Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na przyszly rok Chorwacje odpuszczam !!!

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Lupus37
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lupus37 » 26.09.2008 11:53

Zgadzam się w 100 procentach! Wszystko zależy od podejścia i naszych oczekiwań. My w tym roku postanowiliśmy "łyknąć" czegoś innego i wybraliśmy się do Włoch. No i cóż, hmm... było fajnie, ale tylko fajnie! Za rok wracamy do CRO :D
A co do wypoczynku nad polskim morzem!? Od lat preferujemy jedynie z racji niewielkiej odległości (ok. 200-250 km) wypady weekendowe. Jest pogoda to jedziemy 8)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 26.09.2008 13:53

janniko napisał(a):A ja polecam Norvegię w lipcu.

W tym roku "upały" dochodziły tam nawet do 30 st.
A normalnie zazwyczaj w lipcu temp. waha się tam w okolicach 25-28 st. , zaś woda na fiordach ok. 22-24 st. ... ponoć bajka. Znajomi jeżdżą tam już od kliku lat i są zachwyceni.
Widoki boskie.. widziałem na zdjęciach.
Atmosfera bajkowa, ludzi mało, czyściutko, schludnie i generalnie same siuperlativi.

Hm.. nas hamuje tylko jedno. Żeśmy 3 tygodnie chorwackie z trudem by mogli zamienić na 5 lub, w porywach 6 dni, norweskich.. pod względem finansowym i to na "ubogie" norweskie kilka dni. :(

plavac napisał(a):To samo dotyczy fiordów norweskich w lipcu. Temperatura wody zachęca do ... oglądania. Widziałem ich wówczas kilkanaście - w ani jednym nie było kąpiących się. Włożyłem rękę do łokcia. Wystarczyło :)

W 1992 siedziałem miesiąc nad niby-fjordem (bo Oslofjordowi daleko do tych prawdziwych na północy, to taka zwykła zatoka). Miałem szczęście że za nic nie płaciłem, miałem przyjemną robotę za spanie, żarcie i drobną kasę, co jakby wliczyć to pierwsze i drugie to w sumie by dało całkiem niezłą kasę :D Był sierpień, temp. do 25 stopni, prawie bez deszczu, temp. wody taka bałtycka, dosyć często pływaliśmy.

plavac napisał(a):Ale w Bałtyku pływałem 2.października :!: Co prawda na lekkim dopingu :wink: , bo woda miała temp.Morza Północnego ( patrz wyżej ) , ale pływałem. Zatem Bałtyk w lecie - żaden problem :)

Moja najzimniejsza kąpiel morska to na pocz. września w Atlantyku w Irlandii Pn. Wczesny ranek, powietrze równie zimne jak woda, przyjemność... dla morsów :lol:
Pływałem w dużo zimniejszych wodach w górskich jeziorach ale tam powietrze było ciepłe co zmienia postać rzeczy :)
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 26.09.2008 16:39

Sławomir Wocial napisał(a):Byłem 10 razy i to tylko zwiększa moją chęć pojechania do Cro :)

- cholera, moją teżżżżż....
Andrzej S
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej S » 26.09.2008 16:58

Ja byłe 4-ty raz w Chorwacji w tym roku z tym że po 3-letniej przerwie spowodowanej pobytem na naszym morzem dziecko mi się urodziło i żona się uparła że tylko nad nasze może możemy jeździć bo jodu jest dużo i dopiero w tym roku uznała że dzicku nie zaszkodzi ta Chorwacja. Chęci tak wzrosły że następnych parę lat w ciemno.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 26.09.2008 20:05

who napisał(a):
Sławomir Wocial napisał(a):Byłem 10 razy i to tylko zwiększa moją chęć pojechania do Cro :)

- cholera, moją teżżżżż....

5 razy byłam.Po 4 razie mąż zaczął się buntować z lekka,ale dał się namówić 5 raz.Po powrocie z tegorocznych wakacji(Węgry) zaczęłam snuć wizje przyszłorocznych wakacji w HR-ale był zdecydowany sprzeciw niestety.Narazie mam do wyboru Grecja albo Bułgaria.Zainspirowana relacją jednego z forumowiczów skłaniam się ku Grecji autokarem.A co będzie?Zobaczymy :roll:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.09.2008 20:42

to ja ewa napisał(a):...Narazie mam do wyboru Grecja albo Bułgaria.Zainspirowana relacją jednego z forumowiczów skłaniam się ku Grecji autokarem.A co będzie?Zobaczymy :roll:

Polecam gorąco Grecję, a w szczególności wyspę Thassos lub półwysep Halhidiki.
Rewelacja.
Hm.. autokarem?.. no cóż.. każdy lubi inaczej 8)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.09.2008 15:41

Haweł napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Haweł napisał(a):Tego upalu mam juz dosc...na wczasach...

Hawełku jak nie chcesz upałów, to proponuję wczasy na Antarktydzie
Tez tam można spędzić letnie wakacje :wink: :lol:

No bez przesady,poprostu musze sobie odpoczac od Chorwacji,troche mi sie znudzila,a jak zmarzne nad Baltykiem,to za dwa lata wroce nad Adriatyk z wieksza ochota :)

Ja Wam mówię, że Hawlowi baby brak, dlatego nie chce jechać do Chorwacji. Może by mu tu na forum załatwić.????
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 27.09.2008 22:23

A jeśli chodzi o mnie, to najbardziej co powoduje, że kolejny raz pojadę do CRO to możliwość nieskrępowanego podróżowania samochodem, nocowania gdzie chcą i mogę, zwiedzania nowych miejsc; ale najistotniejsza jest ta mobilność. Do Grecji raczej samochodem byłoby trudno...
W tym roku będąc na Istrii zwiedziłem całe wybrzeże, Triest, potem Plitvice, BiH i cała masa innych miejsc...tyle że ja jeżdżę w czerwcu - wtedy wszytko jest łatwiejsze.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.09.2008 09:27

MWN napisał(a):...Do Grecji raczej samochodem byłoby trudno.....

A dlaczego :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.09.2008 17:34

MWN napisał(a):.... Do Grecji raczej samochodem byłoby trudno....

Było nas kilku z forum w Grecji własnymi samochodami i nie narzekaliśmy, a i mobilność była ;)

Pozdrav :papa:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 28.09.2008 20:00

OK, nie napisałem,, że byłoby niemożliwe, ale na pewno nie w jeden dzień :lol:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 28.09.2008 21:03

MWN napisał(a):OK, nie napisałem,, że byłoby niemożliwe, ale na pewno nie w jeden dzień :lol:

To prawda. W dwa :)
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 29.09.2008 01:20

Hmmm... - polskie morze - trochę bym się tego bał. Aby trafić na pogodę trzeba być niesamowitym szcęściarzem.
Sam zastanawiałem się nad trójmiastem (zwiedzałem je 30 lat temu) , jednak jako dla karawaningowca , pogoda ma duże znaczenie , jak na razie nie podejmuję ryzyka. Autorowi postu życzę słońca , ciepła i tak życzliwych tubylców jak w CRO , jednak obawiam się że te życzenia się nie spełnią.
Andrzej S
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej S » 29.09.2008 09:15

Byłem rok temu w lipcu w Świnoujściu słońce było ale co z tego temperatura powietrza oscylowała w granicach 18-20 stopni no i wiatr, na plaży trudno było wytrzymać a o wejściu do wody to można było zapomnieć no chyba że sięj jest moresm. Jak ktoś podróżował ostatnie lata po południowej Europie i teras pojedzie nad Bałtyk to będzie w szkou. Pozdrawiam wszystkich.
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 29.09.2008 17:43

Jak byłam po raz pierwszy nad adriatykiem w 1987,to wiedziałam,że będe tam wracać.
Wróciłam dopiero trzy lata temu.Przez te wszystkie lata bywało się w różnych miejscach,ładnych,miej ładnych.Napewno jak los pozwoli,to będe wracać do Chorwacji.Dla siebie nie widze lepszego miejsca na udane wakacje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe