter pałacu znajduje się poniżej poziomu miasta.
Jest tu niezwykle malowniczo. Specyficzny mikroklimat. Wilgoć, chłód. Spoglądamy co jakiś czas na widoczne na ścianach ślady szlamu, sięgające wysoko – w piwnicach przez lata gromadziły się nieczystości miejskie – oczyszczanie zaczęło się dopiero w latach 50-siątych… :!: Jak by nie patrzeć, nie aż tak dawno…

Obrazek
Aby zwiedzać komnaty dolne, trzeba zakupić bilet - 40 kn. Naprawdę warto!!!

Obrazek

Kto ogląda Grę o Tron? Poznajecie? :mrgreen:
Gdy byliśmy w Splicie trwały przygotowania do pokazu mody. Rozstawiono cat walk.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czas na... Śniadanko.
W pięknie zlokalizowanej Mazgoon :hearts:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

M. - nasz najlepszy Przewodnik nad przewodnikiem :wink:

Obrazek

Obrazek
Przepyszne omlety z warzywami i pršutem

Obrazek

Obrazek

cdn.
wieczorem :wink:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 15.07.2015 16:31

dids76 napisał(a):My już po kolejnej wizycie na Brač. Teraz czas na nadrobienie zaległości "relacyjnych" :oczko_usmiech: :mrgreen:

Hej!
Tych pisarskich też? :wink: Choć w sumie to nie zaległości - jeszcze :wink:

jenifer84 napisał(a):Czekam na zdjęcia z ukochanego Splitu :)

... życzenie zostało spełnione :wink:
Wieczorem kolejne porcje zdjęć ze Splitu.

Pozdrawiam
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 15.07.2015 17:09

Cudnie pokazałaś Split,na razie oglądam u Ciebie,ale pewnie i my tam kiedyś zawitamy:)
Omlety wyglądają pysznie mniam :D
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 15.07.2015 19:20

loverosa napisał(a):Cudnie pokazałaś Split,na razie oglądam u Ciebie,ale pewnie i my tam kiedyś zawitamy:)
Omlety wyglądają pysznie mniam :D

Dziękuję :)
Właśnie szykuję kolejny wpis :)
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 15.07.2015 19:40

S P L I T (cz. III)
7.06.2015

Spacerowania w Splicie ciąg dalszy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W niektórych restauracyjkach - na zewnątrz, można było zobaczyć zraszacze, delikatne mgiełki - super sprawa w tak upalne dni :)

Obrazek

Obrazek

Targ rybny (budynek z 1890 r.) - marzę, by kiedyś przyjechać tam na samo otwarcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i oczywiście obowiązkowy punkt - Obala hrvatskog narodnog preporoda – czyli Riva :)

Obrazek

Obrazek

Spacerując natrafiamy na koktajl bar - sami każdego dnia w domu robimy rozmaite smoothies, wyciskamy soki - więc jak dla nas - super miejsce :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.07.2015 19:42

Split, podobnie jak Zadar, jest zepsuty w starej części zabudową rodem z czasów Tito.
Niestety.
I te klimatyzatory na zabytkach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży