Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

NA OBCASACH przez Vis Pelješac i Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.02.2018 19:25

No i to jest ta zupełnie nieznany mi kawałek Peljesaca :?
Nie byłam jeszcze w kilku miejscach na półwyspie przez tą ch...ą pogodę wtedy :evil:

Co to są za owocki :?: Te na drugim foto wygląda jak liczi :?:
Bidon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bidon » 04.02.2018 19:41

Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 04.02.2018 19:59

beatabm napisał(a):Dwa dni mnie nie było i tyle przejechaliśmy??? :roll: Pięknie, na promy się spóźniłam, na szczęście na deszcz również :wink:

Nie szkodzi, poczekaliśmy na Ciebie z cycem na trpańskiej plazy :)

Ciekawie czytać o promowych doświadczeniach - wiesz ze nigdy nie płynęliśmy promem??? 8O
Trpanj - to lubię, zdecydowanie. Niezwykle klimatyczna mieścina i port :wink:

Prom to fajny statek :mrgreen:

gusia-sNo i to jest ta zupełnie nieznany mi kawałek Peljesaca :?
Nie byłam jeszcze w kilku miejscach na półwyspie przez tą ch...ą pogodę wtedy :evil:

Ja po 6ciu :!: 8O pobytach nie byłam w wielu znanych miejscach... np Crkvicach :mrgreen:

Co to są za owocki :?: Te na drugim foto wygląda jak liczi :?:

Dziękuję :) Absolutnie nie miałam pojęcia co to za owoc, na straganach raczej go nie widziałam, od nastepnych wakacji zwrócę uwagę :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2018 20:41

Nie przepraszam za zaśmiecanie,bo dzięki temu relcja"żyje" 8)

Katerina napisał(a): :morderca Admina polskiego forum o Chorwacji, na którym w relacjach nie wyświetlają się zdjęcia? :mrgreen:

Admir der Mörder des polnischen Forums auf Kroatien, wo Fotos in den Beziehungen nicht gezeigt werden(źródło tłumacz google) :lol:
Mniej więcej tak powinno brzmieć:
admirdermurderdespoloniszchenforumsaufkroatienwofotosindenbecihungennichtgeceigtwerden :mrgreen:

Dzieci dzielą się na:

Te czyste :|

I Te szczęśliwe :D

DSCF0793.JPG

Im dłużej Cię czytam/oglądam,
Tym bardziej potwierdza mi się pewna teoria,
ale o tym na końcu relacji :roll:
Chorwacja'16.jpg
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 04.02.2018 21:28

tomekkulach
Chorwacja'16.jpg

8O 8O 8O

Katerina
TRPANJ1.jpg

O ja cierpię dolę 8O :wink:

Nie sfotografowałam wszystkich, chociaż wpadłam w amok, bo pan co ze mną mieszka sprzeciwia się długim przerwom w spcerach :roll: :evil: (a to on jest z wykształcenia artystą :lol: )
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.02.2018 11:06

Katerina napisał(a):Roślina pochodzi z Syrii i Palestyny, w inne rejony Morza Śródziemnego trafiła dzięki starożytnym Grekom - na Vis kilka wieków przed Chrystusem. Nazwa strąków - chleb świętojański ma swój źródłosłów w Biblii. Uważano,że Jan Chrzciciel przebywając na pustyni żywił się szarańczą, do momentu, gdy odkryto,że hebrajskie słowo oznaczające szarańczę, jest bardzo podobne do innego w tym języku - karob, czyli po polsku szarańczyn. Stąd nowa wersja,że Jan nie przetrwał dzięki szarańczy, ale właśnie tej roślinie i jej owocom.

To żeś ciekawostkę wyszukała :!: Czyli Biblina niczym Radio Erewań :lol:

Katerina napisał(a):Ciekawe, w którym to zaułku miasteczka zrobiono to zdjęcie...Obstawiam "dzielnicę" Kut :)
Może Maslinka, albo Marsallah będą wiedzieli?

Przyznam, że poległem. Pojęcia nie mam, gdzie to jest. A Ty wiesz?

Katerina napisał(a):Czy ktoś, kto był na Visie poznaje sfotografowany obiekt?

Czyżby czyżyk, znaczy się Vela Palagruža? :mrgreen:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 05.02.2018 18:40

Marsallah
Katerina napisał(a):
Ciekawe, w którym to zaułku miasteczka zrobiono to zdjęcie...Obstawiam "dzielnicę" Kut :)
Może Maslinka, albo Marsallah będą wiedzieli?

Przyznam, że poległem. Pojęcia nie mam, gdzie to jest. A Ty wiesz?

No właśnie nie... :?

Katerina napisał(a):
Czy ktoś, kto był na Visie poznaje sfotografowany obiekt?

Czyżby czyżyk, znaczy się Vela Palagruža? :mrgreen:

Nieee, Svetac :P Wyglądał niesamowicie - jak UFO :P
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 05.02.2018 18:42

tomekkulach
Im dłużej Cię czytam/oglądam,
Tym bardziej potwierdza mi się pewna teoria,
ale o tym na końcu relacji :roll:

Czy mam się bać 8O :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.02.2018 18:52

Katerina napisał(a):
Czy mam się bać 8O :?:

Ależ skąd :oops:
...
Ok nie bendem czekał do końca relacji,
napiszę wkrótce osochodzi 8)
:papa:
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 05.02.2018 19:18

Kasiu, ja mam takie wrażenie, że to Vis się mścił za jego opuszczenie, to poczucie winy za pobudkę, brud na promie, deszczowa pogoda, pożary – jakby Vis powiedzieć chciał
- I gdzie leziesz, jakiego domu szukasz, tu jest Twój dom! Na Visie!!!

Toast wznieśliście razem? Kierowca też?
Jaki fajny rybi szkieletor na kieliszku :mrgreen:
A widzisz, czytam dalej i już wiem, dlaczego Twój małż nie musiał się obawiać auta z napisem sigurnost i povjerenje – wiedział bowiem jak się z alkoholu wytreścić…
Jeśli chodzi o odmładzanie oliwek to chyba ma to związek z tym, że pień oliwki jest generalnie pusty w środku a cały przepływ składników pobieranych w glebie następuję zewnętrznymi „rubieżami” stąd przycięcie tuż nad korzeniami zwłaszcza w okresie wzmożonego pobierania składników powoduje szybki bodziec wzrostowy … Ale mogę się mylić…
Drzwi mnie rozwaliły- supcio
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.02.2018 14:30

Abakus68 napisał(a):Kasiu, ja mam takie wrażenie, że to Vis się mścił za jego opuszczenie, to poczucie winy za pobudkę, brud na promie, deszczowa pogoda, pożary – jakby Vis powiedzieć chciał
- I gdzie leziesz, jakiego domu szukasz, tu jest Twój dom! Na Visie!!!

Ale co zrobić, gdy ma się dwa domy i jest się między nimi rozdartym.. :roll: ?

Toast wznieśliście razem? Kierowca też?

Mąż dysponuje odpowiednią masą, aby taką lampeczkę wina spalić w trakcie spaceru wśród oliwek.. :oczko_usmiech:

Jaki fajny rybi szkieletor na kieliszku :mrgreen:

Tak, bardzo adekwatny :P
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 06.02.2018 20:17

Orebić

Półwysep chyba nie cieszy się z naszego przybycia - pogoda pozwoliła nam wprawdzie spokojnie pospacerować wokół Trpanja, ale teraz zaczęła gwałtownie dawać sygnały, że czeka nas jakaś apokalipsa :o :x

Do tego my wściekle głodni - ulubiona knajpa w Trpanju zamknięta, a zanim przywitamy się z Vanją (ona nie umie załatwić tego krótko - jest niesłychaną gadułą :lol: ), rozpakujemy Skodę i przyrządzimy kolację w apartmanie - miną wieki.

Właśnie pokonaliśmy wszystkie zakręty i minęliśmy punkt widokowy nad Orebićem, jesteśmy w Mokalo...

Jedno spojrzenie w oczy męża...i bez słowa skręca on w lewo - na kemping - Holiday Resort Adriatic.

Camp położony jest na skarpie - tarasowo. W dole ma bar - restaurację - również położoną tarasowo, z widokiem na wysepki, Korčulę i przynależącą do kompleksu małą plażę.

P8076953.JPG

P8076955.JPG

P8184210.JPG

P8184211.JPG

P8184214.JPG

P8184215.JPG

P8184222.JPG

Zdjęcia samej plaży pochodzą z innej wizyty w Mokalo - są na nich plażowicze, natomiast dzisiaj jesteśmy sami, nie licząc jednej pary zajadającej coś przy barowym stoliku i znajomej nam obsługi.

P8184220.JPG

Patrząc na niebo i zachodzące na nim zmiany - nie zazdroszczę tym w namiotach..

P8076958.JPG

Jednak nad Korčulą pojawia sie promień nadziei :wink: 8)

P8076968.JPG

Może zdążymy coś przekąsić ,zanim zacznie się pandemonium.. :roll: ?

Czytałam kilka negatywnych opinii na forum ,zarówno o kempingu, jak i samej restauracyjce, ale my bardzo polubiliśmy ten zakątek - wyobrażam sobie, co musi się tu dziać w sezonie, jednak nam udaje się tu zawsze trafić na umiarkowaną frekwencję na plaży, i często niemal pusty bar z kameralną atmosferą w poszczególnych "lożach"..Nasz ulubiony stolik to ten... :P

P8076956.JPG

Bez zastanowienia zamawiamy nasz stały tutaj zestaw - salata od hobotnice, crni rižot - risotto z sepią kałamarnicy i owocami morza, oraz girice - rybki smażone w całości tak jak frytki.

P8076962.JPG

P8076963.JPG

Gdy trafiliśmy do Mokalo za pierwszym razem, wydawało nam się,że musi tu być bardzo drogo. Moim zdaniem ceny w tej restauracji są podobne cenom za te konkretne dania w innych konobach, na przykład...

...burżujskie ośmiorniczki :wink: - pięknie podane..

P8184216.JPG

..kosztują około 70kn, czyli pelješki standard.

Risotto jest pyszne, a porcja rybek z frytkami wystarczyłaby dla całej rodziny :P

Komentuję naczynie - muszlę w obecności kelnera - pytam, czy miseczkę klient zabiera ze sobą :wink: , a on mi na to,że niejeden tu proponował ojro i funty za te naczynka, ale nie są na sprzedaż.. :oczko_usmiech:

Zrywa się bardzo silny wiatr, śpieszmy się pochłaniać te dary morza, bo nam je zwieje ze stołu 8O

P8076965.JPG

P8076971.JPG

Z żalem opuszczamy Mokalo ( na tą plażę i do tego baru jeszcze wrócimy - w bardziej słonecznych okolicznościach), ale trzeba zdążyć pownosić bagaże do miejscówki,zanim nas kompletnie zmoczy..

Uuuu....będzie się działo... 8O

P8086979.JPG

Zajeżdżamy do "naszego " domu w Orebiću - pierwszy wita nas kot właścicieli - Tommy :)...

P8204279.JPG

...i żółwie, które przetrzymuje w kojcu w rogu ogrodu pan domu - emerytowany leśniczy.

P8097106.JPG

P8097107.JPG

P8194278.JPG

P8204282.JPG

P8204284.JPG

Co rok widzimy tu żółwie - ale nie są to te same osobniki...Przywozi je z lasu - niektóre są maleńkie jak orzech włoski i ....właśnie.. :roll: Co on z nimi potem robi? Oto jest pytanie - jakoś nigdy nie złożyło się , aby o to zagaić.
Jednego lata zauważyliśmy obok kojca pudełko kartonowe - roiło się w nim od maleńkich żółwików - część z nich była martwa 8O

Ponieważ nie byliśmy upoważnieni do otwierania pudełka, zrobiliśmy to cichaczem - korzystając z nieobecności gospodarzy - to wstydziłam się potem o to zapytać..

Czy są one traktowane jako ...szkodniki - i dlatego je wyłapuje, czy odwrotnie - ten kojec to taki inkubator, małe podrastają, a potem Ante wypuszcza je z powrotem do lasu :?: :?:

Może ktoś ma jakąś teorię na ten temat?

Ogród przed domem...Niestety ta bugenvilla w kolorze koralowym na zdjęciu(z 2016) poniżej -została całkowicie unicestwiona przez mróz poprzedniej zimy...Dlatego , pierwsze co rzuciło nam się w oczy przy parkowaniu - to jej brak :(

P8204285.JPG

Dobrze,że reszta przetrwała :)

P8158332.JPG

P8158333.JPG

P8204286.JPG

P8204287.JPG

P8204288.JPG

Już na naszej werandzie - niestety , długo na niej nie posiedzimy - zaraz nastąpi ulewa :(

P8086976.JPG

Ponieważ jesteśmy po długiej podróży - wstaliśmy o 4-tej rano na prom z Visu - po prostu idziemy spać :papa:
Ostatnio edytowano 06.02.2018 21:08 przez Katerina, łącznie edytowano 1 raz
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 06.02.2018 20:53

Hm. Czekam na ten Orebić u ciebie bo tak oglądnąłem go kilka razy u Izy - tak na świeżo, to znaczy z 2017 na różnych filmach i ok. Jako baza wypadowa rozumiem, ale żeby było w nim coś magicznego to nie umiem znaleźć, więc siadam cichutko i posłucham również Twoich wyznań.
Mokalo - ciekawa konoba - zachęciłaś. O żółwiach się nie wypowiem, bo zestawione we wpisie z konobą zaraz mnie jakoś zwracają ku zupie żółwiowej :mrgreen:
Naczynia klasa... Super. Nic dziwnego, że każdy chciałby... Trzeba zamówić, poprosić, żeby queen podpłynęła i hyc do wody :mrgreen: :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.02.2018 21:17

Katerina napisał(a): ... Jedno spojrzenie w oczy męża...i bez słowa skręca on w lewo - na kemping - Holiday Resort Adriatic.
Camp położony jest na skarpie - tarasowo. W dole ma bar - restaurację - również położoną tarasowo, z widokiem na wysepki, Korčulę i przynależącą do kompleksu małą plażę...
Widziałam ten kemp. Mieliśmy wstępny plan zatrzymania się na sąsiednim Ponta - one korzystają z tej samej plaży i chyba nawet ciężko wyznaczyć granicę między nimi. Niestety z przyczepą moglibyśmy stanąć jedynie na samej górze - prawie na wjeździe, więc nie bardzo nam to odpowiadało. Miejscówka pod namioty jednak świetna :)

Katerina napisał(a): ... Patrząc na niebo i zachodzące na nim zmiany - nie zazdroszczę tym w namiotach...
Chyba nie powiedziałaś tego na głos przy mężu :mrgreen: Bo jeśli jednak powiedziałaś to zapomnij o tej formie :mrgreen:

Żółwiki cudne, może faktycznie lądują w zupie 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.02.2018 21:25

Nas w 2016 Orebič tak przywitał :roll:

DSCF0140.JPG

Byliśmy tylko tranzytem :?
:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

NA OBCASACH przez Vis Pelješac i Brač - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone