Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na końcu świata: Bretania (Normandia, zamki nad Loarą)

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Franz
Legenda
Re: Na końcu świata: Bretania

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.10.2012 17:19

Zupełnie zapomniałem o mapkach. Zatem teraz zaległe przejazdy do wielu, wielu odcinków.

BreMapa.jpg

A - Corniche Bretonne
B - Roscoff
C - le Folgoet
D - Menez Ham
E - Tremazan
F - źródło św. Samsona
G - le Conquet
H - Pointe de St. Mathieu
I - Fort de Bertheaume
J - Petit Minou
K - Brest
L - Daoulas
M - le Faou
N - Camaret-sur-Mer
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.10.2012 09:00

cuuuuudownie :D
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 24.10.2012 11:57

Franz napisał(a):Zupełnie zapomniałem o mapkach.
O, taka mapka, to rzecz wielce praktyczna. Choć na razie - palcem po mapie ją pozwiedzam, to i tak Bretanii nie odpuszczę (ale musi jakiś czas poczekać - całe szczęście, że nie zając :wink: )

pozdrawiam
:D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.10.2012 12:59

alfa1968 napisał(a):cuuuuudownie :D

Podoba Ci się?
Bo wiesz, ja się poważnie zastanawiałem, czy w ogóle tę relację pisać. Tu mam najgorsze fotki ze wszystkich, które w licznych wątkach zamieszczam.

Tymona napisał(a):O, taka mapka, to rzecz wielce praktyczna.

Zwykle zamieszczam ze dwie mapki do pełnego dnia relacji. Tym razem zupełnie mi wyleciało z pamięci, więc wyjątkowo jedna mapka do pełnych dwóch dni.

Tymona napisał(a):Bretanii nie odpuszczę (ale musi jakiś czas poczekać - całe szczęście, że nie zając :wink: )

Tylko wiesz - na przestrzeni wieków ten region znacznie zmieniał swój obszar i kształt. Występują istotne różnice poziomu oceanu i zmiany dotyczą kilkudziesięciu kilometrów w głąb lądu, bądź morza.
Zatem Bretania, do której pojedziesz, może być już zupełnie inną Bretanią. ;)

A korzystając z okazji, że spotykamy się po raz pierwszy po tak ważnym wydarzeniu w Twoim, Waszym życiu - przyjmij ode mnie serdeczne gratulacje z okazji powiększenia stanu liczebnego i życzenia pomyślnego rozwoju całej Waszej Czeladki. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 24.10.2012 15:46

Franz napisał(a): Zaiste, intrygująco się to przedstawia.

PICT0038.JPG

Całkowicie mnie te domy zaskoczyły swoim wyglądem - lubię taki niespodzianki.
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 24.10.2012 15:49

Franz napisał(a):

Podoba Ci się?
Bo wiesz, ja się poważnie zastanawiałem, czy w ogóle tę relację pisać. Tu mam najgorsze fotki ze wszystkich, które w licznych wątkach zamieszczam.

Ja się bardzo cieszę że ta relacja też powstała,jest co podziwiać 8)

Pozdrowionka.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.10.2012 17:27

CROberto napisał(a):
PICT0038.JPG

Całkowicie mnie te domy zaskoczyły swoim wyglądem - lubię taki niespodzianki.

Obrazek

Nie spotkałem gdzie indziej takiej konstrukcji.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.10.2012 09:17

Franz napisał(a):

Podoba Ci się?

Pozdrawiam,
Wojtek

No nie zrozumiałam czegoś - w tej relacji zamieściłeś najgorsze fotki ????? Przecież są super.To jak wyglądają najlepsze ? Bretania jest piękna, trochę klimat angielski. Wybieram się tam od kilku lat ,ale przerażają mnie wiatry i zmienna pogoda. Też nocuję pod namiotem i nie chciałabym być "wywiana" . W moich wspomnieniach jest ciągle burza pod Wenecją , podczas której mąż trzymał środkowy maszt namiotu , żeby go wiatr nie porwał. A namiot mieliśmy duży typu domek 4x5 m :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.10.2012 13:10

alfa1968 napisał(a):No nie zrozumiałam czegoś - w tej relacji zamieściłeś najgorsze fotki ????? Przecież są super.

Dobrze zrozumiałaś. Niemniej, cieszę się, że pomimo tego Ci się podobają.
Już w najbliższym odcinku zrobi się kolorowo. :)

alfa1968 napisał(a):To jak wyglądają najlepsze ?

To jest trudne pytanie. :lol:
Jeśli lubisz krajobrazy górskie, to na przykład na tej stronie i w jej okolicach coś by się dało znaleźć.

Jeśli nie góry, to może na tej stronie i w jej okolicach.

A jesli pociąga Cię Francja, to może tutaj?

alfa1968 napisał(a):Bretania jest piękna, trochę klimat angielski. Wybieram się tam od kilku lat ,ale przerażają mnie wiatry i zmienna pogoda.

Zgadza się, pogoda jest niepewna. W Anglii też tak miałem, jednak fotki już znacznie lepsze mi się udało zrobić.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.10.2012 08:42

alfa1968 napisał(a):To jak wyglądają najlepsze ?

To jest trudne pytanie. :lol:
Jeśli lubisz krajobrazy górskie, to na przykład na tej stronie i w jej okolicach coś by się dało znaleźć.

Jeśli nie góry, to może na tej stronie i w jej okolicach.

A jesli pociąga Cię Francja, to może tutaj?

Pozdrawiam,
Wojtek

Obejrzałam z otwartą buzią. Jestem co raz bardziej zafascynowana Francją. Jeszcze jakbyś mógł czasem jakiś podpis pod zdjęciem wkleić, bo zupełnie nie wiem gdzie są te piękne miejsca uwidocznione na Twoich fotografiach.
Co do gór to z przykrością stwierdzam , że LUBIŁAM po nich chodzić 20 lat temu a teraz mi się nie chce - wolę pooglądać z daleka , chociaż zdaję sobie sprawę ,że wiele mnie omija
Pozdrawiam Iza
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.10.2012 14:38

alfa1968 napisał(a):Obejrzałam z otwartą buzią. Jestem co raz bardziej zafascynowana Francją.

To jest mój ulubiony kraj. Wraz z Hiszpanią - ale o wiele łatwiej dostępny, dlatego znacznie częściej goszczę we Francji.

alfa1968 napisał(a):Jeszcze jakbyś mógł czasem jakiś podpis pod zdjęciem wkleić, bo zupełnie nie wiem gdzie są te piękne miejsca uwidocznione na Twoich fotografiach.

To, co się do tej pory w tamtym wątku znalazło, ma zaledwie sygnalizować urodę tego kraju. Opisy zamieszczam zwykle w szczegółowej relacji, jeśli jednak któreś z zamieszczonych zdjęć zainteresowały Cie bardziej, to pytaj, a ja rozszyfruję ich umiejscowienie. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2012 21:59

Dzień ósmy

Ranek wstaje raczej pogodny. Mamy nadzieję, że tak się utrzyma przez resztę dnia - przed nami jedne z najpiękniejszych krajobrazów Bretanii. Składamy majdan i wyruszamy w trasę. Przejazdy w pierwszej połowie dnia nie będą długie; do odwiedzenia mamy kilka nieodległych miejsc na bardzo urozmaiconym fragmencie bretońskiego wybrzeża. Półwysep Crozon rozczłonkowuje się na końcu na trzy mniejsze półwyspy, usytuowane względem siebie pod kątem prostym, co oznacza, że skrawki lądu wybiegają w kierunku północnym, zachodnim oraz południowym. Najpierw kierujemy się na północ, gdzie pierwszy przystanek robimy na cyplu położonym naprzeciw Brestu oraz odwiedzonego w dniu poprzednim Petit Minou. To Pointe des Espagnoles, pilnujący od południa wejścia do Brestu. Podczas wojny Ligi Katolickiej z królem Henrykiem IV został przekazany do ufortyfikowania Hiszpanom i stąd jego obecna nazwa. Sam budynek fortu oceniamy jako mało interesujący, natomiast prawdziwy podziw wzbudza w nas okolica - olbrzymie połacie wrzosowisk, chociaż również wiele innych roślin można tutaj wyróżnić. Wielobarwne dywany aż zapraszają, by się na nich wytarzać. Oczy wprost śmieją się do ciągnących się na sam skraj oceanu kolorowych łat kuszącej roślinności.

PICT0001.JPG

PICT0002.JPG

PICT0003.JPG

PICT0005.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2012 22:12

Następnie zjeżdżamy szosą wzdłuż wybrzeża do skrajnego zachodniego cypla północnej wypustki - Pointe des Capucins. Towarzyszą nam nadal przepiękne dywany wrzosowisk, tu jednak oko przyciąga ufortyfikowana wysepka, połączona mostem z lądem stałym. Nazwa wywodzi się od pobliskiej skały w kształcie zakapturzonego zakonnika. Na wysepkę chętnie byśmy poszli - nie jest to jednak możliwe. Zbudowany przez Vaubana kompleks należy wciąż do Ministerstwa Obrony Francji. Pozostaje nam podziwianie z pewnej odległości. Nieco dalej znajdują się ruiny wcześniejszego fortu, położone na lekko pochyłych tarasach, obrywających się do morza urwistymi skałami. Może byśmy tam spróbowali pobuszować? Nieee, niestety. Przecież po południu chcemy zawrzeć bliską znajomość z muzyką bretońską. Nie mamy czasu na dodatkowe drobiazgi. Trochę szkoda...

PICT0004.JPG

PICT0006.JPG

PICT0007.JPG

PICT0008.JPG

PICT0009.JPG

PICT0010.JPG

PICT0011.JPG

PICT0012.JPG
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.10.2012 06:48

Bajka...

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 30.10.2012 10:01

Franz napisał(a): ... olbrzymie połacie wrzosowisk. .... Oczy wprost śmieją się do ciągnących się na sam skraj oceanu kolorowych łat kuszącej roślinności.

Przecudnie ! :roll: ... i wszystko na ten temat. :D 8)

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France