Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na PAG przez Słowację czy Czechy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 13.08.2005 07:10

27,08 wybieram się na PAG. Kilka lat temu byłem w Chorwacji. Wtedy jechałem przez Cieszyn, Bratysławę, Wiedeń. Jednak ze Słowacji mam złe wspomnienia (Policja zatrzymała nas w nocy i wymusiła 100E łapówki już za Bratysławą). Mam prośbę: czy ktoś bardziej doświadczony w przejazdach mógłby poradzić którą drogę wybrać. Przez Słowację wydaję się najszybciej (autostrada). Jak wyględa droga przez Czechy (przez Mikolovo). Przez jakie miejscowości wiedzie najdogodniejszy przejazd? Czy korzysta się z autostrad (na mojej mapie wygląda, że tylko niewielkie odcinki). Dodam że szukam jajprostrzej drogi z maksymalną możliwością jazdy na LPG.
A może ktoś napisze ile kosztuje pokóej na PAGU dla 2 osób? Orientacyjnie, bo z Polski mogę zarezerwować za 150Euro za 7 dni.
Pozdrawiam! :papa:
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 15.08.2005 00:41

Ja jechałem przez Czechy i bardzo sobie tę drogę chwalę.Jechałem z Cieszyna przez Olomuniec,Brno i Mikulov.droga prawie w całości po 2 lub więcej pasów.Winietę trzeba mieć ,bo gdzieś na tej trasie są kawałki autostrady.
Myślę,ze cena za pokój 150 euro na tydzień to jest dosyć przyzwoita cena.

pozdrav :papa:
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 15.08.2005 18:13

Dzięki za odpowiedź. Już traciłem nadzieję!!
Pozdro :D
rynioo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rynioo » 15.08.2005 18:30

Cała przyjemność po mojej stronie,że mogłem komuś pomóc.Ale zaznaczam,ze nie jechałem przez Słowacje także nie mam porównania.A droga z Cieszyna do Mikulova zajęla mi 3 godziny.Zresztą jak wracałem to też tyle jechałem.Przy czym było to w drugiej połowie czerwca i w tygodniu.

Garush
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garush » 15.08.2005 21:06

Lepiej przez Słowację. Ja jechałem dwoma trasami i ta przez Bratysławę wydaje mi się lepsza
Yellow6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yellow6 » 15.08.2005 21:47

A jak z LPG w Słowacji. Bo jak jechałem kilka lat temu to paliwo mieli tam bardzo niskiej jakości. Miałem potem kłopoty w Austrii z podjazdami pod górę (wtedy ciągnąłem camping). Bo w Czechach można ponoć zatankować w Mikulovie. A w Słowacji? Jest jakiś LPG w okolicy Bratysławy? I czy bezpiecznie jest jechać przez Słowację nocą. Nie mieliści żadnych niespodzianek? Nie wiem, może przesadzam, ale po tamtym wyjeździe trochę się zraziłem do przejazdu przez ten kraj choś patrząc na mapę ta droga wydaję się szybsza.
Garush
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garush » 16.08.2005 20:35

Witaj

W BRatysławie widziałem kilka stacji z LPG Ja tankowałem w Slovnafcie zaraz za zjazdem z autostrady (okolice cempu Złote Piaski i Tesco).
Do słowacji wjechałem z Austrii ok godz. 23.00, uzupełniliśmy zapasy w Tesco ale nie udało mi sie już zatankować stacja była już zamknięta przenocowalismy na tym campingu w samochodzie bo nieopłacało nam się rozstawiać namiotu. kosztowało nas to jakieś 300 koron plus 2 piwa po 20 koron na dobre spanko

Pozdrawiam
wlodek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wlodek » 16.08.2005 21:17

Garush napisał(a):Lepiej przez Słowację. Ja jechałem dwoma trasami i ta przez Bratysławę wydaje mi się lepsza

Masz racje przez Słowację szybciej najgorzej jednak jeżeli przekraczasz granicę w Zwardoniu bo do autostrady na Bratysławę 70 km jedziesz ze średnią 40 km/godz
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 17.08.2005 08:53

rynioo napisał(a):Ja jechałem przez Czechy i bardzo sobie tę drogę chwalę.Jechałem z Cieszyna przez Olomuniec,Brno i Mikulov.droga prawie w całości po 2 lub więcej pasów.Winietę trzeba mieć ,bo gdzieś na tej trasie są kawałki autostrady.
Myślę,ze cena za pokój 150 euro na tydzień to jest dosyć przyzwoita cena.

Polecam trasę Rynioo.Winieta obowiązkowa.Najlepiej kupić tuż po przekroczeniu granicy lub na stacji benzynowej.PZM pobiera absurdalne myto za pośrednictwo.Winieta obowiązkowa również w Austrii 7,20 E
Mogę podać adres agencji turysycznej na Pagu,ale nie wiem czy na forum jest to dopuszczalne.Mogę na priv.Pozdrawiam udanych wakacji. :D
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 17.08.2005 20:24

Dwa tygodnie temu jechałem na wyspę Vir. Trasą W-wa, Katowice, Zwardoń, Bratysława, Rajka, Nagykaniza i dalej autostrada. Ruszyłem w piątek ok. 8:00. Zadnych problemów, korków itp. Fakt, że droga B.Biała - Żylina zajęła mi mi ze 2,5 godziny.
Mimo to polecam. Nocleg w Sarvar, hotel, 40 Euro / 4 osoby - bez śniadania.

P.
wojar20
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojar20 » 17.08.2005 21:16

witam!
mam pytanie
z powyzszych wypowiedzi wynika ze jadac z cieszyna na bratyslawe jedzie sie szybciej niz ze zwardonia na bratyslawe?

ale jadac na zwardon omija sie korek BB-Cieszyn, chyba ze sie sie pojedize na cieszyn objazdem przez Zory?

wiec ktoredy szybciej na bratsylawe przez zwardon czy cieszyn?

pozdrawiam
9 dni do wyjazdu...
Stefek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stefek » 18.08.2005 09:22

beniu11 napisał(a):Winieta obowiązkowa również w Austrii 7,20 E

Mała poprawka. 10-cio dniowa winieta austriacka kosztuje 7,60 E.

Pzdr

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone