piotrf napisał(a):Piękna i ciekawa , egzotyczna destynacja , będę śledził z przyjemnością
Pozdrawiam
Piotr
Zapraszam
wiola2012 napisał(a):Jestem i ja!
Mieliście bardzo fajną widoczność. Też ostrzyłam aparat na styczniowe widoczki z lotu samolotu, ale nawet nad Maroko były chmury.Jer napisał(a): Wszystkie loty z Polski oprócz Okęcia mają międzylądowanie w Hurghadzie na tankowanie. (tak to się przedstawiało w styczniu tego roku)... W dzień, kiedy trwa ten 11 godzinny lot, ...
Jak to jest w praktyce, siedzicie w samolocie i czekacie? Jeśli tak to jak długo?
Nie przypuszczałam, że na Zanzibar leci się 11 h.
piekara114 napisał(a):Wiola, niestety się siedzi w samolocie i co gorsze wyłączone są silniki (tankowanie, zbyt duże ryzyko), więc nie działa i klima i toalety... Zwykle taki postój trwa 1 h do 2h w zależności od sytuacji na lotnisku...
No chyba, że na tym locie było inaczej, to Jer nam napisze....
Zanzibar mnie kusi ze względu na plaże i palmy, ale nie wiem czy bym się tam nie zanudziła....
PAP napisał(a):piekara114 napisał(a):Zanzibar mnie kusi ze względu na plaże i palmy, ale nie wiem czy bym się tam nie zanudziła....
Przy samodzielnym podejściu do organizacji takiego wyjazdu można ten Zanzibar śmiało połączyć z Tanzanią (jest prom i samolot oczywiście) czy nawet Kenią i Parkami Narodowymi tam ... plus lot można też innaczej ogarnąć ...
mchrob napisał(a):Jer napisał(a):Ale, tuż nad Egiptem zaciekawiło mnie inne z lotu ptaka bardzo interesujące miasto. Z okien samolotu wyglądało bardzo fajnie zaprojektowane architektonicznie. U wujka google znalazłem to miejsce. Amerykański pentagon może się schować – pod ziemię ze wstydu.
Al-Kahira al-Dżadida to dzielnica Kairu (nowy Kair)
Ale ciekawsze jest to dalsze jeszcze nienazwane miasto. To ma być nowa stolica Egiptu
https://obserwatorgospodarczy.pl/2022/1 ... egamiasta/
Jer napisał(a):Podczas następnego pobytu w Egipcie, będę pamiętał o tym nowym Kairze, bo tam, też przenoszone jest muzeum. (?) Chyba już działa.