pomorzanka zachodnia napisał(a):A ja nie chodziłam do przedszkola.
Ale pamiętam picie mleka w szkole... Pani nauczycielka zachęcała mnie do spożycia kożucha "bo wtedy będzie ci ciepło"
Może to i lepiej ,że nie chodziłaś...Wspominam mój przedszkolny czas jak mało przyjemny sen zahaczający o koszmar czasem
Ale to inne czasy były
Mamma Mia - opuszczać Komiżę czas Po ochłonięciu z lekkiego (ale tym razem przyjemnego
) oszołomienia po przeprawie z Biševa, jak też po całej wycieczce, przyszedł czas na poważne decyzje...
To miał być - według wcześniejszego planu - nasz ostatni dzień na Visie, bowiem 7-ego września chcieliśmy być w Orebiću z powodu wydarzenia (a raczej cyklu wydarzeń) artystycznego na wyspie Badija..
Gdy w czerwcu potwierdzaliśmy pobyt u naszej gospodyni z Orebića - Vanji 2 (bo Vanja 1 to ta z Komiży
), okazało się ,że nasz apartman jest wolny od 8-ego
Po moim wyjaśnieniu,że zależy nam na koncercie na Badiji, gospodyni obiecała znaleźć nam pokój na jedną noc u kogoś z sąsiadów , abyśmy mogli uczestniczyć w późnowieczornym wydarzeniu, a następnego dnia przenieść się na cały już pobyt do niej.Powiedziała,że nawet jak zadzwonimy dzień wcześniej to i tak bez problemu znajdzie nam lokum.
To co robimy? Czy warto narażać się na trud wielokrotnych przenosin , czy poświęcić spektakularny koncert (o nim i innych jeszcze wspomnę) i zostać jeszcze kolejny dzień na Visie?
Ten nadprogramowy dzień przydałby się, bo została mi jeszcze jedna (z wielu
) sprawa do załatwienia, poza tym - jestem tak zmęczona po plażingu i działaniu adrenaliny na RIBie, że myśl o pakowaniu i zdążeniu na prom o 5.30 rano nazajutrz jeszcze bardziej mnie osłabia
I jeszcze jedno - od 7 ego września - czyli od jutra - ma się tu gdzieś wreszcie pojawić obsada Mamma Mia 2
Do tej pory przewijała się w różnych miejscach tylko ekipa techniczna..
Jeśli zostanę, może dane mi będzie zobaczyć taki widok pod naszym komiskim balkonem
..(
zdjęcie z netu)
...albo Brosnana i C.Firtha przy cycu(ooops - winku
) w jednej z kafejek na rynku?
Oczywiście wszystkie zdjęcia aktorów pochodzą z netu, ale zrobiono je na pewno w komiskiej i viskiej scenerii - podczas kręcenia filmu. Na powyższym - na lewo od P.Brosnana siedzi tyłem Colin Firth (wolałabym,żeby siedzieli odwrotnie
)
Wychodzi na to,że zostajemy na jeszcze jeden dzień
Chodźmy do "centrum" miasteczka poszukać wrażeń
Mój ulubiony Petit Paris coś wyludniony w to późne popołudnie..
Moją uwagę przykuwa zabawka tego chłopaczka - łódeczka z ..miedzi - bardzo stara - tu na zdjęciu nie widać jaka była ładna.
Proszę chłopca i jego mamę o zaprezentowanie łódeczki, pani namawia synka, aby pokazał zabawkę, ale on przytulił ją do piersi, odwrócił się plecami i powiedział "Neee"
Pewnie bał się, że mu ją zabierzemy
Zaglądamy po raz kolejny w znane zaułki, jakby przewidując,że jutro pogoda się zmieni i nie będzie nam dane pożegnać się z Komiżą w jej najpiękniejszej odsłonie
Nasze przydomowe podwórko
..i słynna plażyczka..
...która chyba pojawi się w filmie, bo znalazłam artykuł o planie filmowym i zdjęcie na którym przerobiono ją na bardziej grecką
Najpierw myślałam,że przemalowali ,oprócz okiennic i drzwi, również łódki, ale tyle jest jednak tych niebieskich w Komiży,że wystarczyło oznakowanie KŻ z każdej usunąć
Żegnamy się z plażyczką, z której odebrał nas Kapitan pontonem i zawiózł na Cycatą Queen
Mam nadzieję wypatrzeć gdzieś lokalsa - Komiżanina z relacji
Maslinki, którego udało jej się sfotografować w trakcie imprezy zainstalowania tego oto Nepomuka..(
Fotka autorstwa Maslinki, zapożyczona za przyzwoleniem )
Tak mi się spodobał ten pan w Jej relacji, że przez tydzień go wzrokiem szukałam wśród tubylców, ale bez skutku
Teraz już wiem, gdzie się podziewał
Wg artykułu w Croatia Times - ten 90 - letni charyzmatyczny rybak (Nikola Marešić) dostał rolę statysty bez castingu - tak bardzo spodobał się ekipie robiącej nabór
Podobno chwalił się,że dałby radę jako tancerz, nie tylko statysta, bo taniec to po rybołówstwie ...jego drugie rzemiosło
W artykule wyczytać można,że statyści dostawali 1000Kn za dzień zdjęciowy - taka tam informacja..
Miejscowi byli też poproszeni o wypożyczenie swoich zwierząt - kur, kóz i osiołków - żartowali,że fryzjerzy i make - up artyści mieli dużo roboty z tym inwentarzem
Podobno trailer Mamma Mia 2 miał w przeciągu kilku dni 30 milionów odsłon, co jak można sobie wyobrazić wróży wielkie oblężenie wyspy w najbliższych latach
Dlatego też 11 dni we wrześniu 2018 i te same terminy u Vanji na kolejne lata są przez nas zarezerwowane - na wszelki wypadek
Zaczyna się magiczna pora
Ostatnie winko w naszym małym raju - w cinema scope
Laku noć