Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

NA OBCASACH przez Vis Pelješac i Brač

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 03.04.2018 20:30

O kurna ale byka walnełam :oops:
Ślepota przy pisaniu 8O chyba mi musiał tel podmienić bo te literki nawet obok siebie nie są :mrgreen:
Już edytowałam ciiii :mrgreen:

tomekkulach napisał(a):Gusia Ty chyba chcesz mi podpaść :?: :wink:
Ależ skąd :mrgreen:
Katerina napisał(a):
gusia-s napisał(a):Z tym Bračem to się nie spierz, ja muszę wyjechać zanim Ty wjedziesz :mrgreen:
A czy ja się kiedykolwiek z pisaniem relacji spieszyłam? :roll: :mrgreen:
No w tej relacji to pędzisz jednak jak szalona :mrgreen:

Weź mi to spierzenie edytuj u siebie bo wstyd :mrgreen: Tomek już to zrobił w swoim cytowaniu widzę :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 03.04.2018 20:42

gusia-s napisał(a):Z tym Bračem to się nie spierz, ja muszę wyjechać zanim Ty wjedziesz :mrgreen: A czy ja się kiedykolwiek z pisaniem relacji spieszyłam? :roll: :mrgreen: No w tej relacji to pędzisz jednak jak szalona :mrgreen:

Pierze się skubie a nie spierza :mrgreen: Więc Katerina jest teraz "skubana" :mrgreen:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 03.04.2018 22:00

Nadrobiłam i jestem :)

Wywiało nas na Podkarpacie na święta :mrgreen:

Ale powiem Ci, że fajnie wrócić do rejonu Peljesac - Korcula :hearts: :mrgreen:
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 04.04.2018 08:46

Nareszcie mam czas obczytać zaległe relacje - zacząłem od tej i jest świetnie: przygodowo, dużo ciekawych miejsc.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 04.04.2018 18:17

gusia-s

Postanowiłam zakończyć przed swoimi wakacjami, więc tempo musi być :mrgreen:

beatabm
Katerina jest teraz "skubana" :mrgreen:

Moja droga, ja się tak łatwo oskubać nie dam :lol:

CROnikiCROpka
Wywiało nas na Podkarpacie na święta :mrgreen:

Ale powiem Ci, że fajnie wrócić do rejonu Peljesac - Korcula :hearts: :mrgreen:

No... z Podkarpacia to już miałaś rzut beretem do rejonu P. - K. Nie skorzystałaś ? :roll: :lol:
W następnym odcinku Półwysep i Korczula będą migać jak w kalejdoskopie - wskakuj na nasz ponton :)

Hercklekot
Nareszcie mam czas obczytać zaległe relacje - zacząłem od tej i jest świetnie: przygodowo, dużo ciekawych miejsc.

Fajnie,że jesteś, opisałam parę moich "odkryć" na Visie, ale i w dalszej części będzie trochę ciekawych przygód np.kulinarnych :wink: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2018 20:11

Katerina napisał(a):gusia-s

Postanowiłam zakończyć przed swoimi wakacjami, więc tempo musi być :mrgreen:

:roll:
A nie przypadkiem moimi :?:
obiecałaś :oczko_usmiech:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 04.04.2018 21:30

tomekkulach
obiecałaś :oczko_usmiech:

Dotrzymuję obietnic :P
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 04.04.2018 21:35

Motorowy rejs międzywyspowy cz.2

Krótki pobyt na pięknym i pełnym tajemnic Vrniku nastroił mnie marzycielsko...Miejsce wydaje się idealne na letni dom:roll: 8) Ale gdybym nawet miała taką zdolność finansową, to plan byłby prawie nie możliwy do zrealizowania, gdyż od lat wyspę obejmuje zakaz jakichkolwiek nowych inwestycji budowlanych, a stare domy będące w posiadaniu rodzin - w dużej mierze rodem z Korčuli - są dla nich żyłą złota, a przez to raczej nie na sprzedaż... :( :wink:

Okrążamy Badiję i oglądamy samostan od drugiej strony...

P9132641.JPG

To tu odbył się kilka dni temu jeden z koncertów barokowych na który spóźniliśmy się o jeden dzień.. :(

Płyniemy bez konkretnego planu, jednak pora coś postanowić w kwestii obiadu - pobyt w kamieniołomach bardzo mnie wycieńczył :oczko_usmiech: Póki co, zmierzamy ku murom małej Perły...

P8224327.JPG

P9132625.JPG

P9132628.JPG

P9132630.JPG

...po czym mijamy ją i obieramy kurs na Viganj :)

P9132702.JPG

Dopada mnie lekkie podenerwowanie - trzeba się będzie przebijać przez hordy surferów, często pędzących na oślep nowicjuszy 8O A ja przecież nie mam już kapoka :? :oczko_usmiech:

P9132714.JPG

Nadkładamy drogi, aby nie przecinać ich trajektorii i szerokim łukiem dobijamy do brzegu w pewnej odległości od ulubionego beach baru. Cumujemy tak, aby nikomu nie wadzić i idziemy na lunch.

P9122542.JPG

Zamawiamy przekąski z których słynie Čiringito - małe bruschetty z różnym "toppingiem". Nasze ulubione to te z kozim serem i inćuni, pršutem, oraz kozim serem, orzeszkami pinii i miodem :hearts: Proste, nie nadwątlające budżetu i pyszne. :)

P9132705.JPG

Delektujemy się jedzeniem i obserwujemy ładnych, wysportowanych ludzi zazdroszcząc im ekscytujących doznań...

P9122533.JPG

P9122534.JPG

Klientela baru jest bardzo malownicza - młodzież (młodsza i starsza :P ) o nietuzinkowym wyglądzie, niektórzy ekscentrycy przychodzą tu z pupilami 8)

P9132709.JPG

Jeszcze cappuccino na plaży...

P9122539.JPG

...i płyniemy dalej wzdłuż wybrzeży Półwyspu :hut:

Oddaliwszy się znacznie od mekki surferów wypatrujemy jakiejś przyjemnej zatoczki na kąpiel...
Chyba coś jest :D

P8224328.JPG

P8224333.JPG

Naszym nowym :P zwyczajem mąż zostawia mnie na takiej małej plażyczce, a sam oddala się, żeby jeszcze raz sprawdzić możliwości naszej łodzi motorowej...Znowu jestem sama, nie wiem czy mam zasięg, dokoła cisza, czuję się... :hearts:

Zanurzam się na chwilę w wodzie, jednak nie pływam długo, bo nastawiam się na dłuższy plażing w miejscu do którego za chwilę popłyniemy...
Wraca mąż :) Szczęśliwy :nice:

P8224335.JPG

Przed nami Raćišće na Korčuli...

P8224337.JPG

...za nami Pelješac...

P8224341.JPG

Płynąc przy brzegu widzę nastrojowe miejsce do plażowania i intrygujące schodki...

P8224344.JPG

P8224345.JPG

Pewnie wiodą do prywatnego apartmana :roll: Kusi, żeby sprawdzić co tam jest, ale czas mija nieubłaganie, a przed nami jeszcze tyle atrakcji :D

Jestem zaskoczona odległościami - z brzegu wydaje się,że do miejsca które widzimy po drugiej stronie jest bardzo blisko - jednak w praktyce okazuje się ,że nie doszacowujemy tych dystansów...

Oto cel - Uvala Vaja 8)

P8224347.JPG

Byliśmy już w tej zatoczce w ubiegłym roku i dopisaliśmy do listy cro - hitów :hearts:
Jest tak samo pięknie jak rok wcześniej...Dużo gadać nie trzeba... :P

P9172932.JPG

P9172936.JPG

P9172942.JPG

P9172949.JPG

P9172953.JPG

P9172931.JPG

P9172941 (2).JPG

P9172945.JPG

P9172951 (2).JPG

P9172952.JPG

Do zatoki można dostać się od strony lądu, chociaż zejście nie należy do najłatwiejszych...Jest strome i pełne ostrych kamieni...Pamiętam mój spektakularny i bolesny zjazd na doopie z ubiegłego roku :roll: Ale zejścia są dwa - drugie, które wtedy przeoczyłam jest łatwiejsze. Teraz wspinam się po nim,żeby pokazać zatokę z góry 8)

P9172939.JPG

P9172925.JPG

Co za dużo, to niezdrowo :mrgreen: Ciąg dalszy w następnym odcinku :papa:

Laku noć :)
Załączniki:
P9172950.JPG
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 04.04.2018 21:45

Co Ci powiem, to Ci powiem ...Waluś ...przepraszam Katerina ... jest piknie w tej uvali.
Taka łódeczka to jest fajny wypas, świetne miejsca można zaliczyć.
P.S. myślałem, że ta świnka jest takim elementem menu do wyboru :mrgreen: .
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 04.04.2018 21:54

Vaja jak zawsze piękna :hearts:

Dalej zejście jest po zwale skalnym trzymając się liny?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.04.2018 22:06

:hearts:
Vaję mieliśmy przez 2 godziny tylko dla siebie,
Potem niestety :? jakieś człowieki sprofanowały
wchodząc z niewyjaśnionych przyczyn ubrani 8O;
pewno nie czytali :roll:
8)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 05.04.2018 07:45

Piękna wycieczka, Katerina! Zazdroszczę :!:
tomekkulach napisał(a):Vaję mieliśmy przez 2 godziny tylko dla siebie,
8)

Może czytali to - ani słowa o tym, że to plaża FKK. Jest oznakowanie na samej plaży?
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 05.04.2018 07:52

Czyż taki widok na Małą Perłę nie jest piękny? :wink:
Surferzy mieli na czym szaleć - Kanał działał :oczko_usmiech: Widać że ładnie podwiewało :oczko_usmiech:
Pupilkiem mnie rozłożyłaś, nie mogę pokazać tego zdjecia dziewczynkom bo zamiast wakacyjnego projektu "kura" zaraz zechcą świnkę :roll: :mrgreen:
No i ta kawka na deser.. :hearts: Tak człeka torturować z samego rana 8O :mrgreen:
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 05.04.2018 08:04

Marsallah napisał(a):Piękna wycieczka, Katerina! Zazdroszczę :!:
tomekkulach napisał(a):Vaję mieliśmy przez 2 godziny tylko dla siebie,
8)

Może czytali to - ani słowa o tym, że to plaża FKK. Jest oznakowanie na samej plaży?

Ja na tej plaży żadnego oznakowania FKK nie widziałam. Byli sami tekstylni i jedna Pani topless.
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 05.04.2018 08:54

Wojtek, Ewa, Tomek, Bartek, Beata

Na Vaji byliśmy dwa razy w dwóch kolejnych latach i żadnego oznakowania FKK nigdzie nie uświadczyłam...Za każdym razem były oprócz nas 2 - 4 osoby - raz rodzina z dziećmi, i zawsze byli to tekstylni. Zaskoczyły mnie tłumy na zdjęciach w linku Marsallah - i pełno parasoli 8O
Zejścia bezpośrednio na plażę są dwa - już o tym wspomniałam - jedno jest diaboliczne , ale też ja miałam na sobie buty do pływania, a ta stroma nawierzchnia wymaga podeszwy z bieżnikiem...Jest natomiast drugie - łagodniejsze, zaraz obok, jednak idąc ścieżką od głównej szosy wyszłam prosto na to trudne - bardziej w lewo.

Plaża cud - miód, jest tam budynek w głębi wyglądający na konobę ale zawsze zamknięty.

Przemieszczanie się łódką wydaje się czymś nieuniknionym i oczywistym, gdy się jedzie w to samo miejsce po raz kolejny i zna wszystkie ścieżki (no, prawie wszystkie :wink: ) Niestety, doszedł nam kolejny wakacyjny koszt, który trzeba uwzględnić planując wakacyjny budżet, bo teraz to nie tylko Małż,ale i ja nie wyobrażam sobie wakacji bez samodzielnej wycieczki po akwenie :P 8) Przydałoby się jeszcze jakieś gruntowne przeszkolenie i ...patent :roll: :wink:

Co do świnki - miniaturki... :lol: Należała do kogoś z pobliskiego campu...Też zastanawialiśmy się, czy nie przywieźli jej jako żywy prowiant :oczko_usmiech: Mój mąż jest w tych stworzeniach zakochany i chętnie posiadałby takiego pupila :roll: :lol: , więc tym bardziej trzeba uważać z dziećmi, Beata :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

NA OBCASACH przez Vis Pelješac i Brač - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone