Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na ratunek Grecji, czyli zdrada last minute

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 04.08.2015 21:39

Dobar dan bardzo często mylił mi się w tym roku z Kalimera…

Autobusem, samolotem, własnym autem? Ale gdzie? Od stycznia obmyślaliśmy kierunek naszego urlopu. A wczasy zarezerwowaliśmy dopiero 6 dni przed wyjazdem zupełnie przypadkowo... Myślałam, że już nigdzie nie pojedziemy – zostały oferty dla nas bardzo nieciekawe (albo staliśmy się wybredni :roll: ?!)

Przeglądając czwartą godzinę oferty internetowe biur podróży niesamowicie spodobał nam się hotel Kalypso Cretan Village na Krecie. Swoją drogą pokazywałam go swojemu narzeczonemu w grudniu ubiegłego roku, ale wówczas jego cena nas specjalnie nie zachęcała (ach te last minute), więc postaraliśmy się szybko o nim zapomnieć.

W tym roku nadszedł czas zmian! Postawiliśmy na coś zupełnie innego – będąc 3 razy w Chorwacji, tylko raz mieliśmy ofertę HB. Teraz all inclusive. Zawsze podróż autobusem – teraz samolotem (po raz pierwszy). Hotel oddalony od najbliższej miejscowości o 2 km- a tak zawsze w centrum. Jednak jesteśmy ogromnie zachwyceni. Najważniejsze dla nas, że znowu zwiedziliśmy kawałek świata i zarazem wypoczęliśmy. :lol:

Tak więc dobar dan oraz kalimera dla wszystkich! Zapraszam.

Mała zachęta na początek. :oczko_usmiech:

DSC_0786.JPG

DSC_0796.JPG

DSC_0927.JPG

DSC_1239.JPG

DSC_1202.JPG

DSC_1218.JPG

DSC_1080.JPG

DSC_1107.JPG

DSC_1116.JPG

Ruszacie ze mną w podróż? :hut:

DSC_1034.JPG

Może ktoś ma ochotę zerknąć do mojej zeszłorocznej relacji. Pisanie jej sprawiło mi dużo frajdy, mam nadzieję, że teraz będzie tak samo. Oto link do niej :arrow: po-raz-trzeci-czyli-makarska-dubrownik-slipt-tucepi-t46809.html
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.08.2015 21:47

Będę tu zaglądać z przyjemnością :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2015 21:58

Ruszam, ta fotka mnie przekonała :D

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.08.2015 22:57

smile napisał(a):Ruszacie ze mną w podróż? :hut:

Ruszam :lol:
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 05.08.2015 00:08

Ja też jadę z Wami. :-)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 05.08.2015 06:32

Καλημέρα!
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 11.08.2015 21:31

Maslinka, Lednice, Janusz, Katka, Arek witam serdecznie i dziękuję za obecność! Strasznie miło mi :lol:

Dzień I – 22.07. środa

Wylot z Poznania mieliśmy o godzinie 14.40.Natomiast wylot powrotny z Grecji o 12.00.Tak więc spędziliśmy na Krecie całych 6 dni. Wiadomo, wszystko co dobre….
Na lotnisku do odprawy na oko 180 osób, otwarte dwa stanowiska. Nie było źle, nam udało się jako jednym z pierwszych :wink:

Lecimy czeskimi liniami Travel Service.

20150722_114804.jpg

Podróż trwała niecałe 3 godziny, bardzo przyjemna dla nas.

DSC_0261.JPG

20150722_164201.jpg

DSC_0268.JPG

DSC_0271.JPG

20150722_164234.jpg

Na lotnisku w Chani najbardziej stresowałam się bagażem, mimo iż ten leciał z nami :roll: Jednak moje szczęście polegało na tym, że to moja walizka wyjechała jako ostatnia (ok, któraś musiała być ostatnią). Natomiast wyjechała ona po najdłuższej w moim życiu minucie, kiedy to już wszyscy odebrali swoje walizki :x Już wiem, że na następny wyjazd będę się pakować z Dawidem na pół do walizek. :oczko_usmiech:

Kilka pierwszych zdjęć Krety z autobusowego okna :wink:

DSC_0536.JPG

DSC_0540.JPG

DSC_0543.JPG

Do naszego hotelu zakwaterowaliśmy się o godzinie 22.30… Osoba na lotnisku z Itaki mówiła, iż będziemy dowiezieni jako 3 hotel okazało się, że byliśmy ostatni, czyli 6. (To niestety nie koniec małych szczegółów, które łącznie wpłynęły na słabą ocenę rezydentów na Krecie z Itaki. Chociaż może wynika to z faktu, że mamy bardzo wysoko zawieszoną poprzeczkę przez zeszłoroczną rezydentkę Agatę z Makarskiej, która była wspaniała!)

W hotelu dostajemy mały poczęstunek w restauracji po przylocie (mimo, iż kolacja była do 21.30) Więc to na plus :D

Na zakończenie mojego marudzenia wspomnę jedynie o pokoju, który postanowiliśmy zareklamować. Był to zdecydowany minus wycieczki. Nie chcę się tu rozpisywać, bo na samą myśl strasznie się denerwuję :twisted: Chociaż to ja byłam pocieszycielką, bo mój narzeczony bardzo źle przyjął "wygląd" tego pokoju :( Nie potrzebujemy żadnych luksusów, lecz np ściany, sufit, meble wymagały gruntownego remonu jakieś 20 lat temu. W pokoju nie mieliśmy nawet miejsc by położyć normalnie walizki.... W łazience nie szło się swobodnie ruszać. Szkoda jedynie, że jak powiedzieliśmy o tym rezydentce to odpowiedziała, że oni tak tu żyją :roll:

Koniec tego marudzenia, obiecuję, że już dalej będzie tylko lepiej. :mrgreen:

Dzień II – 23.07. czwartek

Budzimy się raniutko, ponieważ o 9 mamy spotkanie z rezydentką, wcześniej śniadanko i szybki spacer po NAJPIĘKNIEJ położonym hotelu :hearts: Widoki, położenie hotelu, zatoczka, jedzenie zdecydowanie na ogromny plus. :coool:

Przy jedzeniu zachowywałam się jak jakaś blogerka, ale co tam :wink:

20150723_080054.jpg

Po spotkaniu z rezydentką zabieramy nasz grajdołek i czym prędzej zmierzamy nad przecudną zatokę oddaloną od naszego pokoju jakieś 4 minuty :P

20150723_102401.jpg

Kotki rezerwowały miejsca z rana na leżakach.

DSC_0360.JPG

Pierwsze wejścia do wody nieco ostrożne :roll:

DSC_0568.JPG

Ale później jaka radość!

DSC_0574.JPG

Dawid wybrał się na krótki spacer, idąc schodami, które znajdowały się w barze Barbarossa.

20150724_101547.jpg

DSC_0577.JPG

DSC_0578.JPG

A ja nadal pływam :mrgreen:

DSC_0580.JPG

DSC_0586.JPG

DSC_0587.JPG

DSC_0588.JPG

DSC_0589.JPG

Mostek, który został stworzony w zeszłym roku :wink:

DSC_0590.JPG

Chwilowa zamiana aparatu :wink:

DSC_0616.JPG

Około godziny 13.30 zbieramy się na obiadek....

20150723_133632.jpg

I piwko przy barze obok basenu (jednego z trzech).

DSC_0638.JPG

Byliśmy też pierwszy i ostatni w sumie raz na basenie. Było super, ale my po prostu wolimy morze.

DSC_0654.JPG

DSC_0657.JPG

Był też czas na siatkówkę.

DSC_0666.JPG

I tak powoli nastała godzina 20. Przed kolacją znowu spacer nad zatokę, która zdecydowanie skradła mi serce :oops:

DSC_0680.JPG

DSC_0681.JPG

DSC_0683.JPG

DSC_0688.JPG

DSC_0699.JPG

Jeszcze tylko kolacja przy romantycznych widokach :smo:

20150723_193936.jpg

20150723_195844.jpg

Wieczorem odbywały się animacje. Myślałam, że będą nudne i takie trochę słabe, a okazały się bardzo miłe i sympatyczne :mrgreen:
Pierwszego dnia był pokaz tańca brzucha oraz z mieczem :?:

DSC_0720.JPG

DSC_0724.JPG

Dziekuję tym, którzy dobrnęli do końca , a już jutro wybieramy się w górską wędrówkę do Plakias :hut: :papa:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.08.2015 22:37

Kreta to jestem :)
Tym bardziej ze jest Elafonissi 8)
Gdzie konkretnie ten hotel?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.08.2015 22:39

No, mam to samo pytanie :D

Co to za hotel :?: 8)

Zarąbiste miejsce :wink:
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 12.08.2015 07:34

Super zatoczka, zdradź nazwę hotelu proszę :-)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.08.2015 07:49

O hotelu była mowa w pierwszym poście :)
Kalypso Cretan Village
kasik:)
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasik:) » 12.08.2015 08:04

Pięknie się zapowiada, więc jestem i ja :)
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 12.08.2015 08:49

Witam,
u mnie w tym roku też była Kreta, tylko mieszkaliśmy na północy k. Chani.
Bardzo fajne miejsce wybraliście :D
Pozdrawiam :papa:
-Katka-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Katka- » 12.08.2015 09:01

marze_na napisał(a):O hotelu była mowa w pierwszym poście :)
Kalypso Cretan Village

Sorki, zaślepiły mnie te ładne fotki :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2015 09:27

-Katka- napisał(a):
marze_na napisał(a):O hotelu była mowa w pierwszym poście :)
Kalypso Cretan Village

Sorki, zaślepiły mnie te ładne fotki :wink:

Nie tylko ciebie :D
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies