Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na ZANZI w BARZE można odpocząć

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 01.03.2024 19:03

Knajpka na skale , plaża z płyciutką wodą daleko od brzegu ( do latania na skrzydle idealna ) , przystępne ceny drinków - bardzo zachęcające do odwiedzin tam :D Tylko ta gromadka dzieci wyspecjalizowana w naciąganiu turystów na kasę . . .

Pozdrawiam
Piotr
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 01.03.2024 21:24

Co do cen - w knajpce za cole i piwo z widokiem na ocean. 13 000 szylingów. Piwo było chyba po 6000, a w sklepie po 4000. Marża akceptowalna. Nie to co nad naszym szarym morzem x3.
Jeśli chodzi o dzieci, niestety część, nie wiem jaki procent jest wysyłana, aby wyżebrać trochę kasy od turystów. Mimo wszytko, nie spotkałem się z nachalnym proszeniem.
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 01.03.2024 21:49

Tym razem trochę koloru z hotelu. Jak ktoś lubi podpatrywać przyrodę, to jest tu co fotografować. Nie jestem pewien wszystkich nazw, ale umieszczam pod fotkami.
wioska.jpg
.

owad.jpg
sporych rozmiarów

Motyle
Pyrisitia lisa.jpg
Pyrisitia lisa

Spotted Joker.jpg
Spotted Joker

Spotted Joker2.jpg
Spotted Joker

Junonia oenone.jpg
Junonia oenone

Danaid Eggfly.jpg
Danaid Eggfly

Jaszczurki
Gerrhosaurus.jpg
Gerrhosaurus

Yellow-headed Dwarf Gecko.jpg
Yellow-headed Dwarf Gecko

a na koniec owoce, lub nasiona - rzodkiewki ;)
Załączniki:
owoce-nasiona.jpg
owoce-nasiona
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.03.2024 00:47

Motyle , motyle , u Danusi i u Ciebie - piękne :verryhappy:
Różnorodność smoków jest ogromna . . .

Pozdrawiam
Piotr
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 02.03.2024 21:04

Jer napisał(a):Następnym punktem wycieczki była „sławna” restauracja The Rock w Pingwe.
Załącznik res-rock.jpg nie jest już dostępny

Zanzibar! :serduszka:

Milo powspominać zeszłoroczny urlop na tej uroczej wyspie. Będę zaglądać, a jeśli pozwolisz to wrzucę fotkę z restauracji The Rock podczas przypływu:

IMG_1907.jpeg
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 02.03.2024 21:11

piotrf napisał(a):Motyle , motyle , u Danusi i u Ciebie - piękne :verryhappy:
Różnorodność smoków jest ogromna . . .

Pozdrawiam
Piotr

A co tam, jeszcze kilka baterflajow ;)
Mylothris xantholeuca.jpg
Mylothris xantholeuca

Junonia oenone.jpg
Junonia oenone

Belenois aurota.jpg
Belenois aurota
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 02.03.2024 21:15

AgaGy napisał(a):
Jer napisał(a):Następnym punktem wycieczki była „sławna” restauracja The Rock w Pingwe.
res-rock.jpg

Zanzibar! :serduszka:

Milo powspominać zeszłoroczny urlop na tej uroczej wyspie. Będę zaglądać, a jeśli pozwolisz to wrzucę fotkę z restauracji The Rock podczas przypływu:

IMG_1907.jpeg

Cześć,
Możesz wrzucać fotki, a także jak chcesz uzupełniać moje wpisy. ;)
O tych pływach jeszcze napiszę.

:)
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 04.03.2024 21:54

Taka ciekawostka. Pobieżnie szukając w sieci nie znalazłem takich fotek. Oczywiście można to zrobić w PS, lub w innym programie graficznym.
Nieświadomie uchwyciłem to:
zołw.jpg
.

Nie miałem czasu na idealną fotkę, bo była kolejka. Nie będzie raczej powtórki z tymi żółwiami. Widać zarys palm za moimi plecami i … ?
zołw1.jpg
.

Uchwycić własne realne odbicie w oczach ponad stuletniego żółwia – to ładna pamiątka.
zołw2.jpg
.

Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 08.03.2024 22:35

Wyspa Mnemba
Takie wpisy na internecie można przeczytać”
„Wyspa Mnemba to miejsce zarezerwowane dla wybrańców – znajduje się na niej 12 ekskluzywnych chatek, w których można wypocząć pośród dziewiczej natury. Nikt poza gośćmi oraz obsługą nie ma wstępu na wyspę, a ceny noclegów zaczynają się od 1200 $ za osobę.” To z biura z którego byliśmy.

„Odwiedź miejsce, które zauroczyło samego Billa Gatesa! Podczas wakacji na Zanzibarze twórca Microsoftu tak bardzo upodobał sobie wyspę Mnemba, że postanowił ją zakupić i stworzyć tam swoją prywatną posiadłość. Obecnie na wysepce znajduje się ekskluzywny lodge i wyłącznie jego goście mają prawo do zejścia na teren wyspy; każdy jednak może spróbować snorkelingu w wodach otaczających Mnembę. A warto, ponieważ ocean w tym miejscu ukazuje nam fantastyczną rafę koralową i ogrom kolorowych rybek, a przy odrobinie szczęścia zobaczymy również delfiny w ich naturalnym środowisku! Popłyniemy także na Sand Bank, czyli pocztówkową łachę piasku na oceanie, która pojawia się przy odpływie i znika wraz z przypływem. Biały jak mąka piasek niesamowicie kontrastuje tu z turkusową wodą oceanu, a zrobione na miejscu zdjęcia nie wymagają żadnych filtrów.” Rainbow

Tak brzmiała zachęta na tę wycieczkę.
plaza-wyspa1.jpg
Mnemba

Niestety nasz termin wycieczki został odwołany z powodu złych warunków pogodowych. Przenieśliśmy to na 3 dni później.

I to ważne są pływy, pierwotny plan wycieczki był w czasie odpływu. Niestety te kilka dni później odpływy i przypływy na kilka dni się odwróciły. Nasz rezydent tak nam wytłumaczył po 10 latach pobytu na Zanzibarze, że chyba sam nie wie jak działa. Warto samemu sobie sprawdzić w internecie „tide” na lokalnych stronach.

Zmiana terminu prawdopodobnie spowodowała, że na wycieczkę jedziemy niemalże limuzyną. :) Mamy ponownie tego samego przewodnika. Nasza grupa to rodzina 2+2 i my, przewodnik i kierowca. Przejazd z hotelu do „przystani” zajmuje około godziny z postojem w punkcie wydawania sprzętu do pływania. Kamizelki, maski, rurki, płetwy i to wszystko, co potrzebne jest do zwiedzania podwodnych okolic Zanzibaru.

Wiedziałem, że warunki mogą być niekorzystne, ale... no trzeba spróbować.
rejs1.jpg
.

rejs2.jpg
.

rejs3.jpg
.

Przebicie się łódką w pobliżu tej wyspy, to umiejętności sternika. W niedalekiej odległości było spokojniej jeśli chodzi o fale, ale prądy morskie były spore i te wszystkie łódki zacumowane w jednym miejscu zmieniały położenie. Dla pływających w wodzie nie jest to za bardzo bezpieczne. Jedni odpływają, a drudzy przypływają i ja sam kilka razy odpychałem jakąś inną łódkę. W wodzie nie można skupić się tylko na oglądaniu rybek, trzeba kontrolować co wokół się dzieje na wodzie.
rejs4.jpg
.

Pływanie z adrenaliną, przy takich warunkach umiejętności pływania są potrzebne plus płetwy, które dadzą możliwość płynięcia pod prąd.
rejs5.jpg
.

Powrót na ląd był bardzo wymagający. Każde z nas trzymało się kurczowo burt. Wyskoki na falach kończyły się głuchym, twardym plaskiem. Zdjęć nie mam wiele, bo wszyscy byliśmy mokrzy, a ja plecaka z aparatem nie otwierałem, tylko chowałem pod ławką.

Na koniec wycieczki przydał nam się relaks. Restauracja/hotel do której trafiliśmy, świetnie położona z widokiem na wyspę. Matemwe Rock, dostaliśmy pełne półmiski jedzenia sea food, do tego przystawki i napoje w cenie wycieczki. Smacznie! A do tego te widoki.
plaza.jpg
.

plaza-wyspa3.jpg
.

plaza-wyspa.jpg
.

plaza-wyspa2.jpg
.

plaza1.jpg
.

;)
AgaGy
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 09.03.2024 16:14

My też stamtąd wracaliśmy z przygodami. Ja, żeby nie dać się chorobie morskiej :wymiotuje: , położyłam się na dnie łódki, a woda z fal raz po raz mnie polewała. Ale dzięki temu dotarłam na brzeg bez szwanku. :lol:
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 09.03.2024 19:56

AgaGy napisał(a):My też stamtąd wracaliśmy z przygodami. Ja, żeby nie dać się chorobie morskiej :wymiotuje: , położyłam się na dnie łódki, a woda z fal raz po raz mnie polewała. Ale dzięki temu dotarłam na brzeg bez szwanku. :lol:

To podobnie, jak Pani z rodziny z którą wspólnie mieliśmy tę wycieczkę. :)
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 09.03.2024 21:51

Czytam i ja z zaciekawieniem. Nam kilka razy Zanzibar "uciekł". W tym rejonie byliśmy jedynie w Kenii, ale od znajomych (dwóch nieznających się par), którzy byli w Keni, Zanzibarze, Madagaskarze i Mauritiusie bez wahania wskazują, że najlepszy Zanzibar.

Dla mnie to lekki szok, bo jako Polak, który nie był, ale wie najlepiej - Zanzibar wybrałbym jako przereklamowany przez wszelkiej maści celebrytów.

Jeszcze parę groszy odnośnie lotów wąskokadłubowym z tankowaniem po drodze. Dwa lub trzy loty x2 takie miałem i nigdy więcej mam nadzieję (szczególnie enterem). W tych liniach to czuje się jak bydło w towarowym. Dla mnie lot dużym jest dużo bardziej komfortowy, nawet z przesiadką po drodze. Przynajmniej można się przejść itp.

PS ciekawostka odnośnie Madagaskaru. Dreamliner przy locie powrotnym i tak ląduje na tankowanie w Keni, bo nie ma możliwości zatankowania na Madagaskarze. Podobno niezbyt komfortowe, bo klimatyzacja podczas postoju nie działa, a samolot bardzo szybko nagrzewa się.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.03.2024 13:11

Snurkowanie z adrenaliną :oczko: , nie każdemu dane takie atrakcje . . . a jak z widokami rafy podczas takiego snurkowania :?: :?: Pytam , bo znajomi stwierdzili , że najpiękniejszą ( najbardziej bujną i różnorodną ) rafę spotkali właśnie na Zanzibarze , a nurkowali w Australii , Egipcie , na Karaibach i Afryce po stronie Atlantyku .

Pozdrawiam
Piotr
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 10.03.2024 21:12

ziemniak napisał(a):Czytam i ja z zaciekawieniem. Nam kilka razy Zanzibar "uciekł". W tym rejonie byliśmy jedynie w Kenii, ale od znajomych (dwóch nieznających się par), którzy byli w Keni, Zanzibarze, Madagaskarze i Mauritiusie bez wahania wskazują, że najlepszy Zanzibar.

Dla mnie to lekki szok, bo jako Polak, który nie był, ale wie najlepiej - Zanzibar wybrałbym jako przereklamowany przez wszelkiej maści celebrytów.

Jeszcze parę groszy odnośnie lotów wąskokadłubowym z tankowaniem po drodze. Dwa lub trzy loty x2 takie miałem i nigdy więcej mam nadzieję (szczególnie enterem). W tych liniach to czuje się jak bydło w towarowym. Dla mnie lot dużym jest dużo bardziej komfortowy, nawet z przesiadką po drodze. Przynajmniej można się przejść itp.

PS ciekawostka odnośnie Madagaskaru. Dreamliner przy locie powrotnym i tak ląduje na tankowanie w Keni, bo nie ma możliwości zatankowania na Madagaskarze. Podobno niezbyt komfortowe, bo klimatyzacja podczas postoju nie działa, a samolot bardzo szybko nagrzewa się.

Wycinek Tanzanii w postaci wyspy Zanzibar trudno porównywać z Kenią, gdzie przejechałem sporo więcej obszaru. Te dwa kraje z racji tego, że leżą obok siebie mają podobny klimat jeśli chodzi o ludzi.

Czy Zanzibar jest przereklamowany? Być może. Szukałem ofert na wczasy w kontynentalnej Tanzanii, ale nic nie znalazłem w naszym okrojonym mocno czasie/terminie/budżecie.

Nie mam specjalnego doświadczenia jeśli chodzi o dłuższe loty, ale ten jest do zapomnienia.
Jer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jer » 10.03.2024 21:17

piotrf napisał(a):Snurkowanie z adrenaliną :oczko: , nie każdemu dane takie atrakcje . . . a jak z widokami rafy podczas takiego snurkowania :?: :?: Pytam , bo znajomi stwierdzili , że najpiękniejszą ( najbardziej bujną i różnorodną ) rafę spotkali właśnie na Zanzibarze , a nurkowali w Australii , Egipcie , na Karaibach i Afryce po stronie Atlantyku .

Pozdrawiam
Piotr

Tam, gdzie byliśmy na tym rejsie, obok wyspy to raf jako takich nie było. Z tego co udało mi się zaobserwować, to dwie rybki, których nie przypominam sobie z Egiptu. Rezydent z hotelu opowiadał, że są miejsca – niewiele ich zostało, gdzie coś więcej się pod wodą dzieje. Powiedział też, że miejscowi łowią wszystko, co jest w pobliskich wodach i nadaje się do jedzenia.
W ubiegłym roku w Marsa Alam miałem delfiny w stadach po kilkanaście sztuk, na wyciągnięcie dłoni, sporo żółwi, skrzydlic, płaszczek i masę kolorowych ryb. Także po raz pierwszy widziałem diugonia w naturze.
morskie.jpg
.

To zdjęcie na dole jest z Zanzibaru, zwykłe rybki wabione jedzeniem wrzucanym do wody.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Afryka

na ZANZI w BARZE można odpocząć - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies