Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

NA OBCASACH przez Vis Pelješac i Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 29.11.2017 19:02

Katerina spadamy z tych bunkrów i ruszamy dalej, co Ty na to??? :wink: :wink: :wink:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 29.11.2017 19:13

beatabm napisał(a):Katerina spadamy z tych bunkrów i ruszamy dalej, co Ty na to??? :wink: :wink: :wink:

Dobry pomysł :idea: Tylko skoczę po prowiant na drogę (bo właśnie dopiero pracę skończyłam, mać :evil: )
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 29.11.2017 21:57

Katerina napisał(a):
beatabm napisał(a):Katerina spadamy z tych bunkrów i ruszamy dalej, co Ty na to??? :wink: :wink: :wink:

Dobry pomysł :idea: Tylko skoczę po prowiant na drogę (bo właśnie dopiero pracę skończyłam, mać :evil: )
Dobra tam ... olej te sprawy ... będziemy żyć visovskim powietrzem i hipisowską miłością tej wyspy :mrgreen:
Lets go :!:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 29.11.2017 23:06

gusia-s napisał(a):
Katerina napisał(a):

Dobra tam ... olej te sprawy ... będziemy żyć visovskim powietrzem i hipisowską miłością tej wyspy :mrgreen:
Lets go :!:

Powietrze i miłość rzecz ważna, ale nam się marzy zimny ,orzeźwiający napój :lol:

No, to jedziemy :P :hut:

Skarbu szukanie i plaża Srebrna

Umazani gliną, ale szczęśliwi jedziemy ku cywilizacji - czyli ku głównej szosie z Komiży do Visu.

My to pikuś, za to Skoda obryzgana na zewnątrz, ubłocona i pełna igliwia w środku, nie mówiąc o felgach i oponach - wyglądają, jakby je ktoś w brązowym cemencie zanurzył 8O

Wtedy pomyślałam..." A jeśli tam były miny?" 8O

W końcu pełno tego na całej wyspie - pamiętamy reakcję miejscowej Chorwatki sprzed roku, która na wzmiankę,że chcemy iść do Uvali Smokovej pobladła i powiedziała,że ona by tam nie poszła - ze względu na wszechobecne niewybuchy..

I w tym momencie zrozumiałam, że byliśmy przez jakiś czas...in the death car :lol:

Może nie była to śmiertelna pułapka na tej gliniastej górce, ale w tym tunelu to na pewno :oczko_usmiech:

Na pewno następnym razem - w kolejne visowe wakacje pokuszę się o taką zorganizowaną wycieczkę militarną oferowaną przez agencje, takim oto pojazdem

P9071842.JPG

...a tymczasem..trzeba by umyć auto :roll: Problem w tym, że nie znam żadnej myjni na Visie, a w morzu to chyba nie za dobrze dla karoserii :mrgreen:

Akurat w temacie myjni mam przemyślenia - a mianowicie - byłby to niezły biznes, bo stanowczo mają w Cro deficyt tego typu usług..

Pora przedostać się do plaży Srebrnej i odnaleźć nasz skarb :D

Jedziemy do Rukavca..Pogoda na jakiś czas stabilizuje się, po kurzawicy i deszczu sprzed pół godziny :)

P8036435.JPG

Skręcamy tak jak znak pokazuje i jedziemy na Srebrną - szukać...złota :?: :mrgreen:

Droga dobrze nam znana..

P8036436.JPG

..nagle zaskakuje nas tym widokiem

P8036440.JPG

Ki ....? 8O

Tego tu nigdy nie było. I jakiś stójkowy, który kieruje ruchem...tzn. nami :wink:
Pokazuje,że możemy przejechać obok tego namiotu.

Wysiadam i pytam co to za obiekt..

"It's for the movie.."

Mamma mia 8O Przypominam sobie ,że przecież kręcą.
Jednak pan żadnych dodatkowych informacji nie chce udzielać.

Oglądamy sobie ten hangar, którego wczoraj tu jeszcze nie było (byliśmy przecież na Rudej i nic nie było widać)

P8036437.JPG

P8036438.JPG

P8036439.JPG

Povisujemy, zobaczymy.. :roll:

Dojeżdżamy do szlabanu, który jest bramą do plaży, a raczej leśnej drogi, która do niej prowadzi.

I tu znowu szok..
P8036441.JPG

Tylu aut nigdy wcześniej tu nie widziałam 8O Czyżby pierwsze symptomy popularności filmu?

Skarb ma się kryć gdzieś po drodze do Srebrnej..tak napisał w mailu Bartek, czyli Marsallah..

Ale jesteśmy tak spragnieni - piwa i wody (morskiej) po naszych przygodach w bunkrach, że postanawiamy najpierw przywitać się z jedną z naszych ulubionych plaż i naradzić się nad kufelkiem - tzn. jeszcze raz przeczytać wskazówki od Bartka.

Na plaży jest bar..

P8154026.JPG

..w którym raczymy się piwem - nie pamiętam jakim, tak bardzo chciało mi się pić.

Widoki od stolika:

P8154027.JPG

P8154028.JPG

P8154032.JPG

Pora na moją pierwszą kąpiel w Jadranie :P Przecież wczoraj zaledwie zanurzyłam stopę.

P8154031.JPG

Woda nie taka ciepła jakbym oczekiwała, bo po sztormie, ale jest pięknie i nie aż tak tłoczno:

P9170636.JPG

P9170637.JPG

P9170638.JPG

P9170644.JPG

P9170644.JPG

P9170646.JPG

P9170649.JPG

P9170650.JPG

Patrząc w lewo - za skałami jest plaża skalista Bili Bok, na prawo - mała zatoczka znana już na forum jako Mała Srebrna ( nazwał ją tak Marsallah).

Na Małą pójdziemy kolejnego dnia.

Miło tu w cieniu pinii i tamaryszków..

P9211052.JPG

P9211060.JPG

P9211061.JPG

..ale najwyższa pora odkopać SKARB :oczko_usmiech:

No właśnie... czy on jest zakopany ,zatopiony, czy zawieszony - dowiecie się w następnym odcinku :mrgreen: :papa:
Załączniki:
P9170645.JPG
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.11.2017 08:18

Tak sobie patrzę na te chmury na Twoich zdjęciach i patrzę i myślę że jak się szybko nie zabierzecie za poszukiwania to skarb może się utopić w tym deszczu który z tych chmur może popadać :mrgreen:
Ładna ta plaża, fajnie popatrzeć jak za oknem biało :roll:
O minach człowiek nie myśli, wszak u nas już tyle lat po wojnie, a w Cro właściwie na świeżo są :cry:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 30.11.2017 10:58

beatabm napisał(a):Tak sobie patrzę na te chmury na Twoich zdjęciach i patrzę i myślę że jak się szybko nie zabierzecie za poszukiwania to skarb może się utopić w tym deszczu który z tych chmur może popadać :mrgreen:
Ładna ta plaża, fajnie popatrzeć jak za oknem biało :roll:
O minach człowiek nie myśli, wszak u nas już tyle lat po wojnie, a w Cro właściwie na świeżo są :cry:

Macie biało? 8O

Ależ zazdroszczę - uwielbiam prawdziwą zimę :P
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 30.11.2017 11:12

Katerina napisał(a):

...a tymczasem..trzeba by umyć auto :roll: Problem w tym, że nie znam żadnej myjni na Visie, a w morzu to chyba nie za dobrze dla karoserii :mrgreen:

Akurat w temacie myjni mam przemyślenia - a mianowicie - byłby to niezły biznes, bo stanowczo mają w Cro deficyt tego typu usług..

Świetny pomysł- na Pagu też myjni nie było na 100%, na Hvarze też nie widziałam. Możemy otworzyć sieć myjni na chorwackich wyspach :idea:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.11.2017 11:14

Katerina napisał(a):Macie biało? 8O

Biało ale topi się, wicher dmie jak szalony...brrrrr...jak ja nie cierpię zimy 8O 8O 8O
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 30.11.2017 11:27

beatabm napisał(a):

Biało ale topi się, wicher dmie jak szalony...brrrrr...jak ja nie cierpię zimy 8O 8O 8O

To do mnie też zaraz dotrze taka pogoda - tak zapowiadają :(
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 30.11.2017 11:30

ruzica napisał(a):
Katerina napisał(a):

Świetny pomysł- na Pagu też myjni nie było na 100%, na Hvarze też nie widziałam. Możemy otworzyć sieć myjni na chorwackich wyspach :idea:

Na Hvarze była jedna - na rozstaju dróg między Jelsą a Vrboską gdzieś...Co z tego jak koleś był tam dostępny 1h dziennie, i to w nieregularnych porach :evil: Co myśmy się natrudzili,żeby się z nim umówić :roll:

A na Pelješcu 8O Zero myjni :evil:
Wspomnę o tym w pelješkiej części relacji.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.11.2017 15:54

beatabm napisał(a):

Biało i cały czas sypie...
Ja też uwielbiam prawdziwą zimę - taką mroźną i śnieżną :)

Szkoda tylko, że, jak co roku, zima zaskoczyła drogowców :lol: Jeździ się fatalnie :evil:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.11.2017 17:29

Katerina napisał(a):Na Hvarze była jedna - na rozstaju dróg między Jelsą a Vrboską gdzieś...Co z tego jak koleś był tam dostępny 1h dziennie, i to w nieregularnych porach :evil: Co myśmy się natrudzili,żeby się z nim umówić :roll:
My nawet jej nie widzieliśmy, choć Pan M. po szutrach chciał foczkę umyć...
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 30.11.2017 19:13

maslinka napisał(a):
beatabm napisał(a):

Biało i cały czas sypie...
Ja też uwielbiam prawdziwą zimę - taką mroźną i śnieżną :)

Szkoda tylko, że, jak co roku, zima zaskoczyła drogowców :lol: Jeździ się fatalnie :evil:

Dlaczego Wy na południu macie zawsze lepiej? :oczko_usmiech:

W lecie upały, w zimie śnieg - wszystko jak należy :roll:

A ja w lecie marznę, teraz leje deszcz, a o wichrze nieustannym nie warto nawet wspominać :evil:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 30.11.2017 19:18

piekara114 napisał(a):
Katerina napisał(a):Na Hvarze była jedna - na rozstaju dróg między Jelsą a Vrboską gdzieś...Co z tego jak koleś był tam dostępny 1h dziennie, i to w nieregularnych porach :evil: Co myśmy się natrudzili,żeby się z nim umówić :roll:
My nawet jej nie widzieliśmy, choć Pan M. po szutrach chciał foczkę umyć...

Myjnia o której wspomniałam była tam w 2013...Potem już na Hvarze nie byłam :roll:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.11.2017 19:42

Katerina napisał(a):
Dlaczego Wy na południu macie zawsze lepiej? :oczko_usmiech:

W lecie upały, w zimie śnieg - wszystko jak należy :roll:

A ja w lecie marznę, teraz leje deszcz, a o wichrze nieustannym nie warto nawet wspominać :evil:

Jest zima to musi być zimno, takie jest odwieczne prawo natury Pani Kierowniczko :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

NA OBCASACH przez Vis Pelješac i Brač - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone