Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

NA OBCASACH przez Vis Pelješac i Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.05.2018 18:18

Dzięki za Ston :)
Mamy tam 1 nocleg po drodze na Mljet.
Z Zagrzebia planuję wyjechać około 04:00-05:00 (wtorek, 26.06).
Gógiel pokazuje ~ 6 godzin.
No to przypuszczam, że około południa zlądujemy i co nieco własnymi oczętami pooglądamy :wink:
Bo Szaron Ston to hoho.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.05.2018 22:06

Ależ się wybieracie z tego półwyspu jak sójki za morze :mrgreen: Samolot dobry kierunek wskazuje, zawsze chętnie wpadnę do D.

Mój Ston nie był Szaron :mrgreen:
Ta dobudówka przy wieży trochę taka od czapy :?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 14.05.2018 07:35

Wino i pogoda wprowadzają nas w głupkowaty nastrój...

I wtedy przestało padać, a niebo powoli zaczęło przybierać bajkowe, przedwieczorne kolory :hearts:

Widzisz? Cyc działa nawet na pogodę :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: Słońce też chciało spróbować pyszności więc sie pojawiło :mrgreen:

Ston - ciekawe czy w końcu kiedyś będzie mi dany. Powoli zaczynam tracić nadzieję :roll: Dobrze że go pokazujesz bo przynajmniej wirtualnie pospaceruję i posłucham wieczornych wyjców :wink:
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 14.05.2018 08:41

Powoli nadrabiam zaległości na forum, zwłaszcza że powrócił temat Chorwacji w tym roku. No i trochę przeraża mnie wrześniowa pogoda, bo wcześniejszy termin nie wchodzi w grę :roll:
Pierwszy wyjazd do Cro w 2012 rok był na początku września i nie narzekaliśmy na aurę, ale kolejne lipcowe to już full lampa i lazury 8)
Na razie zaklepany na bookingu Brač - tydzień Bol, tydzień Sutivan 8-22.09. i zobaczymy, jak się sytuacja rozwinie.

Czekam zatem na wrześniową Brač w Twoim wydaniu :)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 14.05.2018 08:58

Widoki obu Stonów bardzo mnie uspokajają. Muszę kiedyś się po tym (dużym) Stonie przejść i coś tam chapnąć, bo jak dotąd nie było okazji. Plusy za ribarnicę - to już wiemy, gdzie przebiega granica leksykalna pomiędzy ribarnicą a peškariją - Kanałem Korczulańskim :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2018 09:02

Kasia i Krzyś napisał(a):Na razie zaklepany na bookingu Brač - tydzień Bol, tydzień Sutivan 8-22.09. i zobaczymy, jak się sytuacja rozwinie.

Czekam zatem na wrześniową Brač w Twoim wydaniu :)

Witam :D
Jak miło; Ktoś podąża moim śladem...
2 lata temu byliśmy na Korčuli,
A za 3 tygodnie zmierzamy do Bolu
Relacji nie "piszem",ale mogę conieco podpowiedzieć nt.
Interesujących Was plażyczek,
Ale to po powrocie :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 14.05.2018 12:10

tomekkulach
W tym momencie usłyszałem dwa słowa:
większa przyczepa :oczko_usmiech:

Hak przy skodzie już mam, teraz tylko zgrabna przyczepę muszę zorganizować - z plandeką :wink: :lol:
Skądś znam proceder rozkradania
Chorwacji :mrgreen:

Trochę się nakradło, zwłaszcza chorwackiej ziemi, a raczej powłoki geologicznej :mrgreen:

boboo
Dzięki za Ston :)
Mamy tam 1 nocleg po drodze na Mljet.
Z Zagrzebia planuję wyjechać około 04:00-05:00 (wtorek, 26.06).

To już za chwilę tam będziecie 8) :P Jeśli będziecie chcieli coś przekąsić w Stonie, to polecam knajpkę, którą opiszę w kolejnym odcinku już na dniach :)
Natomiast na Mljecie - w Prożurskiej Luce ( pamiętasz, że masz ją ode mnie pozdrowić? :wink: ) mają pyszną kozinę, czy też koźlinę :roll: spod peki w tej konobie bliżej wyjścia z zatoki na morze, z kaktusami i takim widokiem - na priva nie da rady, to wkleję tutaj:
P9050481.jpg

:papa:

gusia-s
Ależ się wybieracie z tego półwyspu jak sójki za morze :mrgreen:

Pobyt w Stonie przebiegał zgodnie z planem, ale wcześniej - w Orebiću, faktycznie nam się plany skomplikowały i dłużej tam zabawiliśmy.
Mój Ston nie był Szaron :mrgreen:

Nasz od kolejnego dnia będzie Sunshine Ston :)

beatabm
Ston - ciekawe czy w końcu kiedyś będzie mi dany. Powoli zaczynam tracić nadzieję :roll: Dobrze że go pokazujesz bo przynajmniej wirtualnie pospaceruję i posłucham wieczornych wyjców :wink:

Właśnie napisałam, że w Stonie marinę budują...A byliście w Kobaš? Rzut beretem od Stonu w schowanej zatoczce? Coś tam pokażę w kolejnym odcinku, choć mi foty marne wyszły...

Kasia i Krzyś
powrócił temat Chorwacji w tym roku. No i trochę przeraża mnie wrześniowa pogoda

Nasze pierwsze pobyty, a zwłaszcza 2011 i 2013 to były rekordowe pogody , jak na wrzesień - lampa i ciepełko.
Potem bywało różnie...Ale do około 15 września nawet jak pada to jest ciepło, bliżej 20ego może być ziąb wieczorami - opiszę to w części brackiej za kilka odcinków. Dacie radę, maluszki nie lubią upałów chyba? :)
Na razie zaklepany na bookingu Brač - tydzień Bol, tydzień Sutivan 8-22.09.

My planujemy Sutivan od 11ego do około 16ego, więc chyba się tam o siebie otrzemy 8)

Marsallah
Widoki obu Stonów bardzo mnie uspokajają. Muszę kiedyś się po tym (dużym) Stonie przejść i coś tam chapnąć, bo jak dotąd nie było okazji. Plusy za ribarnicę - to już wiemy, gdzie przebiega granica leksykalna pomiędzy ribarnicą a peškariją - Kanałem Korczulańskim :lol:

Ja ostatnio chapnęłam w Broce i byłam bardzo zadowolona, co pokażę w kolejnym odcinku :)
To na Korczulce są tylko peškarije? Bo nie zwróciłam uwagi? Natomiast na Visie w Visie jest wciąż ribarnica...Ciekawe co mają na Lastovie - niedługo się dowiemy :wink:

tomekkulach
Jak miło; Ktoś podąża moim śladem...

A ilu miałeś poprzedników :roll: Ho, ho :lol: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2018 12:50

Katerina napisał(a): tomekkulach

:oops:
No właśnie,do niedawna miałem z tego powodu kompleksy,
Ale już jest lepiej,bo nie muszę już niczego zaliczać
jak to niektórzy mówią,że robią :oczko_usmiech:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 14.05.2018 14:24

tomekkulach napisał(a):

He he zaliczać ;) no właśnie.
Tak apropo ... Ja ostatnio przeczytałam taką opinię, że na zwiedzenie wyspy w Cro wystarczy 2-3 dni i 3 to już tylko plaża bo nie ma co robić.

Także ten tego wiecie ;) Kasiu co Wy robicie któryś raz z rzędu na takim Peljesacu czy innym Visie :mrgreen:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 14.05.2018 15:13

Katerina napisał(a):To już za chwilę tam będziecie 8) :P Jeśli będziecie chcieli coś przekąsić w Stonie, to polecam knajpkę, którą opiszę w kolejnym odcinku już na dniach :)
Natomiast na Mljecie - w Prożurskiej Luce ( pamiętasz, że masz ją ode mnie pozdrowić? :wink: ) mają pyszną kozinę, czy też koźlinę :roll: spod peki w tej konobie bliżej wyjścia z zatoki na morze, z kaktusami i takim widokiem - na priva nie da rady, to wkleję tutaj:
P9050481.jpg
Pozdrowię wszystkie* Luki na Mljecie, Prożurską w szczgólności,
Zajdę do wszystkich* Mljeckich konob, a w owej ze zdjęcia (domniewywam, że to Konoba Marijina) złożę ofiarę całożartą z koźlęcia.

*nie jestem pewien, czy 15 dni wystarczy na wszystkie. ale będę się starać.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 15.05.2018 07:39

Katerina napisał(a):Marsallah

Ja ostatnio chapnęłam w Broce i byłam bardzo zadowolona, co pokażę w kolejnym odcinku :)

E, w Broce to i ja chapnąłem - chwaliłem się 2 lata temu wynalezieniem nowej konoby (otworzyła się w czerwcu 2016) :)

Katerina napisał(a):To na Korczulce są tylko peškarije? Bo nie zwróciłam uwagi? Natomiast na Visie w Visie jest wciąż ribarnica...Ciekawe co mają na Lastovie - niedługo się dowiemy :wink:

Hmm, jedyny sklep rybny, jaki kojarzę z Korčuli to ten wiecznie zamknięty w pobliżu przystani promowej w V. Luce i to na 100% była peškarija. W Blato kupowało się na targu. W samej Korčuli nigdy ryb nie kupowałem (za daleko). Ale Korčula, Vis, Lastovo i Mljet (z naciskiem na te dwie pierwsze wyspy) ujawniają wpływy włoskiej (tudzież weneckiej, ale język ten sam) historii tych wysp.

No właśnie, "włoski" Vis. W Komižy szyldu nie ma,
04.jpg
sklep rybny w Komižy
natomiast w Luce jest, jak najbardziej, Peškarija Kalambera.
kalambera (1920 x 1040).jpg
Vis, Kalambera
Zresztą, jak się w ub. roku dowiedziałem, sklepik w Visie jest filią tego z Komižy, więc zdecydowanie na Visie mamy peškarije, nie ribarnice.

Co do Mljetu, to nie wiem, czy tam nawet jest taki sklep - tyle tam się nabyłem, co nic - ryb nie szukałem, a o Lastovie opowiem już za parę miesięcy. Póki co, wszystko wskazuje na to, co napisałem wyżej - granica między ribarnicami a peškarijami przebiega Kanałem Korczulańskim :papa:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.05.2018 07:46

gusia-s napisał(a):
tomekkulach napisał(a):

Tak apropo ... Ja ostatnio przeczytałam taką opinię, że na zwiedzenie wyspy w Cro wystarczy 2-3 dni i 3 to już tylko plaża bo nie ma co robić.

Także ten tego wiecie ;) Kasiu co Wy robicie któryś raz z rzędu na takim Peljesacu czy innym Visie :mrgreen:

Gusia, co tam wyspa, całą CRO w tydzień można mieć zaliczoną i być ekspertem :mrgreen:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 15.05.2018 13:45

beatabm napisał(a):... co tam wyspa, całą CRO w tydzień można mieć zaliczoną i być ekspertem :mrgreen:
No baa!

A że tak spytam, czy Tobie tusz wysechł w klawiaturze :?:
Od majówki minęło już hoho ... wakacje masz zaplanowane nie to co ja :mrgreen: więc nie rozumiem na co czekamy :?:
Katerina chyba wodę wiadrami wylewa po ostatnich opadach bo też jakoś się ociąga ;)
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 15.05.2018 14:56

Troszkę musiałam nadrobić, bo w ostatnim czasie miałam bardzo ograniczony dostęp do internetu, ale już będę na bieżąco.
SZARON STON też niewątpliwie ma swój urok. Już pisałam, że czasem lubię jak popada w Cro, ale tylko pod warunkiem, że trwa to pół godziny, a później już słoneczko. W sumie słońce i ciepełko to jeden z powodów dla których jeździmy do Cro, no ale jak wiadomo, czasem tego ciepełka brakuje...
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 15.05.2018 19:54

boboo
Pozdrowię wszystkie* Luki na Mljecie, Prożurską w szczgólności,
Zajdę do wszystkich* Mljeckich konob, a w owej ze zdjęcia (domniewywam, że to Konoba Marijina) złożę ofiarę całożartą z koźlęcia.

:mrgreen: Zazdroszczę :P :papa:

Marsallah
w Broce to i ja chapnąłem - chwaliłem się 2 lata temu wynalezieniem nowej konoby (otworzyła się w czerwcu 2016) :)

Pamiętam jak się chwaliłeś :) Nawet Ci napisałam , że rok wcześniej jeszcze tej konoby nie było :P
A to ribarnica w mieście Vis... :mrgreen:
P8143993.JPG

gusia-s

Zaliczamy kolejne dziury i zakamarki i myślę,że jeszcze tego zaliczania na parę lat będzie :mrgreen:

beatabm
co tam wyspa, całą CRO w tydzień można mieć zaliczoną i być ekspertem

Można i w tydzień i to nie ruszając się z domu...Od czego są kamerki internetowe :lol: :papa:
A Ty odpowiedz na moje pytanie :roll: :wink:

gusia-s
Katerina chyba wodę wiadrami wylewa po ostatnich opadach bo też jakoś się ociąga ;)

Ale których opadach, pytanie...W TriCity, czy Szaron Stonie? :oczko_usmiech:
A w ogóle, to nie ociąga się, bo już pisze :roll:

agata26061
Troszkę musiałam nadrobić, bo w ostatnim czasie miałam bardzo ograniczony dostęp do internetu, ale już będę na bieżąco.
SZARON STON też niewątpliwie ma swój urok. Już pisałam, że czasem lubię jak popada w Cro, ale tylko pod warunkiem, że trwa to pół godziny, a później już słoneczko. W sumie słońce i ciepełko to jeden z powodów dla których jeździmy do Cro, no ale jak wiadomo, czasem tego ciepełka brakuje..

Cześć Agatko, myślałam ostatnio, gdzie Cię wywiało z forum...Pewnie czynisz intensywne przygotowania do Hvaru :)
Kolejny odcinek będzie z pozytywnym ciepełkiem :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

NA OBCASACH przez Vis Pelješac i Brač - strona 97
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone