Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwacji?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lawliet
Croentuzjasta
Re: Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwac

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 15.04.2024 11:56

W tym roku pierwszy raz będę na Istrii. Jadę wariantem autostradowym CZ-AU-SLO przez Maribor, Lublanę, Koper (przejście Dragonja) i dalej w kierunku Puli.
Czy macie jakieś pro tipy dotyczące trasy przez Słowenię od Mariboru? Np. jakieś bramki karciane, na które trzeba zjechać wcześniej jak przy Lućko czy tankowanie na starym przejściu w Letenye itp.? Mam na myśli wszystko na co zwrócić uwagę podczas trasy. Te rejony są dla mnie nieznane.
DRZEW6
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DRZEW6 » 15.04.2024 12:04

W Słowenii nie ma bramek bo kupujesz winietę.Na Istrii bierzesz bilet na wjeździe i płacisz na zjeździe.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 15.04.2024 12:11

DRZEW6 napisał(a):W Słowenii nie ma bramek bo kupujesz winietę.Na Istrii bierzesz bilet na wjeździe i płacisz na zjeździe.

To wiem, bardziej pytam o wskazówki, nie o podstawy ;)
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 15.04.2024 13:11

Lawliet napisał(a):W tym roku pierwszy raz będę na Istrii. Jadę wariantem autostradowym CZ-AU-SLO przez Maribor, Lublanę, Koper (przejście Dragonja) i dalej w kierunku Puli.
Czy macie jakieś pro tipy dotyczące trasy przez Słowenię od Mariboru? Np. jakieś bramki karciane, na które trzeba zjechać wcześniej jak przy Lućko czy tankowanie na starym przejściu w Letenye itp.? Mam na myśli wszystko na co zwrócić uwagę podczas trasy. Te rejony są dla mnie nieznane.

Przez Czechy czy Słowację?
Przez Czechy odradzam. Zaraz mnie zakrzyczą że tylko przez Czechy, ale...
.... na Czechach chyba w ogóle nie ma parkingów przy autostradzie. A jak już jest to z jednym stolikiem i nie do końca z siedziskiem.
To tylko uwaga taka sobie.
onio
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) onio » 15.04.2024 13:48

StaryMarek napisał(a):Przez Czechy czy Słowację?
.... na Czechach chyba w ogóle nie ma parkingów przy autostradzie. A jak już jest to z jednym stolikiem i nie do końca z siedziskiem.

Są parkingi, udało się trafić nawet na jakieś plastikowe Toi-toi.
Natomiast co do infrastruktury "piknikowo-bawialniowej" - przez Czechy jedziesz 3 godziny. Przy dobrym rozplanowaniu albo odpoczywasz po Polskiej stronie albo po Austriackiej, w Czechach ew. postoje 5 minutowe.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 15.04.2024 14:44

onio napisał(a):
Są parkingi, udało się trafić nawet na jakieś plastikowe Toi-toi.
Natomiast co do infrastruktury "piknikowo-bawialniowej" - przez Czechy jedziesz 3 godziny. Przy dobrym rozplanowaniu albo odpoczywasz po Polskiej stronie albo po Austriackiej, w Czechach ew. postoje 5 minutowe.

Owszem, to 240 km. Można przejechać bez przystanku. :proszedzieki:
Jest tylko jedno ale... Zależy kto skąd jedzie. Odpocząć czasami trzeba. W Polsce to jeszcze za wcześnie, a do Austrii za daleko na jeden skok.
Każdy robi jak mu wygodnie, ja tylko moją refleksje. Po tych 25o km wypadało by się zatrzymać. Są więc Czechy lub Słowacja.
Generalnie wolę parkingi na Słowacji. Są ławeczki, nawet zacienione. I na tyle dużo że zawsze jakaś wolna jest.
Jadąc w nocy to nawet można się na trawie przespać. Co wielu czyni. W Czechach tego komfortu nie ma. Pozostaje dotrwać do Austrii.
Kiedyś na Austrii z automatu mieli dobrą kawę, nawet bardzo dobra. :spoko: Teraz jest gorsza, ale nadal dobra. Może mi się smaki zmieniły.
Przejechałem już trochę po Europie. Twierdzę że najlepsze parkingi to Austria i.... Polska.
Najgorsze to Włochy i Czechy. Francja i Węgry są znośne. W Rumuni są ilościowo super, czystością nie grzeszą. Pieski odwiedzają watahami, ale parkingów nie brakuje. Są co kawałek. Zawsze można coś wybrać.
Szerokiej drogi życzę.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.04.2024 17:27

Lawliet napisał(a):W tym roku pierwszy raz będę na Istrii. Jadę wariantem autostradowym CZ-AU-SLO przez Maribor, Lublanę, Koper (przejście Dragonja) i dalej w kierunku Puli.

