Mam prośbę, pomógłby ktoś zaplanować ciekawą trasę z Calais do Paryża, chciałbym coś zobaczyć po drodze a nie tylko przemieścić się z punktu A do B.
Z góry wielkie dzięki.
Pozdro...
KarKoz napisał(a):Mam prośbę, pomógłby ktoś zaplanować ciekawą trasę z Calais do Paryża, chciałbym coś zobaczyć po drodze a nie tylko przemieścić się z punktu A do B.
Franz napisał(a):KarKoz napisał(a):Mam prośbę, pomógłby ktoś zaplanować ciekawą trasę z Calais do Paryża, chciałbym coś zobaczyć po drodze a nie tylko przemieścić się z punktu A do B.
Zaplanować za kogoś nie potrafię. Na własny użytek tworzę zwykle tak ogólnikowe plany, że wszelkie uszczegółowienia powstają na bieżąco i nigdy rano nie wiem, gdzie spędzę wieczór. Nie piszesz też, ile masz czasu na przemieszczenie się z Calais (czy raczej z Londynu) do Paryża.
We Francji na najkrótszej trasie warto zajrzeć do Amiens, Rouen i do malowniczych ruin zamku Gaillard powyżej les Andelys nad Sekwaną. Jeśli masz więcej czasu, to w kierunku zachodnim klify Normandii a najlepiej leżący na granicy z Bretanią Mont Saint-Michel - ale to już istotne nadłożenie drogi.
W Anglii pomiędzy Londynem a Dover też jest mnóstwo ciekawych miejsc, że wymienię tutaj chociażby zamek w Dover i piękne klify. Najlepiej rzuć okiem na ten wątek. Pętlę zacząłem w Dover w kierunku zachodnim, by na koniec kierować się z Londynu z powrotem do Dover. Powinieneś sobie tam coś ciekawego znaleźć.
Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana napisał(a):Z chęcią dowiem się, co było po Lorient, jako, że większą część wczesnego wieczoru spędziłem na zapoznawaniu się w tej relacji z Bretanią (na początku z Normandią)
Franz napisał(a):tony montana napisał(a):Z chęcią dowiem się, co było po Lorient, jako, że większą część wczesnego wieczoru spędziłem na zapoznawaniu się w tej relacji z Bretanią (na początku z Normandią)
No cóż - zgodnie z zasadą, że skoro jest chociaż jeden czytelnik...
Siądę i coś tam jeszcze napiszę.
Pozdrawiam,
Wojtek
mysza74 napisał(a):A jak jest dwóch, to napiszesz więcej?
weldon napisał(a):Skoro wpadłeś, to skorzystam i się spytam: te ślady na murach pokazują różnice poziomu wody w czasie przypływów i odpływów?
W którym momencie mogłeś zrobić te zdjęcia?
weldon napisał(a):Kaśka opowiadała, że miejscami woda potrafi naprawdę daleko cofnąć się w morze, co stwarza nawet dość niebezpieczne sytuacje dla tych, co się zaspacerują za daleko.
weldon napisał(a):Zdaje się, że zbieranie pozostałości po cofającej się fali to spory biznes w tym rejonie.
Mont Saint-Michel ... Tak, to te okolice.