Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na ratunek Grecji, czyli zdrada last minute

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.08.2015 10:02

WSIADAM :@)
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 12.08.2015 11:39

Grecja fajna,koleżanka całkiem apetyczna...
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 12.08.2015 12:05

smile napisał(a):Ruszacie ze mną w podróż? :hut:

Nie wiem co na to Dawid.. :roll: ...ale zaryzykuję... :mrgreen: :boss:

:hut:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.08.2015 14:13

Prosto z Makarskiej na Kretę 8)

Miejscówka bardzo interesująca , pokój hotelowy na wczasach dla mnie to wyłącznie miejsce do spania :wink: więc jak dzikich lokatorów w nim nie ma - jest o.k.
Pisz i wklejaj zdjęcia , a my będziemy podziwiać . . . i marzyć 8)

Pozdrawiam
Piotr
Janusz_z_wąsem
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz_z_wąsem » 12.08.2015 20:19

Pięknie ulokowany hotel. Dosiadam się! :hut:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 12.08.2015 20:46

Krystof napisał(a):WSIADAM :@)

Ja z chęcią też...
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 13.08.2015 20:33

tony montana napisał(a):Kreta to jestem :)
Tym bardziej ze jest Elafonissi 8)
Gdzie konkretnie ten hotel?

Wtaj Tony! Twój zeszłoroczny relaks po Italii dał nam kilka cennych wskazówek :lol: I zazdroszczę tylu miejsc zwiedzonych na Krecie! Mam nadzieję, że nam za rok uda się tam wrócić :wink:

Lednice napisał(a):No, mam to samo pytanie :D

Co to za hotel :?: 8)

Zarąbiste miejsce :wink:

-Katka- napisał(a):Super zatoczka, zdradź nazwę hotelu proszę :-)

Nasz hotel to Hotel Kalypso Cretan Village Resort & Spa na Krecie.

Znajduje się w skalistym parku krajobrazowym Karavos.
Ponadto jest położony 3 km od Plakias, do którego się wybraliśmy górską ścieżką, 35 od Rethymno (pojechaliśmy taxi) oraz 120 od Chani (niestety widzieliśmy tylko z okna autobusu).

Kasik, Mark1, Krystof, Patroniusz, Janusz z wąsem, ajdadi witajcie :oczko_usmiech: Ale Was dużo 8O Ogromnie się cieszę :hearts:

GOLDEN napisał(a):
smile napisał(a):Ruszacie ze mną w podróż? :hut:

Nie wiem co na to Dawid.. :roll: ...ale zaryzykuję... :mrgreen: :boss:

:hut:

GOLDEN Ponoć kto nie ryzykuje ten we Wronkach nie siedzi :mrgreen:

PS My jesteśmy z Wronek :wink:

piotrf napisał(a):Prosto z Makarskiej na Kretę 8)

Miejscówka bardzo interesująca , pokój hotelowy na wczasach dla mnie to wyłącznie miejsce do spania :wink: więc jak dzikich lokatorów w nim nie ma - jest o.k.
Pisz i wklejaj zdjęcia , a my będziemy podziwiać . . . i marzyć 8)

Pozdrawiam
Piotr

Piotrze witaj. Mieliśmy jednego lokatora - jaszczurkę. Jak wracaliśmy wieczorem to zauważyliśmy jak chodzi po drzwiach wejściowych i przeciska się do pokoju. Po dwóch dniach zauważyliśmy ją w łazience ledwo żyjącą, Nazwałam ją Stefan i zwróciłam jej wolność :mrgreen:

Oczywiście, że zdjęciami się z Wami podzielę :oczko_usmiech:

post.jpg
Dawid w swoim żywiole :)
karola31011
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karola31011 » 17.08.2015 19:48

koleżanko! ja również ruszam z Wami i czekam z niecierpliwością na dalszą opowieść! ;)
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 18.08.2015 21:42

karola31011 napisał(a):koleżanko! ja również ruszam z Wami i czekam z niecierpliwością na dalszą opowieść! ;)

Karola dziękuję :oops: I zapraszam :oczko_usmiech:

Dzień III – 24.07. piątek, piąteczek, piątunio

Jak cudownie, że tutaj nie musimy czekać na weekend, żeby wypocząć :wink: Budzimy się rano, ponieważ chcemy nabrać sił nad zatoką przed popołudniową wycieczką :mrgreen:
Błogie śniadanie (i blogowanie :roll: )

20150724_085851.jpg

Odpoczynek raczej niewymagający opisu :boss:

DSC_0732.JPG

Opanowałam już WEJŚCIA do wody :lol:

DSC_0740.JPG

DSC_0747.JPG

Po obiedzie:

20150724_132527.jpg

wybieramy się do Plakias. To mała wioska turystyczna. Szczególnie nie zachwyca, ale droga jest niezwykle malownicza :hearts: Mimo upału, wędrówka zajęła nam około 50 minut z postojem na zdjęcia. Natomiast z powrotem szliśmy 30 minut z jednym przystankiem. Dawid zachowywał się niczym kozica i sprintował a ja biedna, malutka biegłam za nim :lol:
Przed hotelem spotkaliśmy mężczyzn, którzy także chcieli się wybrać do Plakias, ale normalną drogą. Na końcu rozmowy jeden z nich zaproponował mi wodę :!: Byłam taka czerwona na twarzy i ogromnie zmęczona, że uśmiechnęłam się i grzecznie powiedziałam, że my również mamy butelkę wody :mrgreen:

Uważam, że szlak jest dość słabo oznaczony. Zaczynia się tuż przy kamieniu z mała jasną tabliczką po lewej stronie, który jest minimalnie widoczny na zdjęciu poniżej :wink: Drogę wskazują niebieskie kropki, które nie zawsze były dobrze widoczne.

Oceńcie sami :mrgreen:

DSC_0754.JPG

DSC_0759.JPG

DSC_0760.JPG

DSC_0765.JPG

DSC_0767.JPG

DSC_0771.JPG

Należało patrzeć pod nogi :mrgreen:

DSC_0758.JPG

Zabraliśmy ze sobą tzw. kijka do nagrywania filmików :oczko_usmiech: 30 zł z biedry :wink:

DSC_0776.JPG

:hearts:

DSC_0777.JPG

DSC_0778.JPG

To już mi się mniej podobało :evil:

DSC_0779.JPG

Ale idziemy dalej :lol:

DSC_0780.JPG

DSC_0782.JPG

DSC_0783.JPG

DSC_0785.JPG

DSC_0786.JPG

DSC_0791.JPG

DSC_0792.JPG

DSC_0795.JPG

Hmmmm :?: :!:

DSC_0799.JPG

Byli też inni towarzysze :wink:

DSC_0802.JPG

Pierwsze co robimy to oczywiście szybko na plażę :mrgreen:
Całkiem ładną muszę dodać :lol:

DSC_0817.JPG

DSC_0816.JPG

Pomiar wody musi być :mrgreen: Całkiem, całkiem... GORĄCA

DSC_0807.JPG

Po "ostudzeniu" się w wodzie, idziemy pospacerować.

DSC_0835.JPG

DSC_0840.JPG

DSC_0844.JPG

DSC_0845.JPG

DSC_0847.JPG

DSC_0848.JPG

DSC_0855.JPG

DSC_0856.JPG

Na koniec powiem Wam prawdę: szliśmy po prostu po kasę :oczko_usmiech: Głównym celem naszej wycieczki był bankomat :mrgreen: Oczywiście zero kolejek. Pieniądze bez problemu wyciągnęliśmy. :smo:

DSC_0857.JPG

Z powrotem weszliśmy jeszcze na taras przy centrum spa, żeby zrobić zdjęcie. Troszeczkę z innej perspektywy.

DSC_0392.JPG

I jak zwykle pyszna kolacja :roll:

20150724_193917.jpg

:papa: :papa: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2015 22:28

A jak długo szło się po kasę od hotelu :?:

Hotel ma "podłączenie" do lokalnych autobusów na Krecie :?:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.08.2015 10:23

smile napisał(a): Teraz all inclusive

Co prawda wakacje all inclusive zupełnie nie w moim stylu, ale zasiadam z przyjemnością :) , bo Kreta tak przypadła mi do serca w 2010, że w tym roku na przełomie września i października znów tam będę :D .
Fiordowa zatoczka z Waszym hotelem to przepiękne 8) miejsce. Fakt, trochę za daleko w stosunku do naszych kreteńskich planów, niemniej jednak nigdy nie wiadomo :wink: , czy w jakiś dzionek nie zawitamy w okolicach Plakias. W związku z tym pytanie – czy plaża jest dostępna dla wszystkich, czy tylko dla mieszkających w hotelu?
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 19.08.2015 20:14

Lednice napisał(a):A jak długo szło się po kasę od hotelu :?:

Hotel ma "podłączenie" do lokalnych autobusów na Krecie :?:

Szliśmy około 30,40 minut bez przystanku :wink:
Tak, jeździły busy hotelowe do Plakias. Wówczas bilet należało kupić w obie strony, który kosztował 3,90 €. W recepcji znajdował się też rozkład autobusów KTEL z Plakias do Rethymno.

dangol napisał(a):
smile napisał(a): Teraz all inclusive

Co prawda wakacje all inclusive zupełnie nie w moim stylu, ale zasiadam z przyjemnością :) , bo Kreta tak przypadła mi do serca w 2010, że w tym roku na przełomie września i października znów tam będę :D .
Fiordowa zatoczka z Waszym hotelem to przepiękne 8) miejsce. Fakt, trochę za daleko w stosunku do naszych kreteńskich planów, niemniej jednak nigdy nie wiadomo :wink: , czy w jakiś dzionek nie zawitamy w okolicach Plakias. W związku z tym pytanie – czy plaża jest dostępna dla wszystkich, czy tylko dla mieszkających w hotelu?

Bardzo zazdroszczę wyjazdu na Kretę :lol: Jaka konkretnie część wyspy? My również mamy nadzieję, że jeszcze tam wrócimy. :mrgreen:
Forma all inclusive też nas szczególnie nie przekonywała, ponieważ jest się wtedy w jakiś sposób ograniczony. My jednak staraliśmy się zwiedzać a nie przeleżeć cały urlop na leżakach :roll:
Więc jeżeli będziecie mieć możliwość ogromnie polecam Kalypso :hearts: Plaża jest jak najbardziej publiczna, jedynie leżaki prywatne. Jeżeli ktoś nie jest z hotelu, wówczas może zapłacić za leżak albo rozłożyć się bez jakichkolwiek opłat w każdym innym dogodnym miejscu :mrgreen:
Pozdrawiam, Angelika.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.08.2015 11:10

smile napisał(a): Jaka konkretnie część wyspy?

Ponownie część zachodnia. Póki co pewnikiem jest kilka pierwszych noclegów przy w starym porcie w Chani (bo tak sobie "obiecaliśmy" już w 2010), skąd jakieś wypady lokalnymi autobusami, no i na piechotę. Dokąd konkretnie, zdecydujemy już na miejscu. Oczywiście jakiś plan mam :wink: , ale z realizacja bywa różnie, więc ... Co nieco zobaczyliśmy zresztą już 5 lat temu :) .
Druga część urlopu zapewne z jakimś wypożyczonym autkiem, wówczas najprawdopodobniej (a może nie?) ruszymy na sfakijskie wybrzeże.

Czekam na ciąg dalszy Twojej opowieści :idea:
:papa:
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 25.08.2015 21:38

Dzień IV – 25.07. sobota

Dzisiaj budzimy się raniutko, ponieważ o godzinie 7 mamy zaplanowany wyjazd na jedyną wycieczkę fakultatywną, jaką wykupiliśmy. Główny cel: plaża Elafonisi, zwana dalej Elą :lol:

Kierowcą był Grek, który prowadził autobus na tzw. „zimny łokieć”. Niezmiernie gorąco robiło mi się, kiedy przed ostrzejszymi zakrętami trąbił, (to u nich normalne, by ostrzec nadjeżdżające auto) lecz robił to prawą ręką, a lewą cały czas miał za oknem :roll: :mrgreen:

DSC_0862.JPG

Po około 2 godzinach jazdy (trochę ciężkiej ze wzg na ciągłe zakręty oraz niektórzy mieli chorobę lokomocyjną) dojeżdżamy do pierwszego przystanku jakim jest degustacja wina. O godzinie 9 8O Było całkiem smacznie jak na drugie śniadanie :lol:

DSC_0863.JPG

Właściciel Karavitakis Winery w miejscowości Kolymbari był bardzo sympatyczny, serwuje nam 4 rodzaje wina. Mi najbardziej smakuje białe półsłodkie. Generalnie dobre, ale wg nas nic nie przebije chorwackiego wina Prosek :mrgreen:

DSC_0876.JPG

W okolicach winiarni całkiem niezła cytryna :wink:

DSC_0883.JPG

Obok głównego wejścia do winnicy znajduje się mały kościółek poświęcony św. Tryfonasowi, opiekunowi winiarzy.

DSC_0884.JPG

Następnie jedziemy około 15 minut do wioski Vouves, gdzie znajduje się najstarsze drzewo oliwne w Europie. Grecy mówią, że jest najstarsza na świecie, lecz ponoć to w Izraelu jest najstarsza. Ta na Krecie ma około 3 tysiące lat i nadal daje oliwki 8O

DSC_0885.JPG

DSC_0887.JPG

Możemy też podziwiać narzędzia do zbioru oliwek itp.

DSC_0888.JPG

DSC_0893.JPG

Worek wykonany ze skóry koziołka :(

DSC_0894.JPG

Ale generalnie całkiem przyjemnie tutaj :hearts: Może to przez tą zieleń :?:

DSC_0889.JPG

DSC_0898.JPG

DSC_0899.JPG

Europejski akcent :lol:

DSC_0904.JPG

Kolejnym punktem wycieczki jest kapliczka Agia Sofia znajdująca się w grocie. Występują tam całkiem ciekawe stalaktyty i stalagmity. Poza tym jest tam przyjemnie chłodno :mrgreen:

Na górę prowadzą schody, ale warto było wejść :wink:

DSC_0916.JPG

DSC_0922.JPG

DSC_0929.JPG

DSC_0936.JPG

DSC_0941.JPG

DSC_0946.JPG

DSC_0948.JPG

Zatrzymujemy się także przy drodze u Pana Miodka, aby zakupić kilka greckich produktów :oczko_usmiech:

DSC_0970.JPG

DSC_0971.JPG

DSC_0972.JPG

DSC_0974.JPG

Kupujemy oregano i winko jako ostatni. Pomocnik Pana Miodka zaproponował nam wejście za ladę i pamiątkowe zdjęcie!

DSC_0975.JPG

Ostatnim punktem jest klasztor Matki Boskiej. Wstęp kosztował 4 euro :roll:

Po drodze mijamy pięknego kotecka :hearts: (Uwielbiam koty, musicie wybaczyć :mrgreen: ) Który wydawał mi się największą "atrakcją" tego punktu. Poza ładnym widokiem z góry, nic mnie szczególnie tam nie zauroczyło.

DSC_0984.JPG

DSC_0989.JPG

DSC_0997.JPG

DSC_0998.JPG

Uścisk z mężczyzną, który kasował bilety :wink: W tym momencie zrozumiałam, że mi wcale nie jest najgoręcej.

DSC_1009.JPG

DSC_1010.JPG

Powoli mamy już dosyć zwiedzania i chcemy już na plażę :lol: Po około pół godzinie docieramy na miejsce!

Jest FANTASTYCZNIE . :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts: :hearts:

DSC_1012.JPG

DSC_1014.JPG

DSC_1015.JPG

Ze względu, że jesteśmy trochę zmęczni a z nieba leje się żar, chcemy jak najprędzej wejść do wody! Wybieramy miejsce gdzie plażuje trochę ludzi.

DSC_1016.JPG

DSC_1018.JPG

Jak głosi legenda, różowy kolor piasku, pochodzi z krwi 600 kobiet i dzieci, które szukały tu schronienia przed wojskiem tureckim.

DSC_1035.JPG

Pływać się nie dało :roll:

DSC_1042.JPG

Po ochłodzeniu się zbieramy nasze manatki i odchodzimy od ludzi. Najpierw jednak wchodzimy na półki skalne. Jest tutaj zakaz wejścia :oops: , ale czuliśmy, że będzie pięknie :mrgreen:

DSC_1065.JPG

DSC_1067.JPG

DSC_1074.JPG

DSC_1075.JPG

Zaraz wybieramy się w tą stronę. Będzie tam bardzo kameralnie. Tak jak lubimy :oczko_usmiech:

DSC_1081.JPG

DSC_1082.JPG

DSC_1098.JPG

Tutaj spędziliśmy resztę wolnego czasu :lol:

DSC_1107.JPG

DSC_1114.JPG

DSC_1116.JPG

I czas na cudownej plaży dobiegł końca. Podróż powrotna zajmuje ponad 3 godziny z kilkoma przystankami....

Przejeżdżaliśmy także przez jeden tunel.

DSC_1150.JPG

Bardzo podobała się nam ta wycieczka. Zmęczeni, ale zadowoleni wracamy do hotelu. :wink:

Do zobaczonka za niedługo :papa: :papa: :hut: :hut:
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 25.08.2015 21:43

Piękne miejsca.... czekam na więcej... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Na ratunek Grecji, czyli zdrada last minute - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies