Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na końcu świata: Bretania (Normandia, zamki nad Loarą)

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Franz
Legenda
Re: Na końcu świata: Bretania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.02.2014 14:57

razpol napisał(a):Pozwolę sobie wkleić.. ;)

Pięknie to ująłeś. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.02.2014 21:15

razpol napisał(a):Takowe tabliczki widywałem często przy plażach na północy Francji. Ostrzegające przed spacerami i pływami.

Podczas angielskiej eskapady zajechaliśmy też do Lindisfarne na Holy Island. Dojazd możliwy wyłącznie w określonych godzinach. W necie znalazłem takie zdjęcie:

a_baa-sea-flooded-their-car.jpg

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.03.2014 21:57

Niedaleko stąd do jednego z najciekawszych miejsc w Bretanii, zatem nie mija wiele czasu, gdy zajeżdżamy do Carnac - po bretońsku Karnag – zwanego prehistoryczną stolicą tej krainy. Tutaj znajduje się największe na świecie skupisko wytworów kultury megalitycznej: menhiry, dolmeny, kromlechy, tumulusy – w sumie ponad dziesięć tysięcy obiektów. Najstarsze datują się w przybliżeniu na rok 5000 p.n.e., zatem stoją już siedem tysięcy lat. Największy zespół menhirów to Alignements du Menec, na który składają się równoległe rzędy w sumie ponad tysiąca pionowo ustawionych głazów. Największe sięgają dwudziestu metrów wysokości, ale wiele jest znacznie niższych. Nie brakuje teorii, usiłujących wyjaśnić ich znaczenie, jednak żadna jeszcze nie zyskała istotnego naukowego poparcia.

PICT0035.JPG

PICT0036.JPG

PICT0036a.JPG

PICT0037.JPG

PICT0037a.JPG

PICT0038.JPG

PICT0039.JPG
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 04.03.2014 22:12

Franz napisał(a):Nie brakuje teorii, usiłujących wyjaśnić ich znaczenie, jednak żadna jeszcze nie zyskała istotnego naukowego poparcia.

Ta ilość teorii prawdopodobnie dorównuje ilości teorii opisujących jak byli w stanie takie rzeczy wykonać.
Podobno taka budowa trwała chwilę i była przekazywana z pokolenia na pokolenie, ulegając w międzyczasie modyfikacjom, które finalnie zacierały pierwotne przeznaczenie takiej budowli i dlatego nie jesteśmy dziś w stanie dojść po co to komu było potrzebne, bo tak naprawdę to oni sami nie wiedzieli.
Dlatego niektóre wyglądają na niedokończone - dochodzili do punktu, w którym nie wiedzieli co dalej :)

Kolejna teoria - na NG słyszałem :D

Swoją droga głupio się czuje, mając świadomość, że po nas nawet takie kompozycje nie zostaną :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.03.2014 22:30

Zastanawiałem się , kiedy trafisz w Bretanii na jeden z placów zabaw Obelixa :mrgreen:

Trafiłeś na najwięszy :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.03.2014 23:12

weldon napisał(a):Dlatego niektóre wyglądają na niedokończone - dochodzili do punktu, w którym nie wiedzieli co dalej :)

W Bretanii jest takie miejsce, że linie menhirów wchodzą w ocean...

piotrf napisał(a):Zastanawiałem się , kiedy trafisz w Bretanii na jeden z placów zabaw Obelixa :mrgreen:

Trafiłeś na najwięszy :lol:

Tylko pora dnia i pogoda nie pozwoliły na lepsze ujęcia. Kilka lat później odbiliśmy to sobie na Korsyce.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.03.2014 09:28

Nie dalej jak w niedzielę, gdy miałem bardzo dużo czasu czytałem w tym nowo zakupionym przewodniku o Bretanii i samym Carnac (no i nie tylko o Bretanii)

Może jeszcze nie tym razem, ale chciałbym bardzo odwiedzić także nadmorski pas od Normandii do Bretanii

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.03.2014 23:51

tony montana napisał(a):Nie dalej jak w niedzielę, gdy miałem bardzo dużo czasu czytałem w tym nowo zakupionym przewodniku o Bretanii i samym Carnac (no i nie tylko o Bretanii)

Może jeszcze nie tym razem, ale chciałbym bardzo odwiedzić także nadmorski pas od Normandii do Bretanii

Ja zamierzam tam wrócić.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.03.2014 15:35

Niestety, wszystko jest ogrodzone, a późna pora wyklucza wejście na ich teren. Na szczęście, ogrodzenie jest ażurowe, więc możemy przynajmniej rzucić okiem z daleka. Jest ósma wieczorem i czas pomyśleć o noclegu, ale zanim to uczynimy, jeszcze staramy się szybko zapoznać z liczącym sobie ponad sześć tysięcy lat tumulusem de Kercado, stanowiącym miejsce pochówku neolitycznego wodza, a w ostatnich poblaskach dnia łapiemy jeszcze jedną atrakcję. To Geant du Manio – sześciometrowej wysokości menhir, który mnie, osobiście, przypomina stojącego słupka świstaka.

Jest tu w pobliżu tyle pomników kultury megalitycznej, że można by przeznaczyć na to kilka dni, my jednak nie dysponujemy takim czasem i musimy się zadowolić tym, co zobaczyliśmy. Może jeszcze kiedyś uda się tu wrócić, ale teraz już nie pozostaje nam nic innego, jak tylko poszukać noclegu. Nie jest to specjalnie trudne zadanie i wkrótce nasz mobilny hotel staje na zacisznej polance niedaleko Carnac.

PICT0040.JPG

PICT0041.JPG

PICT0042.JPG

PICT0043.JPG

PICT0044.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.03.2014 22:59

Taki sześciometrowej wysokości menhir robi wrażenie 8O , szczególnie że pochodzi z zasów kiedy świstak był bogiem :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.03.2014 14:20

piotrf napisał(a):Taki sześciometrowej wysokości menhir robi wrażenie 8O , szczególnie że pochodzi z zasów kiedy świstak był bogiem :wink:

Albo przynajmniej symbolem płodności w całej okazałości. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.04.2014 13:25

Mapka przejazdów do końcówki tego dnia.

BreMapa.jpg

A - Lorient (Port-Louis)
B - Carnac
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.04.2014 13:35

To jest to Lorient, w której była baza marynarki i ubootów w czasie II wś?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.04.2014 16:06

FUX napisał(a):To jest to Lorient, w której była baza marynarki i ubootów w czasie II wś?

Zgadza się. Wspomniałem o tym tutaj.

Pozdrawiam,
Wojtek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.04.2014 17:48

Plaże pamiętałem, a to mnie umknęło.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France