Re: Na Istrię, Kvarner autostradami w Słowenii czy w Chorwac
napisał(a) Slavko1974 » 13.06.2022 12:16
pyjteref napisał(a):Witam.
Wyjeżdżam na Istrię z celem przyjazdu 18.06.2022
Kwestia drogi. Raczej wybieram przejazd przez Słowację, Węgry M85 - Lenti - Letenya - Autostrada w Chorwacji na Rijeke.
Koszty winiet i opłat autostradowych na plus przez SK Węgry i Chorwację (uwzględniając dwie strony i opłaty w Chorwacji ) w stosunku do CZ Austria i Słowenia, na bagatela 60zł.
Na stronie:
www_hac_hr/en/interactive-map
widać pewne utrudnienia na drodze, które maja zniknąć do 1.07, ale czy ktoś ma jakieś świeże doświadczenia?
Kwestia paliwa, gdzie najlepiej w dzisiejszych czasach zatankować, niestety na Węgrzech widać że cena ON na Węgrzech około 9zł/litr.
Czy jadąc przez Austrię jest polecana stacja blisko autostrady gdzie warto zjechać i zalać tańszego paliwa.
Jeśli chcesz jechać przez SK i H, żeby przyoszczędzić na winietach, przyjąłem, że jedziesz na conajmniej 10 dni więc policzyłem winiety miesięczne dla wszystkich czterech krajów, z wyjatkiem A, gdzie policzyłem 2 winiety po 10 dni. Koszt winiet przez SK i H wyszedł mi nie 60 a 40 zł taniej w stosunku do CZ i A. Ale skoro wybrałeś sobie trasę przez SK i H to spoko, nie dyskutuję.
Wjeżdżasz w Letenye, i jedziesz do Rijeki, żeby ominąć Słowenię. Po autostradach chorwackich do Rijeki obstawiam jakieś 120 kun w jedną stronę, czyli 240 w obie strony (nie chce mi się liczyć dokładnie). Przyjmując atrakcyjny kurs 0,60 wychodzi mi ok. 144 zł za autostrady chorwackie.
Można też rozważyć, żeby w Lenti skręcić na Dolga Vas i jechać przez Słowenię zamiast Chorwacji. Winieta miesięczna 30 euro, więc koszt porównywalny z kosztem jazdy przez Chorwację. W dodatku paliwo jest tańsze niż w Chorwacji.
I raczej też jest tańsze niż w Austrii.
Dla mnie osobiście wyznacznikiem ceny paliw w Austrii jest Temmel
. Najtaniej i najbliżej autostrady w Austrii.