Nie wiem kiedy jedziesz, ale droga Twoja zapewne prowadzi przez "ring" Ljubljany, który lubi się przykorkować. Tutaj zawsze uważnie śledzę GM i info nadawane na wyświetlaczach. Ostatnio Ktoś rozpisywał się, że tylko południową częścią obwodnicy jeździ; jasne, gdybym tak jechał to w styczniu stałbym tam na pewno, tymczasem widząc bordo na GM zjechałem na północną obwodnicę i sprawnym tempem objechałem Ljubljanę.
Przejścia Dragonja i Kastel, do największych nie należą, jeżeli w czasie Twojego wyjazdu nadal będą takie zwężki do jednego pasa, to korki gwarantowane.
Miejscami autostrada w Słowenii przypomina odcinek Legnica-Wrocław pod względem natężenia pojazdów.
Powyższe sprawdzone wiele razy.
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 16.04.2024 06:47

StaryMarek napisał(a):Przez Czechy czy Słowację?

W tym roku przez Czechy. Nie mam planu zatrzymywać się w Czechach na dłuższy postój. Taki planuję już w Austrii.

te kiero napisał(a):Nie wiem kiedy jedziesz, ale droga Twoja zapewne prowadzi przez "ring" Ljubljany, który lubi się przykorkować. Tutaj zawsze uważnie śledzę GM i info nadawane na wyświetlaczach

Pierwszy weekend czerwca. Niestety w Słoweni będę w sobotę więc nastawiam się na spory ruch. Ring Ljubljany będę obserwować na bieżąco.

te kiero napisał(a):Przejścia Dragonja i Kastel, do największych nie należą, jeżeli w czasie Twojego wyjazdu nadal będą takie zwężki do jednego pasa, to korki gwarantowane.

Liczyłem, że po wejściu do schengen korki na tym przejściu to przeszłość. Dobrze, że wspominasz.
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 16.04.2024 18:16

Różne rzeczy już tu czytałem, lecz coś takiego chyba pierwszy raz:
".... na Czechach chyba w ogóle nie ma parkingów przy autostradzie"
Lawliet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lawliet » 17.04.2024 07:28

Skoro jest "na Chorwację", to czemu "na Czechy" nie mogłoby być? :glupek: :glupek:
bledzik
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) bledzik » 17.04.2024 08:25

ten brak parkingów w Czechach przy autostradzie to jakiś absurd.
co za troglodyci tu się wypowiadają to głowa mała
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 17.04.2024 08:49

bledzik napisał(a):ten brak parkingów w Czechach przy autostradzie to jakiś absurd.
co za troglodyci tu się wypowiadają to głowa mała

Dlaczego mnie obrażasz? Kim ty chłopaku jesteś?
Jedź nawet przez Ukrainę. Ja mam inne zdanie. A cha, ty to pewnie od prezesa 3.14S. Jedynie słuszna idea.
No tak, pewnie nie wiesz kim jest, ja ci chłopaku nie powiem. Było by ci głupio przy kolegach. Oni pewnie wiedzą.
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 17.04.2024 09:15

Lawliet napisał(a):Skoro jest "na Chorwację", to czemu "na Czechy" nie mogłoby być? :glupek: :glupek:

Do Chorwacji i do Czech.
Jak już ludzie wypisują swoje "złote myśli" w internecie to niech to robią w odpowiedniej formie.
Trochę szacunku dla języka polskiego.
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 17.04.2024 09:44

zag napisał(a):
Lawliet napisał(a):Skoro jest "na Chorwację", to czemu "na Czechy" nie mogłoby być? :glupek: :glupek:

Do Chorwacji i do Czech.
Jak już ludzie wypisują swoje "złote myśli" w internecie to niech to robią w odpowiedniej formie.
Trochę szacunku dla języka polskiego.

Forum literatów jest tutaj https://weryfikatorium.pl/forum/index.php
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 17.04.2024 10:07

To się zapisz i ucz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwacji? - strona 2...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone