Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

NA OBCASACH przez Vis Pelješac i Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 06.02.2018 21:28

Piękne miejsce orebickie .. nie znałem go bliżej.
A to naczynko - oj kusiłoby, kusiło ...
Zupa żółwiowa ...to ciekawa koncepcja ... :wink:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.02.2018 22:02

Buber napisał(a): ... Zupa żółwiowa ...to ciekawa koncepcja ... :wink:
Podana w żółwiowej skorupce.

tomekkulach napisał(a):Nas w 2016 Orebič tak przywitał :roll:

Załącznik DSCF0140.JPG nie jest już dostępny

Byliśmy tylko tranzytem :?
Ten Peljesac to chyba nie wszystkich lubi ... nas podstępem przywitał pięknie ale dość często robił nam potem takie niespodzianki ... :?
P7220074.JPG
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.02.2018 22:15

Abakus68
. Czekam na ten Orebić u ciebie bo tak oglądnąłem go kilka razy u Izy - tak na świeżo, to znaczy z 2017 na różnych filmach i ok. Jako baza wypadowa rozumiem, ale żeby było w nim coś magicznego to nie umiem znaleźć, więc siadam cichutko i posłucham również Twoich wyznań.

Magiczne jest to ,że trzeba ciągle jakieś łódki wykorzystywać, żeby się przemieszczać.. :oczko_usmiech:

A poza tym...jest tam dla nas specyficzna atrakcja - tylko we wrześniu - o tym już niedługo :)

gusia-s
Katerina napisał(a):
... Patrząc na niebo i zachodzące na nim zmiany - nie zazdroszczę tym w namiotach...

Chyba nie powiedziałaś tego na głos przy mężu :mrgreen: Bo jeśli jednak powiedziałaś to zapomnij o tej formie :mrgreen:

No coś Ty :roll: :?: :lol:
BTW, na Mokalo to on by się i może zgodził - ze względu na ten bar :mrgreen:
Jest tam też drugi bar - pizzeria na samej plaży - Beach Bar Vala - też fajny, pokażę w którymś odcinku.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.02.2018 22:18

Buber napisał(a):Piękne miejsce orebickie .. nie znałem go bliżej.
A to naczynko - oj kusiłoby, kusiło ...
Zupa żółwiowa ...to ciekawa koncepcja ... :wink:

Mam nadzieję,że nie każdy jest fanem takich beach barów :wink: :oczko_usmiech:

Zupa, zupa :roll: Czy ktoś słyszał o zupie żółwiowej w Cro??
Chyba,że oni je na eksport dają, tak jak my ...koninę :roll: ?
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.02.2018 22:22

tomekkulachNas w 2016 Orebič tak przywitał :roll:

gusia-sTen Peljesac to chyba nie wszystkich lubi ... nas podstępem przywitał pięknie ale dość często robił nam potem takie niespodzianki

Mnie teraz chyba jeszcze mniej będzie lubił - bo "ukradłam" sadzonki roślinek Illirom z Nakovany... 8O

Podobnych zdjęć jak Wasze będę zmuszona :wink: zamieścić w tej relacji :evil: (choć one piękne - te Wasze)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 06.02.2018 23:29

Czekam cierpliwie na Twój Sutivan, jednak Pelješac wywołuje we mnie prawdziwą zazdrość :evil:
Ach ta Chorwacja :roll: . Za dużo pysznych dań w tej karcie :smo: :papa:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 07.02.2018 08:24

Na tym campingu spędziliśmy dwa dni ze znajomymi w 2016 roku. Ten sam stolik był naszym ulubionym :wink:
Mam stamtąd tylko takie zdjęcie :mrgreen:

20160626_170050.jpg
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 07.02.2018 09:35

Katerina napisał(a):Orebić

No to się doczekałam :D
i bardzo jestem ciekawa Twojego Peljesaca .
Wiem ,że byliście tu do 17.09 - ale od kiedy ?

Katerina napisał(a):Właśnie pokonaliśmy wszystkie zakręty i minęliśmy punkt widokowy nad Orebićem, jesteśmy w Mokalo...

Jedno spojrzenie w oczy męża...i bez słowa skręca on w lewo - na kemping - Holiday Resort Adriatic.

Camp położony jest na skarpie - tarasowo. W dole ma bar - restaurację - również położoną tarasowo, z widokiem na wysepki, Korčulę i przynależącą do kompleksu małą plażę.

Kemping też bardzo nam się spodobał :hearts:
I był tak cudownie pusty we wrześniu :)

Katerina napisał(a):Jednego lata zauważyliśmy obok kojca pudełko kartonowe - roiło się w nim od maleńkich żółwików - część z nich była martwa 8O
Ponieważ nie byliśmy upoważnieni do otwierania pudełka, zrobiliśmy to cichaczem - korzystając z nieobecności gospodarzy - to wstydziłam się potem o to zapytać..
Czy są one traktowane jako ...szkodniki - i dlatego je wyłapuje, czy odwrotnie - ten kojec to taki inkubator, małe podrastają, a potem Ante wypuszcza je z powrotem do lasu :?: :?:

Myślę ,że to inkubator i wątpię żeby żółwie były szkodnikami

Katerina napisał(a):Ogród przed domem...
Dobrze,że reszta przetrwała :)
P8158333.JPG

P8158332.JPG

Super pomysł na posadzenie rozchodników :D
Uwielbiam chorwackie kamienie z dziurkami i co roku przywożę ich co najmniej kilka.
Ciekawe co mój Misiek powiedziałby na 1 kamień ale nieco większy :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.02.2018 11:41

Magda O. napisał(a):Na tym campingu spędziliśmy dwa dni ze znajomymi w 2016 roku. Ten sam stolik był naszym ulubionym :wink:
Mam stamtąd tylko takie zdjęcie :mrgreen:

20160626_170050.jpg

"Tylko takie" zdjęcie? 8O

Toż to piękne zdjęcie jest, ładnie oddaje atmosferę miejsca w upalne popołudnie.Bardziej pod wieczór zamawiamy tam bijelo vino :P

travel
No to się doczekałam :D
i bardzo jestem ciekawa Twojego Peljesaca .
Wiem ,że byliście tu do 17.09 - ale od kiedy ?

Przyjechaliśmy 8-ego.
Czas na półwyspie spędzaliśmy bardzo intensywnie - gdy nie lało, lub bezczynnie - w barze -gdy lało :mrgreen:

Natomiast część wieczorów...ośmielę się stwierdzić, że dość nietypowo :)

Myślę ,że to inkubator i wątpię żeby żółwie były szkodnikami

Ja też chcę tak myśleć, bo Ante - nasz gospodarz to niezwykle ciepły starszy pan :)

Super pomysł na posadzenie rozchodników

Iza, ja właśnie jeden taki przytargałam we wrześniu i od wiosny go obsadzę gruboszami.Ale ciężko było znaleźć właściwy okaz, mój nie jest taki ładny jak te u Vanji - ale obiecała mi,że jak znajdzie do mojego przyjazdu coś lepszego,niż ten mój, to specjalnie dla mnie zachowa :) 8)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.02.2018 12:45

Jaki piękny kamienny stateczek :hearts:
Mieszkałaś z widokiem na port?
Pogoda...hmmmm...jakby to powiedzieć, nieładna :roll: Co to był za rok Ty mi wytłumacz???? 2018 musi być lepszy, prawda?
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.02.2018 13:14

Habanero napisał(a):Czekam cierpliwie na Twój Sutivan, jednak Pelješac wywołuje we mnie prawdziwą zazdrość :evil:
Ach ta Chorwacja :roll: . Za dużo pysznych dań w tej karcie :smo: :papa:

Mam nadzieję ,że w marcu już zawiniemy do Sutivanu :oczko_usmiech:

beatabm
Mieszkałaś z widokiem na port?
Pogoda...hmmmm...jakby to powiedzieć, nieładna :roll: Co to był za rok Ty mi wytłumacz???? 2018 musi być lepszy, prawda?

Tak, zamiast zegarka odmierzaliśmy czas wypatrując przybijających promów z Korczulki :lol: 8)
Takie skrzywienie - zawsze staram się mieszkać z widokiem na port :P

A pogoda ...nawet ta w 2014 była lepsza, bo cieplej wieczorami było..
Chociaż ta w Orebiću to jeszcze luz, na Braču to ja się dopiero wymarzłam :evil:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 07.02.2018 15:49

Katerina napisał(a):
beatabm Mieszkałaś z widokiem na port? ...
... Tak, zamiast zegarka odmierzaliśmy czas wypatrując przybijających promów z Korczulki :lol: 8)
Katerina się przymierza do rejsowania, tak sobie podpatruje, oswaja się ... aż wreszcie wyruszy gdzieś kiedyś i to może nawet bez wsparcia cycem :smo: :mrgreen:

Kasiu mieszkanko stałe też ma widoczek na port?
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 07.02.2018 16:15

Katerina napisał(a):Mnie teraz chyba jeszcze mniej będzie lubił - bo "ukradłam" sadzonki roślinek Illirom z Nakovany... 8O

Podobnych zdjęć jak Wasze będę zmuszona :wink: zamieścić w tej relacji :evil: (choć one piękne - te Wasze)

Coś się słabowito płukałaś w Norinie, że ci się nie pokazały wróżek słowa

Fajen Isus,zelene gorice,
i u vaman posestrine vile
da biste mi zdravje udilile
za me i za koga idem

Bo wyczytałem tu i ówdzie, że cię nieco złożyło... Nie te zioła podwędziłaś Illirom :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 07.02.2018 16:50

gusia-s napisał(a):
Katerina napisał(a):
... Tak, zamiast zegarka odmierzaliśmy czas wypatrując przybijających promów z Korczulki :lol: 8)
Katerina się przymierza do rejsowania, tak sobie podpatruje, oswaja się ... aż wreszcie wyruszy gdzieś kiedyś i to może nawet bez wsparcia cycem :smo: :mrgreen:

Małżon marzy o rejsowaniu ...,więc ja mu ultimatum - spróbujemy, ale najpierw pobyt na campie :mrgreen:

Niestety, nie - przez ten cholerny lodowiec...Parę milionów? :roll: lat temu wypiętrzył mi tu ...wzgórza morenowe :evil:
Mimo,że mamy do plaży 12 - 15 minut spacerem, to morza nie widzę.Mam za to widok na lasy i nowoczesną architekturę :)

Abakus68
Bo wyczytałem tu i ówdzie, że cię nieco złożyło... Nie te zioła podwędziłaś Illirom :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Eee tam, dawno i nie prawda :wink: Każdy musi raz w roku, dla podtrzymania statystyk :lol:

Jak zrobię zdjęcie tej zieleninie, co ją zerwałam w Nakovanie, to zobaczysz,że można się pomylić :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.02.2018 19:45

gusia-s napisał(a):
Katerina napisał(a):

Ja całkiem poważnie przymierzam się do jakiegoś np. majowego CROpelkowego wyjazdu - widzę że chętni się zbierają, Katerina, płyniesz z nami :mrgreen:
PS: CYC full and all inclusive
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

NA OBCASACH przez Vis Pelješac i Brač - strona 59
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone