Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

na kemping w połowie września

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
frankowa
Autostopowicz
na kemping w połowie września

Nieprzeczytany postnapisał(a) frankowa » 22.05.2006 13:54

Witam,

wspólnie z mężem i dwójką dzieci (4,5 roku i 1,5 roku) chcemy w te wakacje wybrać się do Chorwacji. Mamy zamiar zwiedzić Istrię bądź Dalmację.
Planowaliśmy wyjazd ok. 12 września na 3 tygodnie. Nocleg - na kempingach.
Mam w związku z tym kilka pytań:
- jakie temperatury panuja we września, czy nie będzie nam za chłodno?
- jaka jest temperatura wody? Czy nie jest za zimna w tym okresie?
- czy w otwartych we wrześniu kempingach są zazwyczaj dostępne wszytkie atrakcje np. basen, restauracja, sklep?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 22.05.2006 14:13

- jakie temperatury panuja we września, czy nie będzie nam za chłodno?

W dzień jest ciepło, zazwyczaj ok 28-25 stopni, w nocy tez jest dość ciapło żeby spać pod namiotem. Tyle że dni są krótkie i czasem popada a na Istri przelotnie popada codzień.
Nie ma skwaru dziecom będzie dobrze. trzeba tylko unikać miejsc gdzie wieje Bora a jak już zawieje zwinąć się i pojechać 150-200km dalej

- jaka jest temperatura wody? Czy nie jest za zimna w tym okresie?

Woda jest ciepła choć dużo zalezy od opadów. Woda wolniej traci ciepło niż powietrze, moża się kąpac do połowy października a czasem do końca października. Teraz morze ma ok 19 stopni (jak na kamerze w Instytucie w Splicie więc w połowie września będzie podobnie albo nawet cieplej.
tu mozna zobaczyc dane z ubieglych lat ze Splitu:
http://www.izor.hr/eng/online/puntajurana/online_s.html

czy w otwartych we wrześniu kempingach są zazwyczaj dostępne wszytkie atrakcje np. basen, restauracja, sklep?

Bywa różnie. W ogóle mało kempów ma baseny. Te drogie na Istri mają. Zdarza się że na kempie może być coś zamknięte ale w pobliskim miastaeczku do końca września powino być wszytsko otwarte
UTAN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) UTAN » 29.05.2006 19:54

połowa września w Cro czynne już tylko duże kampingi większość małych i średnich jest zamknięta a jeśli nawet są czynne to nie należy do atrakcji samotne rozbijanie namiotu na całym kampingu gdzie własciciele pojawiają sielub nie co kilka dni. Dwa lata temu byliśmy we wrześniu w rejonach od Dubrownika do Sibenika fak że Dubrownik był jak wymarły w poruwnaniu z sierpniem. Więc ludzi mniej, ceny niższe temperatura zwłaszcza w nocy też ale to Chorwacja więc i tak jesyt wystarczająco ciepło
billea
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) billea » 30.05.2006 10:23

UTAN napisał(a):połowa września w Cro czynne już tylko duże kampingi większość małych i średnich jest zamknięta a jeśli nawet są czynne to nie należy do atrakcji samotne rozbijanie namiotu na całym kampingu gdzie własciciele pojawiają sielub nie co kilka dni. Dwa lata temu byliśmy we wrześniu w rejonach od Dubrownika do Sibenika fak że Dubrownik był jak wymarły w poruwnaniu z sierpniem. Więc ludzi mniej, ceny niższe temperatura zwłaszcza w nocy też ale to Chorwacja więc i tak jesyt wystarczająco ciepło

Dubrownik wymarły ??? kurcze to dziwne, ja byłam 2 lata temu we wrzesniu, wszystkie campingi full, upał chyba ze 40 stopni, a w samym Dubrowniku ludziów jak mrówków... To sie Wam udało, że pusto...
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 30.05.2006 10:47

UTAN napisał(a):połowa września w Cro czynne już tylko duże kampingi większość małych i średnich jest zamknięta

To nie jest prawda. Nie wiem jak z przydomowymi, pewnie właściciele wolą obniżyć opłatę i przyjąć do domu niż na kemp gdzie np zbierają oliwki.
Sprawdziłem w broszurze. kempy zrzeszone w hr izbie turytyki są w większości czynne do końca września albo pażdziernika. Sprawdziłem Istrię i okolice Dubrownika. Jedynie kemping Rio w Opuzen jest zamykany 15.09, inne są czynne nawet w do pierwszej połowy listopada. Ściągnąć sobie broszurkę i po problemie

UTAN napisał(a):a jeśli nawet są czynne to nie należy do atrakcji samotne rozbijanie namiotu na całym kampingu

Nie wiem w czym jest tu problem. 3 lata temu byłem we wrześniu. To w Hiszpani były bardziej puste kempy niż w Hr

To co jest we wrześnu be to krótki dzień, mało czasu na zwiedzanie, po 10 września przelotne opady i brak skwaru co dla jednych jest problemem a dla innych nie, wręcz zaletą

Powrót do Kempingi