Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lawliet
Croentuzjasta
Re: Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwac

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 17.04.2024 12:45

Panowie wytrzymajcie jeszcze trochę, do wakacji już blisko :piwo:
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 10.09.2024 22:01

Wakacje się skończyły i podsumowując, w tym roku znowu dwukrotnie wybrałem E57. Chociaż z roku na rok obserwuję, że jest coraz bardziej zatłoczona, że przydałby się trzeci pas w okresie wakacyjnym, co oczywiście jest nierealne w perspektywie pewnie najbliższych 30 lat albo i dłuższej.
Ja po prostu lubię jeździć przez Słowenię, malowniczości tej trasie nie można odmówić. Jadąc do Chorwacji od Postojnej do Rupy jest odcinek, gdzie można zjeść kolację, w którejś z niewielkich miejscowości nie jadąc już autostradą.
pap81
Globtroter
Trasa Brodnica - Umag na raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 19.01.2025 12:52

Cześć w tym roku mam zarezerwowany apartament w miejscowości Umag. Zadanie główne to dojechać w jednym kawałku bez noclegu pokonując ok 1300 km. Trasa zgodnie z Google to standardowo autostrady w Czechach, Austrii oraz Słowenii. Pytanie jest następujące czy istnieją jakieś alternatywy, aby dotrzeć samochodem jak najsprawniej. Czy oprócz Wiednia są jakieś newralgiczne miejsca?
Marlowe1994
Cromaniak
Re: Trasa Brodnica - Umag na raz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 19.01.2025 14:39

Zaraz poczytasz, że tylko przez Węgry. Bo tamtędy fajnie :lool:
Wiedeń jak to Wiedeń, może się korkować w zależności od pory dnia. W Czechach mogą być remonty ale to normalna kolej rzeczy, jak to na trasie. 1300km trasy na raz to raczej podziwiania widoków nie będzie, tylko jak najwięcej autostrady i naprzód. W Brnie można ewentualnie w zależności co pokaże mapa, pojechać na Brzecław i dołączyć do A5 w Austrii.
Nie wiem czy ruszacie na noc czy na dzień. 9cio latek chyba spoko da radę na dzień :)
pap81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 19.01.2025 16:16

W okolicy Mikulova planuję jakiś obiad, nie chcę jeść przez całą drogę w fast foodach. Polecacie jakiś zajazd/bar z dobrym świeżym jedzeniem?
A jeśli chodzi o rajd przez kraj naszych kochanych bratanków to mówię Köszönöm :oczko_usmiech:
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.01.2025 21:13

pap81 napisał(a):Cześć w tym roku mam zarezerwowany apartament w miejscowości Umag. Zadanie główne to dojechać w jednym kawałku bez noclegu pokonując ok 1300 km. Trasa zgodnie z Google to standardowo autostrady w Czechach, Austrii oraz Słowenii. Pytanie jest następujące czy istnieją jakieś alternatywy, aby dotrzeć samochodem jak najsprawniej. Czy oprócz Wiednia są jakieś newralgiczne miejsca?
.
Jest kilka newralgicznych miejsc, które mogą wpłynąć na czas przejazdu.
W Czechach zapewne znów będą remonty i w zależności od dnia i jego pory - może się okazać, że trzeba szukać jakiś bocznych alternatyw. Dla przykładu czasem zamiast klasycznej jazdy Ostrawa - Olomuniec - Brno warto pojechać Ostrawa - Przerów - Brno.
Miejsce, gdzie lubi się czasami korkować to Mikulov, choć zazwyczaj bardziej w kierunku powrotnym. Jeśli będzie google pokazywał więcej niż 20 minut korka - warto pojechać z Brna w kierunku na Bratysławę autostradą nr 2 i zjechać z niej na drogę 55 na Breclav. Dalej 55 wjechać do Austrii i dojechać do 47 do autostrady A5.
W Słowenii trzeba zerkać jak sytuacja w Lublanie - niestety jeżeli będzie to piątek lub sobota popołudniu to korki pewne. Można pojechać górą lub dołem - w zależności od bieżącej sytuacji.
Za Koprem kończy się autostrada i przed miastem masz dwie możliwości, albo zjechać E751 i dalej co granicy w Cro na Dragonja albo dalej prosto na Izolę i Portoroz. Trzeba zerkać na korki i czasy przejazdu, ale to trochę loteria.
Istria to dobry wybór, jak będzisz chciał więcej informacji, służę pomocą.
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.01.2025 21:26

pap81 napisał(a):W okolicy Mikulova planuję jakiś obiad, nie chcę jeść przez całą drogę w fast foodach. Polecacie jakiś zajazd/bar z dobrym świeżym jedzeniem?
A jeśli chodzi o rajd przez kraj naszych kochanych bratanków to mówię Köszönöm :oczko_usmiech:

To zależy ile czasu chcesz poświęcić na obiad.
Moja propozycja - zjechać do Mikulova - bo miasto jest warte odwiedzenia. Zaparkujesz na sporym parkingu na ulicy Muchy 6A - trzeba opłacić w parkomacie. Idziesz dosłownie 200 metrów prosto w ulicę Namesti i masz dwa lokale na szybkie ale dobre jedzenie - Bistro 42 i Bistro Drogerka. Dalej prosto 50 metrów jest restauracja na dobry spokojny obiad - Sojka and Spol.
Zalety - króciutki spacer po starówce Mikulova, parkowanie blisko trzech lokali, jak nie będzie czasu to masz dwa bistra, jak zdecydujesz, że restauracja - to też jest.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 22.01.2025 21:45

pap81 napisał(a):W okolicy Mikulova planuję jakiś obiad, nie chcę jeść przez całą drogę w fast foodach. Polecacie jakiś zajazd/bar z dobrym świeżym jedzeniem?

Można się zatrzymać przed groblą na jeziorze,po prawej stronie, przed dawnym słynnym mostkiem :)
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 22.01.2025 23:28

Marlowe1994 napisał(a):Można się zatrzymać przed groblą na jeziorze,po prawej stronie, przed dawnym słynnym mostkiem :)

Tam jest zjazd do Aquaparku i do hotelu... Jest w tym miejscu jakaś restauracja oprócz hotelowej?
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.01.2025 11:28

Jadłem tam kiedyś. Nie pamiętam teraz nazwy ale może sobie przypomnę. Mnie smakowało jedzenie które tam proponowali.
Edit.
Sprawdziłem historię map i wychodzi że byłem w restauracji hotelu Termal Mušov. Restauracja nazywa się U Jezera.
pap81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 26.01.2025 09:26

Dzięki za wskazówki, w ubiegłym roku jechałem do Czeskich Budziejowic i Brno kojarzy mi się z gigantycznym korkiem.
pap81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 26.01.2025 09:28

Dzięki za cenne porady. Dobrze znać jakieś alternatywy.
pap81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pap81 » 26.01.2025 18:07

Dzięki za cenne porady, faktycznie trasa na Brzecław może być lepszą alternatywą.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwacji? - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies