Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na końcu świata: Bretania (Normandia, zamki nad Loarą)

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 07.10.2011 12:18

Aglaia napisał(a):Ostatnia fotka to Chambord.

Jak najbardziej. :)

Aglaia napisał(a):Francja to kraj wakacji mojego dzieciństwa więc niewiele mnie zaskoczy (chyba, że będzie coś z całkowitego południowego zachodu albo Alpy - ale te są gdzie indziej) ale jak miło będzie powspominać :D .

Uwielbiam Francję. Byłem w niej wielokrotnie i będę do niej wracał. 8)

Z południowego zachodu, to w wątku "Po obu stronach Pirenejów". Jak tylko przejedziemy ponownie granicę hiszpańsko-francuską.
Alpy, to w wątku "Prowansja", który napisałem w takim stylu, ze powinienem go przepisać od początku. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 07.10.2011 12:36

Krystof napisał(a):może być i B. ... z Tobą choćby do Bydgoszczy! :wink:

Bydgoszcz - byłem. :lol: (to tak a propos jednej z reklam ostatnio na antenie). Spałem w Bydgoszczy.

A powołując się na słowa pewnej piosenki, to również piłem w Spale, spałem w Pile. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
HAncur
Cromaniak

Postnapisał(a) HAncur » 07.10.2011 12:45

I ja się melduję, nie tylko z powodu skrzywienia "językowego" :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 07.10.2011 13:06

Chryste Panie, Bretania :!: :!: :!: Nie oderwiesz mnie od komputera teraz. Za żadne skarby 8O

Pozdrawiam,
Anka
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 07.10.2011 14:12

Ja też już się nie mogę doczekać tej relacji! Jeśli chodzi o francuskie klimaty, to byłam "tylko" w Paryżu i troszkę w Burgundii (też na B :wink:), ale to dawno było... Chętnie poczytam i pooglądam, bo zapowiada się bardzo interesująco :)

Pozdrawiam :papa:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 07.10.2011 14:14

HAncur napisał(a):I ja się melduję, nie tylko z powodu skrzywienia "językowego" :wink:

"Skrzywienie językowe" w moich oczach jest sporą zaletą. 8)

mahadarbi napisał(a):Chryste Panie, Bretania :!: :!: :!: Nie oderwiesz mnie od komputera teraz. Za żadne skarby 8O

Ale pamiętaj, że jest jeszcze świat poza komputerem. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 07.10.2011 14:18

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Chryste Panie, Bretania :!: :!: :!: Nie oderwiesz mnie od komputera teraz. Za żadne skarby 8O

Ale pamiętaj, że jest jeszcze świat poza komputerem. :lol:

Wojtek, ja to doskonale wiem, ale jak mam zwiedzać Twoją B. bez zaglądania tu? Zanim sama zobaczę, hę? :wink:

Swoją drogą, nieźle mnie zaskoczyłeś tym wątkiem 8O Brawo za stopniowanie napięcia.

Pozdrawiam,
Anka
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 07.10.2011 14:37

Krystof napisał(a):może być i B. ... z Tobą choćby do Bydgoszczy! :wink:

Taaaa ... zgadzam się ! :)

Franz napisał(a):
A powołując się na słowa pewnej piosenki, to również piłem w Spale, spałem w Pile. ;)

No proszę ! ... całkiem niedaleko to spanie, z piciem... to już dalej ! ;)

Pozdrawiam
Dromader
Cromaniak

Postnapisał(a) Dromader » 07.10.2011 14:47

Franz napisał(a):... Zbyt wiele się dziać tu nie będzie....

Ahaaaaaaa, mnie nie oszukasz :mrgreen: Zasiadam i czytam kolejne części :wink:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 07.10.2011 14:55

maslinka napisał(a):Ja też już się nie mogę doczekać tej relacji! Jeśli chodzi o francuskie klimaty, to byłam "tylko" w Paryżu i troszkę w Burgundii (też na B :wink:), ale to dawno było... Chętnie poczytam i pooglądam, bo zapowiada się bardzo interesująco :)

Witam Cię, Agnieszko. Trzymałem miejsce dla Ciebie w tym kącie crogniska. ;)

mahadarbi napisał(a):Swoją drogą, nieźle mnie zaskoczyłeś tym wątkiem 8O Brawo za stopniowanie napięcia.

Prawda?! Ponad dwa lata czekałem, by zaskoczyć wspomnieniami z miejsc, oddalonych setki kilometrów od gór. :lol:

mariusz-w napisał(a):No proszę ! ... całkiem niedaleko to spanie, z piciem... to już dalej ! ;)

W młodzieńczych czasach, kiedy to po wędrówce po Kotlinie Kłodzkiej przemieszczaliśmy się z kumplami autosptopem nad morze. W Pile utknęliśmy i w efekcie rozstawiliśmy namiot na przystrzyżonym trawniku przed jakąś fabryką.

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 07.10.2011 14:57

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Swoją drogą, nieźle mnie zaskoczyłeś tym wątkiem 8O Brawo za stopniowanie napięcia.

Prawda?! Ponad dwa lata czekałem, by zaskoczyć wspomnieniami z miejsc, oddalonych setki kilometrów od gór. :lol:

I udało Ci się :D Bretania jest u mnie w pierwszej piątce must be :!:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 07.10.2011 15:20

Dromader napisał(a):Ahaaaaaaa, mnie nie oszukasz :mrgreen: Zasiadam i czytam kolejne części :wink:

Serio. ;)
Robię porządki i wpadła mi ta Bretania, już mocno przykurzona. A że rozważam upublicznienie wspomnień z tej Wielkiej, na wyspie - to tytułem wstępu, najpierw ta kontynentalna. 8)

mahadarbi napisał(a):Bretania jest u mnie w pierwszej piątce must be :!:

Na pewno warto. Zahaczyłem o nią w poprzednim życiu, a tu mam zamiar powspominać drugą wizytę na jednym z końców świata. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Postnapisał(a) mahadarbi » 07.10.2011 15:26

No to, Wojtku, pisz i wklejaj :!: :!: :!: Bom niecierpliwa bardzo, coraz bardziej :lol:

Pozdrawiam,
Anka
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.10.2011 15:35

Śledzenie tematu rozpoczęte :D
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 07.10.2011 16:13

mahadarbi napisał(a):No to, Wojtku, pisz i wklejaj :!: :!: :!: Bom niecierpliwa bardzo, coraz bardziej :lol:

Nie zaniedbam żadnej z licznie prowadzonych relacji, w których widać zainteresowanie. Teraz jednak częściej aktualizuję te wątki, w których jest większy ruch. :)

Janusz Bajcer napisał(a):Śledzenie tematu rozpoczęte :D

Cenię sobie Twoje zainteresowanie, mimo sporych różnic między nami w sposobie spędzania wolnego czasu. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Francja - France