Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na wyspie lawendą i winem słynącej - Hvar 2018

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12904
Dołączył(a): 16.12.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.10.2018 08:36

Podoba mi sie ta winnica :wink: Te przyszłe cyce rosnące na zielonych krzaczkach pobudzają wyobraźnię :mrgreen: Chętnie bym między nimi pobuszowała i pojadła tak prosto z krzaka :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu
Avatar użytkownika
Posty: 16237
Dołączył(a): 30.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.10.2018 08:49

Niestety chemia jest wszędzie, więc tam gdzie się da staram się ją eliminować. Tu masz filmik http://agersol.pl/pl/plagergel/ pokazujący jak produkowane są te cieniutkie kabanosy - taka instalacja jest mega droga, więc aby szybko się zwróciła trzeba reklamować produkty, stąd masa reklam cienkich kabanosów w TV. Niestety nie ma dokładnych badań o wpływie osłonek alginianowych na ludzi, ale po składzie to ja rzadko je jem, a dzieciom (zwłaszcza małym) bym mega ograniczyła ich jedzenie... Dużo lepiej zjeść zwykłego kabanosa (mniej tłuszczu), a i cenowo wychodzi korzystniej, tylko trudniej trafić na takie małe wygodne paczki...
Aby nie być gołosłowną warto popatrzeć na etykietę:
kabanosy cienkie: https://czytamyetykiety.pl/products/sok ... klasyczne/ https://czytamyetykiety.pl/products/tar ... winy-25-g/
i te tradycyjne: https://czytamyetykiety.pl/products/kab ... y-fitmeat/ drobiowy :roll: https://czytamyetykiety.pl/products/dro ... zat-200-g/ i z Lidla https://czytamyetykiety.pl/products/ago ... wieprzowe/

Wiem, że cienkie są super wygodne, ale na ten produkt jest mocno wyczulona..... Sorry za OT.
wiolek_lp
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1785
Dołączył(a): 20.02.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 05.10.2018 12:59

agata26061 napisał(a):Wiolcia, u nas to wiesz, że my bardziej leniuszki jesteśmy, ale Wasz styl zwiedzania też mi się podoba, więc ja się pytam: Gdzie Twoja relacja????? Zacznij coś nadawać w końcu... Bardzo jestem ciekawa Waszych wrażeń z Korčuli i z Hvaru :D


Oj ciężko mi się zabrać, ostatnio nawet mało odzywam się na forum...
Jak do tej pory wybrałam tylko zdjęcia do zajawki i tak sobie leżą od 2 miesięcy 8)
Ale kiedyś na pewno zacznę :oczko_usmiech:

gusia-s napisał(a):Takie leniuchowanie też nie jest złe. Ja po powrocie zawsze mam niedosyt lenistwa a znów będąc tam, mam poczucie uciekających dni i chcę jak najwięcej zobaczyć ;)


O to właśnie to :mrgreen:

agata26061 napisał(a):A jeśli chodzi o ten Twój pomysł, to bardzo chętnie dowiem się co Ci chodzi po głowie. Jeśli nie tutaj, to oczywiście zapraszam na priv ;) :mrgreen: :smo:

gusia-s napisał(a):Wiola, co Ty wymyśliłaś ... Zdradzisz rąbek?
Przyszłorocznych planów jeszcze nigdy nie mam o tej porze i trochę zazdroszczę tym wszystkim, którzy już wiedzą gdzie i kiedy :hut:


Odezwę się do was dziewczyny potem na priv :wink: Nie będę tu pisać, żeby nie zapeszać :mrgreen:
Ja też nie wiem jeszcze kiedy, i czy tak naprawdę w ogóle, ale już gdzie się klaruje :oczko_usmiech:
m@rek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 884
Dołączył(a): 15.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 05.10.2018 20:44

piekara114 napisał(a):... Kabanos zgodnie z opisem powinien być twardy, pomarszczony i suchy (i nie drobiowy, bo to nie kabanos - kaban to wieprz). Na tym prawdziwym kabanosie, mięsnym w jelicie po czasie pojawia się biały osad - jest to naturalny proces.

z uwagi na skąpe menu dzieci właśnie takie prawdziwe kabany wozimy do Cro
tych którzy nie znają smaku domowych kabanosów zapraszam w przyszłym roku do ID :wink:
piekara114
Opiekun działu
Avatar użytkownika
Posty: 16237
Dołączył(a): 30.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.10.2018 20:52

m@rek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
m@rek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 884
Dołączył(a): 15.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 05.10.2018 20:56

dopiero teraz przemyślałem co napisałem :roll: :wink:
... a taki spokój tam miałem :|
Katerina
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5004
Dołączył(a): 18.08.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 05.10.2018 22:27

piekara114 napisał(a):
... Kabanos zgodnie z opisem powinien być twardy, pomarszczony i suchy (i nie drobiowy, bo to nie kabanos - kaban to wieprz). Na tym prawdziwym kabanosie, mięsnym w jelicie po czasie pojawia się biały osad - jest to naturalny proces.


Uwielbiam takie. Z osadem i mocno podsuszone. Te moje z plaży nie były cienkie, to te grubsze, ale hermetycznie zapakowane, więc po wyjęciu z opakowania mokre i giętkie były. To sobie podsuszyłam :D :papa:
anakin
Legenda_mistrz LM
Avatar użytkownika
Posty: 33333
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.10.2018 03:14

Zerkam i ja na ten Twój Hvar. :D
Co prawda Pag to to nie jest :wink: , ale też mi się podoba.
ruwado
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1026
Dołączył(a): 06.07.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 07.10.2018 19:22

Hvar nie jest tak księżycowy jak Pag - nasz pierwszy raz, kiedy to księżycowa wyspa rozkochała nas w Cro.

Ale Hvar jest jeszcze bardzo dziewiczy - przepiękny.
m@rek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 884
Dołączył(a): 15.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 07.10.2018 19:55

ja bym nie jechał :wink:
Katerina
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5004
Dołączył(a): 18.08.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.10.2018 23:11

ruwado
Ale Hvar jest jeszcze bardzo dziewiczy - przepiękny.

m@rek » 07.10.2018 20:55
ja bym nie jechał :wink:


:lol:
m@rek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 884
Dołączył(a): 15.07.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 08.10.2018 00:53

Katerina napisał(a):ruwado
Ale Hvar jest jeszcze bardzo dziewiczy - przepiękny.

m@rek » 07.10.2018 20:55
ja bym nie jechał :wink:


:lol:

ale o co chodzi :?: .... że sprzeczność jakaś :| :wink: :twisted:
boboo
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5071
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.10.2018 05:04

piekara114 napisał(a):i nie drobiowy, bo to nie kabanos - kaban to wieprz
Tak się składa, że nazwa kabanos nie pochodzi od kabana (wieprza), ale nie zmienia to jego smaku :wink:
piekara114
Opiekun działu
Avatar użytkownika
Posty: 16237
Dołączył(a): 30.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.10.2018 07:25

Pracuję w branży około mięsnej i w publikacjach naukowych zawsze się na to powołują....
boboo
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5071
Dołączył(a): 06.08.2014

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.10.2018 07:57

Zwracam honor :smo:

Pomyliłem z "cabanossi", które choć podobne w wyglądzie i nazwie, nie są kabanosami.
Składniki nie te i pochodzenie nazwy od "cabaña" (szopa, domek)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży



cron
Na wyspie lawendą i winem słynącej - Hvar 2018 - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone