Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na ZANZI w BARZE można odpocząć

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 31.01.2024 21:28

Nie wszędzie jest zima i mrozy, a ciepłe ubrania nie są problemem. Życie jest zbyt krótkie, aby nie dać się skusić, o ile są możliwości na kolejny wyjazd. Tym razem padło na małą wysepkę w granicach Tanzanii. Co i jak być może w miarę możliwości czasowych pokażę w kolejnych wpisach.

paje.jpg
piwo Safari było poza kadrem ;)
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 01.02.2024 21:59

Tytułem właściwego wstępu, pomysłów, aby na choć na chwilę uwolnić się od mrozów było kilka. W końcu padło na tę wysepkę. Przed wyjazdem zakup niezbędnych przydasi – świeczki, żele, spraje przeciw komarom i innym stworom latającym i pełzającym w pokoju. Styczeń to niby pora sucha i powinno być w miarę bezpiecznie. Do tego doszły woreczki nie z plastiku, bo tam jest podobno zakaz, ale nikt tego nie sprawdzał.

Wycieczka kupiona poprzez biuro podroży i lot z Katowic. Wszystkie loty z Polski oprócz Okęcia mają międzylądowanie w Hurghadzie na tankowanie. (tak to się przedstawiało w styczniu tego roku)

Wylot z Katowic mieliśmy rano. Jakimś dziwnym trafem udało się uzyskać przy odprawie miejsca w pierwszym rzędzie, czyli z większą ilością miejsca na nogi i to bez dopłaty. W dzień, kiedy trwa ten 11 godzinny lot, można przetrwać z takimi widokami:
wschód słońca ponad chmurami
01-lot-wschod.jpg
.

wysepka grecka?
02-wyspa.jpg
nie znam jej nazwy

Miasto, którego nie udało mi się zidentyfikować.
03-polwysep.jpg
.

Ale, tuż nad Egiptem zaciekawiło mnie inne z lotu ptaka bardzo interesujące miasto. Z okien samolotu wyglądało bardzo fajnie zaprojektowane architektonicznie. U wujka google znalazłem to miejsce. Amerykański pentagon może się schować – pod ziemię ze wstydu.
04-miasto.jpg
.

04a-miasto.jpg
.

Następnym punktem widokowym z okienka samolotu był ten sztuczny turystyczny twór.
05-egipt-hotele.jpg
.

05a-egipt-hotele-El_Gouna.jpg
.

A tutaj osiedla ogrodzone murami.
06-egipt-bloki.jpg
.

Tej zatoki nie udało mi się namierzyć.
07-zatoka.jpg
.

W głębi afrykańskiego lądu i chyba wiem gdzie, można zobaczyć takie, mhm na zdjęciu wyglądają mniej … majestatycznie, no cóż, taki urok techniki.

08-wulkan.jpg

08a-wulkan.jpg
.

Ostatnim punktem było jezioro, bo już robiło się szaro i "blisko" było do lotniska na Zanzibarze.
09-jezioro.jpg
.

:papa:
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 02.02.2024 00:13

Witaj :) ...

Zapisuję się do śledzenia relacji :) :) ...

Z tym Egiptem to tak już jest, że lepiej wygląda z dalek niż z bliska ;) :) :) ... ciekawie wygląda to wybrzeże Morza Czerwonego z góry ... my je podziwialiśmy z poziomu drogi jadąc z Suezu aż do Marasa Alam :) ...

PAP
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.02.2024 00:31

Piękna i ciekawa , egzotyczna destynacja :verryhappy: , będę śledził z przyjemnością

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 02.02.2024 08:14

Jestem i ja!
Mieliście bardzo fajną widoczność. Też ostrzyłam aparat na styczniowe widoczki z lotu samolotu, ale nawet nad Maroko były chmury.
Jer napisał(a): Wszystkie loty z Polski oprócz Okęcia mają międzylądowanie w Hurghadzie na tankowanie. (tak to się przedstawiało w styczniu tego roku)... W dzień, kiedy trwa ten 11 godzinny lot, ...

Jak to jest w praktyce, siedzicie w samolocie i czekacie? Jeśli tak to jak długo?
Nie przypuszczałam, że na Zanzibar leci się 11 h.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.02.2024 09:38

Wiola, niestety się siedzi w samolocie i co gorsze wyłączone są silniki (tankowanie, zbyt duże ryzyko), więc nie działa i klima i toalety... Zwykle taki postój trwa 1 h do 2h w zależności od sytuacji na lotnisku...

No chyba, że na tym locie było inaczej, to Jer nam napisze....

Zanzibar mnie kusi ze względu na plaże i palmy, ale nie wiem czy bym się tam nie zanudziła....
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 02.02.2024 09:52

Oczywiście też jestem i popatrzę co tam ciekawego pokażesz :)

pozdrawiam, Michał
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 02.02.2024 11:53

piekara114 napisał(a):Wiola, niestety się siedzi w samolocie i co gorsze wyłączone są silniki (tankowanie, zbyt duże ryzyko), więc nie działa i klima i toalety... Zwykle taki postój trwa 1 h do 2h w zależności od sytuacji na lotnisku...

No chyba, że na tym locie było inaczej, to Jer nam napisze....

Zanzibar mnie kusi ze względu na plaże i palmy, ale nie wiem czy bym się tam nie zanudziła....

My takie międzylądowanie mieliśmy podczas loty z Wysp Zielonego Przylądka na Teneryfie.
Trwało to około 1h.
Bardzo liczyłem na to, że samolot sie zepsuje i będa musieli nam ogarnąc nocleg na Teneryfie.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 02.02.2024 13:23

piekara114 napisał(a):Zanzibar mnie kusi ze względu na plaże i palmy, ale nie wiem czy bym się tam nie zanudziła....

Przy samodzielnym podejściu do organizacji takiego wyjazdu można ten Zanzibar śmiało połączyć z Tanzanią (jest prom i samolot oczywiście) czy nawet Kenią i Parkami Narodowymi tam :) ... plus lot można też innaczej ogarnąć :) :) ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.02.2024 13:59

Tylko cenowo te loty tanie nie są, bp ma tu ogromną przewagę. Może kiedyś... Na dziś wolę kilka wyjazdów w ciągu roku niż jeden kosztowny.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 02.02.2024 14:20

Samodzielne ogarnięcie parków Kenii/Tanzanii jest dość kosztowne...

Zanzi to raczej nie mój klimat ale na ładne plaże zawsze przyjemnie popatrzeć ;-) .
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 02.02.2024 14:22

piekara114 napisał(a):Tylko cenowo te loty tanie nie są, bp ma tu ogromną przewagę. Może kiedyś... Na dziś wolę kilka wyjazdów w ciągu roku niż jeden kosztowny.

Co prawda to prawda :) :) ...
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 02.02.2024 14:54

Jer napisał(a):Ale, tuż nad Egiptem zaciekawiło mnie inne z lotu ptaka bardzo interesujące miasto. Z okien samolotu wyglądało bardzo fajnie zaprojektowane architektonicznie. U wujka google znalazłem to miejsce. Amerykański pentagon może się schować – pod ziemię ze wstydu.

Al-Kahira al-Dżadida to dzielnica Kairu (nowy Kair)

Ale ciekawsze jest to dalsze jeszcze nienazwane miasto. To ma być nowa stolica Egiptu

https://obserwatorgospodarczy.pl/2022/1 ... egamiasta/
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 02.02.2024 17:19

mchrob napisał(a):
Jer napisał(a):Ale, tuż nad Egiptem zaciekawiło mnie inne z lotu ptaka bardzo interesujące miasto. Z okien samolotu wyglądało bardzo fajnie zaprojektowane architektonicznie. U wujka google znalazłem to miejsce. Amerykański pentagon może się schować – pod ziemię ze wstydu.

Al-Kahira al-Dżadida to dzielnica Kairu (nowy Kair)

Ale ciekawsze jest to dalsze jeszcze nienazwane miasto. To ma być nowa stolica Egiptu

https://obserwatorgospodarczy.pl/2022/1 ... egamiasta/

Bardzo ciekawy wątek :) ...

Życzę im powodzenia, ale mając świeżo w pamięci naszą październikową wizytę w Kairze i Gizie, przejazdy samochodem oraz spacery po różnych mniej turystycznych miejscach (będzie to można zobaczyć już bardzo niedługo, zapraszam :D ), i widząc ich jakość wykonania wszelkiej infrastruktury, o braku planowania już nie mówiąc, to mam szczere obawy i wątpliwości :) ... no chyba, że faktycznie Chińczycy im to od A do Z zaprojektują i zbudują to może :) ... z całą pewnością będzie warto to zobaczyć na żywo :) :) ...

PAP

P.S. Te piramidy to na 1000% pomagali im budować kosmici ;) ;) :) :) ... nie ma takiej opcji, że sami to ogarnęli, zwłaszcza jak się patrzy na koszmary architektoniczne Gizy w tle piramid :) ...
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 02.02.2024 18:57

PAP napisał(a):Witaj :) ...

Zapisuję się do śledzenia relacji :) :) ...

Z tym Egiptem to tak już jest, że lepiej wygląda z dalek niż z bliska ;) :) :) ... ciekawie wygląda to wybrzeże Morza Czerwonego z góry ... my je podziwialiśmy z poziomu drogi jadąc z Suezu aż do Marasa Alam :) ...

PAP

Cześć
Trochę po Egipcie pojeździłem, najwięcej oczywiście odwiedzane miejsca to wybrzeże. W Kairze też byłem, ale to co pokazałem powyżej mnie zaciekawiło. Te dzielnice poza ścisłym centrum tego miasta wyglądają ciekawie z lotu ptaka. Na ziemi może będzie rozczarowanie. :) W ubiegłym roku kilka godzin spędziłem w El Qoseir i czułem się tam, jakby to miasto zostało dotknięte jakąś katastrofą budowlaną.

A okolice Marsa Alam to najczęściej odwiedzane miejsce. :)
Następna strona

Powrót do Afryka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies