beatabmWidzę ze lepiej Ci nie podpadać
No...podobno mam odrobinę chorwackiej krwi, a jak do tego dodać kielecką...
pomorzanka zachodnia być w grupie barokowej od urodzenia
okazuje się bezcenne
Jeszcze lepiej, gdy należysz do niej z ..dziada pradziada
MarsallahNadrobiłem po przerwie (cie choroba). No cóż, póki co, pozostaję przy swoim, ogólnie znanym zdaniu na temat Orebicia. Poczekam, aż się gdzieś z niego wgłąb półwyspu ruszycie
Mnie też choróbsko ostatnio dopadło.
Orebić, Orebićem, ma wiele wad, ale Peljeszczak i wysepki są boskie.
Już w kolejnym odcinku poszwędamy się po zakamarkach Półwyspu
Abakus68 Sprawiłaś, że aż się chce płynąć na takie wydarzenie choćby zaraz…
Ale skoro się zrobiło muzycznie - to pewnie wyjdę teraz na nie wiem kogo, ale mnie częściowo do muzy czasu baroku doprowadziła… Japońska muzyka
Nie ważne jak się odkrywa klasykę - ważne ,żeby w ogóle do niej kiedyś dotrzeć
Ja zakochałam się w muzyce klasycznej (niektórzy stosują nazwę "poważna", ale to nie do końca to samo) gdy byłam w liceum
I to równolegle z odkrywaniem innych muzycznych obszarów - rocka, jazzu i innych..
A zaczęło się od filmu "Amadeus" - roztopiłam się w tym obrazie, od tamtej pory przeczytałam dziesiątki biografii Mozarta i skolekcjonowałam pokaźny zbiór dzieł tego, jak i innych kompozytorów.
Potem był film "Farinelli - ostatni kastrat" i kilka innych. Świat baroku , który wielu kojarzy się z kiczem
stał mi się bardzo drogi, Bach i wariacje na jego temat to muzyka która często rozbrzmiewa u nas w domu i w pracy..Z czasem poszerzałam wiedzę i gusta o inne epoki, baaa - 6 lat temu kupiłam sobie pianino i pobieram lekcje (z różnym skutkiem
)
Upodobanie do takiej muzyki otwierało mi drzwi do wielu rzeczy na różnych moich życiowych ścieżkach (zwłaszcza gdy mieszkałam za granicą), wpływało wręcz (pozytywnie) na moje losy, sprawiło,że poznałam ludzi, których w innych uwarunkowaniach nie spotkałabym, lub nie zaprzyjaźniłabym się.
(
A "Jesu, Joy of Man's Desire" - motet Bacha - umiałam kiedyś zagrać ))
krakusowaPiękny koncert w pięknym otoczeniu
Wszystkim polecam, zwłaszcza w połączeniu z przeprawą łodzią
Magda O.Chętnie bym się wybrała na taki koncert... ale póki co do Chorwacji już po raz trzeci wybieramy się w drugiej połowie czerwca, kiedy wydarzeń kulturalnych jest jeszcze niewiele...coż, coś za coś
Magda, właśnie we wrześniu wydarzeń jest jak na lekarstwo...Nie ma już ribarskich wieczorów, dwa razy przez 6 lat trafiliśmy na klapy...Cud,że ten festival wymyślili na wrzesień